top of page

Attack on Titan - kraj jedne ere

Posljednjih nekoliko dana anime svijet bruji o samo jednoj stvari – Attack on Titan (Shingeki no Kyojin) manga je nakon 12 godina izlaženja završila. Fanovi koji su pratili Erena Yeagera i njegove prijatelje u borbi za slobodu oprostili su se sa svojim najdražim likovima u petak, 9.4. kada je službeno izašlo posljednje 139. poglavlje.

Bio weeb ili ne, malo tko nije čuo za jednu od najpoznatijih mangi, odnosno anime serija – Attack on Titan (Shingeki no Kyojin). 2013. manga je adaptirana u anime seriju proširujući svoj krug obožavatelja i ostvarujući internacionalnu slavu. Za razliku od fanova odanih mangi, fanovi koji su gledali Erena Yeagera tijekom četiri sezone na malim ekranima mogu odahnuti jer priča, što se tiče anime serije, nije još završila – drugi dio četvrte sezone zajedno sa završetkom serije očekuje se krajem 2021. ili početkom 2022. te nastavlja s epizodom 17 naslovljenom Judgement. Za sve one koji nisu upoznati s pričom, ovako je sve započelo: Čovječanstvo posljednjih stotinu godina živi zaštićeno unutar tri zida – zid Marija, zid Rose i zid Sina. Van tih zidina postoje kilometri i kilometri prirode, neistražene zemlje i titani – ogromna čovjekolika bića koja jedu ljude. Nitko ne zna odakle dolaze, kako nastaju niti kako im u potpunosti stati na kraj. U gradiću Shiganshina dan je kao i svaki drugi. Troje djece i troje najboljih prijatelja – Eren Yeager, Mikasa Ackerman i Armin Arlert provode svoje dane u igri i obavljanju sitnih poslova. Eren sanja o danu kada će moći izaći van zidina i pridružiti se izviđačkoj jedinici koja odlazi na teren i u borbe protiv titana malo znajući da će mu se ta želja ostvariti brže nego što je mislio. Toga dana dva ogromna titana pojave se iznenada zajedno sa skupinom manjih titana i napadnu Shiganshinu, uništavajući gradić i ostavljajući žrtve za sobom. Nošen na ramenu vojnika Hannesa i bježeći skupa s Mikasom i Arminom, Eren svjedoči nečemu što će mu se zauvijek urezati u pamćenje i toga trenutka odlučuje da neće stati dok ne istrijebi sve do posljednjeg titana.


Kroz 75 epizoda serije i 139 poglavlja mange priča se razvija nadilazeći samu sebe. Započevši kao borba čovječanstva protiv naizgled nesavladivog neprijatelja, ona se prelijeva u borbu čovjeka protiv čovjeka i čovjeka protiv sebe, teme koje su već nešto lakše za zamisliti u stvarnome svijetu. Sve se svodi na borbu za slobodu i koliko su ljudi spremni ići daleko da je ostvare. Kreator mange, Hajime Isayama, s velikom je pažnjom na detalje posljednjih 12 godina stvarao fiktivni svijet i realistične, kompleksne likove, dajući im prostor za razvoj i životne priče koje su na samome kraju mange bile u potpunosti zaokružene. Osim fantastičnog, akcijskog svijeta kojemu pripadaju titani, tu je i politički svijet: pitanje funkcioniranja države i nacija, međunarodnih odnosa, održavanja mira, ali i vođenja rata. Priča također obrađuje i teme prijateljstva, odanosti i ljubavi – na što su likovi sve spremni kako bi spasili one koje vole. U Isayaminom svijetu svako „zašto“ ima svoje „zato“ i teško da se mogu naći plot holes kojima, nažalost, mnoge današnje serije obiluju. Tu su kvalitetu prepoznali i fanovi AoT-a te je već nekoliko dana na Twitteru popularan hashtag #ThankYouIsayama kojim se zahvaljuju kreatoru na godinama zabave, smijeha i tuge te završetku priče koji vjerne fanove nije iznevjerio.


Za sve one koji još nisu pogledali ovu anime seriju ili pročitali ovu mangu i za sve one koji se još nisu upoznali s animeom kao žanrom, a imaju želju – započnite s ovom pričom i, zaista, nećete požaliti. Svi vi koji ste pogledali seriju – krenite čitati mangu! A za sve one koji su obavili oboje – ne preostaje vam ništa drugo no da se strpite do iduće zime.


SHINZOU WO SASAGEYO!


bottom of page