top of page

ATP- profesionalni tenis u Hrvatskoj


Tenis je jedan od najpopularnijih sportova današnjice, sport koji ima preko milijardu

fanova i navijača diljem cijeloga svijeta, a pogotovo onoga Zapadnog. Tijekom više desetljeća, tenis osvaja novu publiku, i razvija se kao sport, koji nije više namijenjen isključivo elitnoj, višoj klasi, već postaje pristupačan većem broju ljudi, pa tako i nama u Hrvatskoj.

U Istarskoj županiji, u Umagu, danas se nalazi jedini hrvatski teniski profesionalni turnir. Turnir je nastao 1990. godine, u okviru jugoslavenske vlade i Udruge Teniskih Profesionalaca (Association of Tennis Professionals “ATP-a”). Natjecanje se održava na području umaškog kampa “Plava Laguna”, koja je i glavni sponzor turnira od 2017. godine.

Kompanija je tijekom mnogih godina financirala i druge sportske događaje, međutim, teniski turnir njihov je najveći sponzorski projekt.

Prventsvo se igra na zemljanoj podlozi, a njegovom se pobjedniku dodjeljuje 250 ATP bodova, što ga čini jednim od niže rangiranih profesionalnih turnira. Međutim, to nikako ne umanjuje njegovu vrijednost i važnost, iz razloga što su se brojne zvijezde "rodile" upravo u njemu, a danas igraju za najprestižnije titule. Neki od njih su Srbin Novak Đoković, Rus Andrey Rublev te Austrijanac Dominik Thiem, ali i najpoznatiji bivši hrvatski tenisač Goran Ivanišević, koji je u borbi, neizvjesnoj do samoga kraja, izgubio protiv tadašnjega jugoslavenskog sunarodnjaka Gorana Prpića upravo te 1990. godine. Po Goranu Ivaniševiću se kasnije nazvao i centralni teren, a on sam, postao je glavnim brendom hrvatskoga tenisa, nakon "osvajanja" Wimbledona 2001. godine.

Tenisač koji je najviše puta osvojio Umag je Španjolac i bivši svjetski broj jedan, Carlos Moya. U finalima je pobjeđivao čak pet puta, a zadnji 2007. godine. Ove godine, trideset i prve godine prvenstva, trofej je odnio osamnaestogodišnji Carlos Alcaraz kojeg mnogi već zovu “Nadalovim nasljednikom”.

Uz tenis, u sveukupnoj organizaciji turnira, u ponudi posjetiteljima su i drugi sadržaji koji bi zadovoljili i one koji nisu "zagriženi" tenisom. U cjelokupni event su uključeni koncerti svjetski poznatih pjevača, ali i partyi namijenjeni mladima, gdje muziku puštaju najslavniji DJ-ejevi poput uglednoga Red Fua. Njegovu glazbu sam i sam imao priliku čuti, a i zabavljati i skakati u njezinom ritmu. Ova vrsta zabave organizira se nakon večernjih mečeva, a ulaz je slobodan za sve one koji su kupili kartu za sam event, neovisno o teniskom prvenstvu koji se naplaćuje dodatno. Također, na turniru je organizirana prodaja velikog izbora teniske opreme na brojnim štandovima. Tu se mogu pronaći razni teniski rekviziti poput najnovijih reketa, gripova, loptica, tenisica te sportske odjeće prestižnih brendova poput Wilsona, Babolata, Heada, Nikea ili Adidasa.

Budući se turnir održava u srpnju, posjetitelji mogu uživati, zabaviti se ili opustiti na nekoj od obližnjih plaža i malih aquaparkova. Ne nedostaje niti kafića, restorana i fast foodova, s upozorenjem da su cijene hrane i pića, u odnosu na normalne cijene, nešto više. Uz aktivni noćni život, event svake godine ima u ponudi i „Istarski Gurmanski Festival“, gdje istinski gurmani mogu uživati u najfinijim i najkvalitetnijim istarskim vinima, maslinovom ulju ili domaćoj istarskoj "kužini", te proizvodima nagrađivanim mnogobrojnim lokalnim, ali i internacionalnim priznanjima.





Croatia Open zasigurno je jedna od najvećih hrvatskih sportskih atrakcija. Ona privlači

turiste iz cijelog svijeta, svojim bogatim sadržajem i svojim ljetnim duhom i čarima; od mlađe publike koja se zabavlja u igraonicama ili upoznavajući svoje sportske idole, do one starije koja "gušta" u malvaziji i pršutu. Za sve ima mjesta i za svakoga ima ponešto. Ovaj događaj omogućuje hrvatskome sportu, ali i drugim hrvatskim brandovima ili proizvodima, predstaviti se na globalnoj razini, što bi, naposljetku, moglo privući investitore i nova ulaganja u razvoj hrvatske sportske baštine te njezine kulture.



Recent Posts

See All
bottom of page