top of page

ABBA se vraća - i ne stari!

Updated: Nov 6, 2021

Švedski pop sastav ABBA vraća se nakon gotovo 40 godina i objavljuje svoj novi album "Voyage". Odmah ću napomenuti da u ovom članku neću raditi analizu pjesama jer nismo na satu glazbene kulture, ali ću svakako istaknuti da vas sljedećih 10 pjesama, koliko ih album sadrži, zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Za sve ljubitelje nostalgije i glazbenog stila osamdesetih ovo je pravo osvježenje na glazbenoj sceni i povratak u štih kojeg je stvorila ABBA.


Iako je prošlo već skoro pola stoljeća od njihova osnutka, a raspali su se, nama mlađima, davne 1982. godine, novi album pokazuje kako nisu nimalo ostarili. Dapače, ABBA kao da postaje sve mlađa. "Voyage" je objavljen na internetskim stranicama grupe, kao i na njihovom YouTube kanalu, sinoć u različitim vremenskim zonama, i to na veliku radost svih obožavatelja diljem svijeta. Ljudi su, kao i moja malenkost, ostali ugodno iznenađeni.


Izvor: https://www.facebook.com/ABBA

Njihovo okupljanje započelo je već 2016., a novokomponirani singlovi "I Still Have Faith in You" i "Don't Shut Me Down" trebali su biti izbačeni dvije godine kasnije, no zbog različitih odgađanja i pandemije COVID-a 19 navedene pjesme su ipak objavljene u sklopu novog albuma. Osim albuma "Voyage", grupa će predstaviti i digitalne avatare, simbolično nazvane "ABBAtars", koji će ih predstavljati na zakazanom koncertu u Londonu u svibnju 2022. godine.


"ABBAtari" su stvoreni tehnologijom snimanja pokreta koja je slična onoj koja se koristila za stvaranje lika Golluma u trilogiji "Gospodar prstenova", a prikazat će članove sastava upravo onako kako su izgledali kasnih sedamdesetih - mlade, entuzijastične i željne stvaranja glazbe koja će pokoriti tadašnji glazbeni svijet. Na spomenutom projektu počeli su raditi prije pet godina surađujući s poduzećem tvorca Ratova zvijezda, Georga Lucasa.


Izvor: https://www.facebook.com/ABBA

Međutim, koliko god nas je razveselilo njihovo ponovno okupljanje i želja da čujemo još, članovi sastava su obznanili javnosti da se nakon albuma "Voyage" konačno razilaze. Uz britansku divu Adele, ovo je svakako još jedan spektakularan povratak - gorak, ali sladak. Jedino što nam preostaje je da u ove hladne jesenske dane, dok suho lišće otpada s obojenih grana, prigrlimo nostalgične melodije s albuma "Voyage" i uživamo.


Sigurno nećete pogriješiti, a najnoviji album možete poslušati na sljedećim poveznicama:


Comments


bottom of page