top of page

Bologna – grad poput zalaska sunca…

Brzo i nepromišljeno mogu se zaljubiti samo u grad. Moja ljetna ljubav nakon kritične prve godine fakulteta bila je Bologna u cijelom svom sjaju. Možda se grad sjajio zbog 40 stupnjeva po kojima sam svaki dan šetala do škole u kojoj sam bila na edukaciji, a možda mi se i malo vrtilo u glavi od te vrućine i manjka klima-uređaja, jer su sve građevine preko 500 godina stare… U svakom slučaju, Bologna mi je ostala u sjećanju kao grad koji izgleda poput zalaska sunca zbog narančasto-smeđih cigli od kojih je izgrađen.



Talijani kao Talijani, opušteni, pričljivi, i sve, samo ne, dosadni, oduševljavali su me iz sekunde u sekundu… Hodam kroz grad s osmijehom na licu, divim se građevinama, uživam u mirisima hrane i ne mogu prestati gledati u fantastične odjevne kombinacije ženske populacije grada. Iako su od ove posjete prošle četiri godine, i dalje u glavi vidim narančaste stupove koji drže grad, njegovu povijest i sadašnjost…


Mjesto podrijetla najstarijeg Sveučilišta i poznatog jela bolonjez.

I upravo takva i je Bologna. U dvotjednom posjetu ovom gradu imala sam priliku vidjeti sve što se mladima može ponuditi za njihovo obrazovanje, ali i jesti jako jako fino pastu. Cijene su prilagođene studentima, sadržaji su brojni i prilike za educiranje izvanredne.



Ima i nešto jako romantično kod Bologne… Ima nešto neodoljivo kod talijanskog jezika… Kad u ljetnoj večeri pijuckamo Prosecco i gledamo cinema sotto le stelle (kino pod zvijezdama) okruženi brončanom bojom grada i spaljeni od vručina…



A što vidjeti u Bologni? Glavnom ulicom doći ćete do trga Piazza de Porta Ravegnana, gdje možete vidjeti dva tornja iz 12. stoljeća, kada ih je u gradu bilo građeno čak 180! Ne zna se točan razlog i potreba za ovolikim brojem tornjeva kao ni razlog zašto su bili preko sto metara visine. Tornjevi su poznati i po tome što su spomenuti i u Danteovoj Božanstvenoj komediji.

Neptunova fontana, smještena na glavnom trgu izniman je prizor koji se ne smije propustiti pri posjeti Bologni. Trg okružuju stara Sveučilišta koja danas pohađa velik broj studenata, a koja su pohađali i brojni pape kroz povijest.

Lutanjem kroz grad naići ćete na prekrasne građevine i vrhunsku hranu, a u okolici grada smještene su druge brojne destinacije koje vrijedi posjetiti, poput tvornice Ferrarija ili tvornice Parmezana.


Bologna nije grad za jednodnevni posjet. Svakome tko se odluči posjetiti ovaj zlatni grad, savjetovala bih da ugase mobitel i upiju čari Bologne kroz sva svoja osjetila.


bottom of page