top of page

Moja razmišljanja: ZAŠTO JE INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA BITNA?

Updated: Dec 8, 2021

Nakon kreditne politike poslovnih banaka i brodogradnje u RH prokomentirati ću važnosti sekundarnog/industrijskog sektora za gospodarstvo svake zemlje.


"Industrija" ako ste odrasli pored baka i djedova ovo vam je veoma poznat pojam. Vjerojatno ste često čuli nostalgične misli kao što su "to je bila industrija, to se radilo na sve strane, a ne danas. Danas nema ničega sve su rastepli." No to baš i nije istina. Industrija Jugoslavije 90-tih je bila oko 20% ispod svjetskog prosjeka, a da Hrvatska živi danas samo od turizma također nije istina jer industrijska proizvoda u RH iznosi 26% ukupnog udia u BDP-u. Nekad velike industrijske velesile počele su outsource-at industrijsku proizvodnju u zemlje nižeg BDP-a zanemarujući pritom dugoročni utjecaj njihovih odluka, gledajući samo kratkoročno.


Naglim razvojem svjetske ekonomije pojedine veselile počele su sve više i više svoja gospodarstva usmjeravati na usluge. Sektor usluga je postao najveći pojedinačni doprinos gospodarskom učinku. Međutim, to ne znači da industrijsku proizvodnju možemo zanemariti. Iako se njezin doprinos ukupnom gospodarskom učinku smanjio, njezina važnost kao glavnog gospodarskog sektora nije se razmjerno smanjila. No, zašto je industrijska proizvodnja važna?


Prerađivačka industrija je odgovorna za proizvodnju robe. Tipično, ova se roba proizvodi u velikim tvornicama, u usporedbi s više zanatskih vrsta proizvodnje koje se smatraju vrstom izrade obrta, a ne proizvodnjom. Proizvodnja također može uključivati ​​izgradnju infrastrukture, kao što su ceste i objekti za proizvodnju i distribuciju vode i energije.

Proizvodne jedinice i industrije zapošljavaju tisuće ljudi. Kao rezultat toga, oni pružaju znatnu količinu zaposlenja. Porast industrijske proizvodnje, kako za domaću potrošnju tako i za izvoz koji je znak jačanja gospodarstva i sektora koji naručuju trajna dobra. Također, niska stopa nezaposlenosti ukazuje na snažno gospodarstvo.


Sve je ovo većinski jasno te smo otprilike upoznati sa svim navedenim mehanizmima. Kako bih dodatno izazvao znatiželju i potaknu Vas na razmišljanje kao i uvijek i iznijeti ću nekoliko činjenica vezanih za industrijsku proizvodnju!


1. Najmoćnije zemlje na svijetu - "velike sile" - su one koje kontroliraju glavninu globalne proizvodnje proizvodne tehnologije. To jest, nije dovoljno samo imati tvornice i proizvoditi više robe, morate znati kako napraviti strojeve koji proizvode robu. Ključ moći, dakle, jest da se napravi "sredstvo proizvodnje".


2.Rast proizvodnje proizvodnih strojeva i tehnološka poboljšanja u tim strojevima glavni su pokretači gospodarskog rasta. Nema strojarske industrije, nema održivog, dugoročnog gospodarskog rasta. Zemlja ne može trgovati uslugama za većinu svojih proizvoda. Prema WTO-u, 80% svjetske trgovine među zemljama je robna razmjena - to jest, samo 20% svjetske trgovine je u uslugama. Ako bi se u ekstremnom slučaju gospodarstvo sastojalo samo od usluga, onda bi to bilo vrlo loše, “Postindustrijska” ekonomija zapravo je predindustrijska ekonomija - to jest, siromaštvo. Savršeni primjer regije bez industrije je Cancun koji izgleda ovako:

Dok je pet kilometara dalje situacije posve drugačija te izgleda ovako:
3. Usluge su uglavnom čin upotrebe industrijskih proizvoda. Ne možete izvesti iskustvo usluge bez korištenja nečega. Maloprodaja i veleprodaja čine oko 11% gospodarstva,a što su maloprodaja i veleprodaja ako nisu čin kupnje i prodaje industrijskih proizvoda. Isto vrijedi i za nekretnine, što je čin kupnje i prodaje “stvarne” ili fizičke imovine, zgrade. Čak i zdravlje, koje čini je čin korištenja medicinske opreme i droga. Financije uključuju preusmjeravanje viška resursa koje proizvodi nefinancijski sektor gospodarstva, što znači da posredno, čak i financije ovise o proizvodnji. Ciklus uspona i opadanja obično traje ovako: neka pametna društva shvaćaju kako iskoristiti trenutne tehnologije proizvodnje i tako stvore ogromne viškove, koje ili financijske snage, birokrati, vrlo bogati ili vojska prikladni za svoje bogatstvo i moć; te potom ubijaju gusku koja polaže zlatna jaja.


Ukratko: zdravlje gospodarstva bitno ovisi o zdravlju industrijskog sektora i njegovog djelovanja!


Hvala svima koji su pročitali članak te vas zanimaju daljne objave registrirajte se na stranicu, komentirajte, lajkajte i naravno podijelite objavu!

Opmerkingen


bottom of page