ČAŠICA RAZGOVORA: "Tko god ima ideju, sad je pravo vrijeme da pokuša" – Slaven Damjanović


Svaki put uhvatim inspiraciju za priču u kasnim večernjim satima kad laptop nije uz mene, pa pišem bilješke po mobitelu. Ali kada je priča dobra kao ova, ništa ne predstavlja problem. Nakon Ante Širića i toliko pohvala za njegov trud i rad, pozitivno idemo dalje s pričama mladih studenata i njihovih poslova. Anto je krenuo iz podruma, a ovaj današnji startup u 10 kvadrata studentske sobe. Intervju koji ćete sada pročitati, jako je uspješna priča studenta splitskog FESB-a.


Netko je izjavio kako je Slaven stvorio najboljeg prijatelja svakom poljoprivredniku. Taj najbolji prijatelj sustav je koji prati utjecaje vremenskih prilika na tlo, prati temperaturu, vlažnost i tlak zraka, te šalje informacije i obavijesti putem aplikacije. Zvuči kao dobar i pouzdan prijatelj na kojeg se uvijek možete osloniti, zar ne?! :)


Student koji osvaja svako natjecanje na kojem se pojavi. Dečko koji nema klasično radno vrijeme. Apsolvent koji uvijek radi na novim idejama. Dalje o Slavenu neću puno pisati - pustit ću njemu da se predstavi, te da nam pobliže objasni što je zapravo eAgrar, na koji način funkcionira i tko ga sve može koristiti, ali i što novo sprema za tržište.


Moram spomenuti kako je dobra strana pisanja ovih članaka upoznavanje novih lica, širenje znanja o načinu poslovanja mladih ljudi, pružanje informacija i uz to - motivacija za sve one studente koji se misle je li pravo vrijeme da se upuste u biznis ili ne.


Dečko o kojem ćete sada čitati, rado se upušta u nove avanture. Dovoljno je bilo da samo ukucam njegovo ime na internetu i vidim koliko je zapravo uspješan i nagrađivan u svemu što radi. Postoji puno članaka o njemu, te poručujem svima onima koji još nisu pročitali nijedan - da nastave čitati ovaj članak i zajedno sa mnom, upoznaju osnivača eAgrara – Slavena Damjanovića.1. Dragi Slavene, za početak nam se predstavi :)

Zovem se Slaven Damjanović, apsolvent sam na studiju elektrotehnike na FESB-u u Splitu i imam 24 godine. Već 3 godine radim na vlastitim projektima, a najpoznatiji je upravo eAgrar. Sebe bih opisao kao znatiželjnu i optimističnu osobu, a drugi me opisuju kao radoholičara. Hobi mi je pejzažna fotografija, a dobitnik sam i dvije rektorove nagrade.


2. Kako se, uz sve obaveze na fakultetu, uspiješ baviti svim projektima, razvijati vlastiti posao i proizvod? S ovim „izvannastavnim“ aktivnostima se bavim već 3 godine, i nije bilo jednostavno uklopiti sve obaveze. Dan je prekratak za sve, ali je bitno posložiti prioritete, pa je nakon toga lakše odrediti što sve stane u 24 sata. Tako sam svoj hobi fotografiju nažalost potisnuo u drugi plan, kao i mnoga druženja, da bih se stizao baviti realizacijom ideja.


3. Što je zapravo eAgrar, što je njegov primarni zadatak i tko ga sve može koristiti?


eAgrar je sustav koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva. Jedan dio su IoT uređaji (meteo postaje) koje skupljaju podatke s polja o temperaturi i vlažnosti zraka, količini padalina, vlažnosti tla i ostalim parametrima. Drugi dio čini web aplikacija koja obrađuje sve podatke i prikazuje ih poljoprivrednicima. Aplikacija nakon obrade poljoprivrednicima daje informaciju o mogućoj pojavi bolesti, potrebi za navodnjavanjem ili opasnosti od mraza. Na taj način mogu pravovremeno planirati aktivnosti u polju, te smanjiti troškove i štete.4. Kako to pa si se odlučio za realizaciju ovog projekta; od kud ideja za ovako nešto?


Od samih početaka mi nije bio cilj baviti se isključivo eAgrarom, nego kroz praktične projekte steći neka iskustva i znanja. U međuvremenu se otvorilo jedno studentsko natjecanje iz elektrotehnike na koje sam se prijavio s kolegama, a kako je tema bila poljoprivreda, tako je i nastao eAgrar. Samu ideju sam dobio jer sam se već tada bavio senzorskim uređajima, a imao sam obiteljsko iskustvo rada oko poljoprivrede jer mi je otac agronom i vidio sam potencijal u poljoprivredi koja je još uvijek staromodna.


5. Koje su prednosti ovog sustava?


Korištenjem eAgrara poljoprivrednici u svakom trenutku mogu znati stanje njihovih usjeva, gdje god se nalazili. Uz pomoć informacija i savjeta mogu pravovremeno planirati sve aktivnosti, smanjiti upotrebu kemijskih sredstava i vode za navodnjavanje.


Poljoprivredna proizvodnja korištenjem eAgrar sustava dobiva novu dimenziju - moderniju, temeljenu na znanju, a ne samo iskustvu.

6. Koliko je trajala sama izrada završnog sustava i kakve su povratne informacije korisnika?


Dvije godine rada su dovele do oblika sustava kakav je sada. Korisnici su zadovoljni ovakvim rješenjem jer im daje dodatne informacije. Posebno u današnje vrijeme kada svi koriste pametne mobitele, svima je jako zanimljivo imati dodatne informacije o onomu od čega žive. Nažalost, u Hrvatskoj je potrebno dodatno educiranje poljoprivrednika o mogućnostima novih tehnologija. Tehnologije u poljoprivredi više nisu daleke, nedostupne i skupe kao nekada, a mi se trudimo to promijeniti u očima drugih.7. eAgrar je nagrađivan puno puta. Možeš li nam reći koje ste nagrade osvojili od samog početka pa sve do sada?


Sudjelovali smo na 10-ak natjecanja, a gotovo na svakom smo se popeli na postolje.

Izdvojio bih StUP! natjecanje, Get in the Ring, Betapitch Mostar i Sarajevo Unlimited. Lijepo je dobiti nagrade na svim natjecanjima, ali prava vrijednost svih natjecanja je upoznavanje ljudi, razmjena kontakata i iskustava. To je ono što može donijeti pravu nagradu kasnije kroz suradnje, partnerstva i mentoriranje. Zato bih svima preporučio da sudjeluju na natjecanjima, jer će im donijeti puno pozitivnih stvari.


8. Što vam je bio izvor financiranja prije nego ste osvojili prvu veću novčanu nagradu?


Financiranje u razvoju hardverskih uređaja je često problem jer je potrebno puno alata i materijala za razvoj i izradu. Prije prve nagrade uložena su vlastita sredstva, ali kako bi se smanjili troškovi, „žicao“ sam druge za pomoć, da mi posude neke stvari i slično. Dio sredstava je dobiven kroz studentske projekte financirane od strane Sveučilišta u Splitu i Studentskog zbora Sveučilišta na čemu smo im jako zahvalni.