top of page

10 NAJBOLJIH PLAŽA SVIJETA

Volite putovati? Volite ljeto? Onda sigurno uživate u moru, pijesku, sunčanju i zabavi, a gdje bolje naći navedene elemente nego na plaži. U ovome članku istražit ćemo najpopularnije lokacije za brčkanje u plitkom ili plivanje u dubokom.Jedan od prvih ciljeva putoholičara jest obilazak najboljih plaža. Topli i mekani raj do kojih se uvijek isplati doći i odmoriti. U nastavku, proputovat ćemo čuvenim svjetskim plažama koje se nalaze pored velikih gradova ili se pak sakrivaju u zaljevima.


Copacabana – Rio de Janeiro, Brazil

Rijetko tko nije čuo za Copacabanu ili ju nije vidio na razglednicama, školskim udžbenicima geografije, reklamama. Ova rajska plaža dugačka je oko 4 kilometara. Turisti mogu uživati u Atlantskom oceanu i prelijepim brdašcima koja se nalaze oko obale. Šljunak i voda nisu jedina atrakcija. Egzotični Brazilci uzduž plaže igraju nogomet ili odbojku na pijesku, također mnogi se zabavljaju uz muziku sambe i salse. Igra, ples i plivanje tamo nikad ne prestaju.

Santa Monica Beach – Kalifornija, SAD

Ova plaža na pacifičkoj obali Amerike viđena je mali bezbroj puta na filmskoj sceni. Nalazi se na području Los Angelesa, a najpoznatija je po svom čuvenom Ferris kotaču koji radi na solarni pogon. Plaža je namijenjena i fitness zaljubljenicima koji uz obalu mogu trenirati na poznatim retro spravama na takozvanim “Beach Gymovima”. Za preplanule skejtaše, bicikliste i rolere plaža nudi skejt parkove i dugačke ravne ceste.

South Beach – Miami, SAD

Obožavate CSI Miami i Horatio Cainea? Onda će vam South Beach biti na prvome mjestu. Po mnogima najljepša i najtraženija plaža u SAD-u neće vam dozvoliti da visite na mobitelima po cijele dane, ipak, možda padne koja sličica za Instagram. Više od 3 kilometra bijeloga pijeska, glamuroznih klubova, restorana i kafića, sve ljude, a pogotovo turiste tjera u jedan posebni svijet u kojem se miješaju priroda i luksuz. Uostalom, nećete ne primijetiti ni slatku šarenu kućicu iz koje spasioci nadgledaju plažu.
Flamingo Beach - Renaissance Island, Aruba

Aruba je mala otočna država sjeverno od Venezuele, a na svakom izoliranom otoku kriju se netaknute prirodne plaže, zar ne? Ovdje to pak nije slučaj iz razloga što je Renaissance Island umjetno napravljen otok za privatnu rezidenciju, odnosno goste. Međutim, na njemu se nalazi plaža prepuna flamingosa koja je ujedno i jedino mjesto gdje “nepozvani” turisti mogu kročiti nogom na otok. Flamingo Beach namijenjena je isključivo odraslim osobama te je zato odlično odmaralište za parove.
Waikiki Beach – Honolulu, Hawaii

Putoholičar barem jednom mora posjetiti Havaje ne bi li ispunio tu avanturističku prazninu u sebi. Waikiki Beach jedno je od najljepših mjesta na otočju, a znamo da je konkurencija jaka. Plaža je uređena početkom 20. stoljeća, a kasnije je postala jedna od omiljenih lokacija surfera. Uz plažu nalaze se mnogi restorani koji nude havajske specijalitete, a nedaleko od ove pješčane obale se nalazi krater Diamond Head, izazovno mjesto za penjače.

Navagio Beach – Zakynthos, Grčka

Jonski otok Zakynthos nalazi se na zapadu Grčkog teritorija te je lokacija poznata baš po maloj plaži Navagio. Plaža je zatvorena vapnenačkim liticama te to čini jednu prelijepu uvalu, a usred plaže se nalazi olupina broda što je dodatno čini upečatljivom. Mnogi je znaju i pod nazivom “Shipwreck Beach”. U blizini se također nalazi vidikovac Anafonitria, nezaobilazno mjesto koja pruža pogled na plažu i druge otočiće.

Whitehaven Beach - Whitsunday Island, Australija

Plaža se nalazi istočno od Australije na Velikom koraljnom grebenu koji je jedan od najvrjednijih nacionalnih parkova na svijetu. Whitehaven se proteže 4 kilometara uz Koraljno more, a bijeli pijesak i tirkizna boja vode zasljepljuju turiste svojom ljepotom. Plaža ima mala brdašca koja sliče pustinjskim dinama. Te morske dine stvorile su se velikim amplitudama plime i oseke.


Maya Bay – Phi Phi Islands, Thailand

Tko posjećuje Thailand, posjećuje i Maya zaljev. Plaža je sakrivena na otoku jer je omeđena enormnim stijenama. Iz tog razloga ona površinski nije velika što je u bliskoj prošlosti stvaralo velike probleme. 2018. godine plaža je zatvorena na 4 mjeseca zbog stvaranja prevelike količine otpada i dolaska velikog broja brodova. Od tada, ne smije biti više od 2000 posjetitelja dnevno te se zaljev strogo čuva i održava.
Trunk Bay - St. John, Virgin Islands, SAD


Jedna od rijetkih ljetnih destinacija koja nema nikakve ugostiteljske objekte. Posjetitelji dolaze na jahtama, brodovima i gliserima, a ponajviše zbog ronjenja na dubinama koje sežu do 300 metara.

Otočje se nalazi jugoistočno od Floride te je jedno od omiljenih lokacija Amerikancima Englezima. Zanimljiva činjenica jest da je biznismen Rockfeller donirao veliku svotu novca u pedesetim godinama prošlog stoljeća za očuvanje ovog prirodnog fenomena.
The Baths – British Virgin Islands, Engleska

Bathi se nalaze u blizini Trunk Baya, pa ih nemojte zaobići ako ne morate. Ova plaža se nalazi ispod velikih granitnih stijena vulkanskog podrijetla. Stijene čine magičnu tvorevinu tunela, pećina i bazena koje turiste odvode u svijet bajke. Površina je pješčana, a lošu fotku je gotovo nemoguće napraviti.
Izvor fotografije: pixabayComments


bottom of page