top of page

Božićni hitovi - nostalgija s mirisom cimeta i borova




Od Božića do Božića, svijet se mijenja nezamislivom brzinom, i onda, već sredinom studenog, svijet stane i sve polako, kao medvjedi, krene hibernirati jer Božić polako stiže - s najljepšim pjesmama.

Nakon Svi svetih, sve se okreće i playliste se ponovno pune onim Božićnim hitovima koje svatko zna već napamet. No, kao i uvijek, ljudi su podijeljeni pa tako i ovdje, te dok neki već 15.11. pjevaju All I Want for Christmas iz sveg glasa, drugi prevrću očima i ne mogu vjerovati da je opet to vrijeme kada će se jedne te iste pjesme vrtjeti na svim zvučnicima.

No, ako zanemarimo njih, i okrenemo se ovoj većini koji su ljubitelji božićnih pjesama, lako ćemo primijetiti da iako su pjesme svake godine iste, uživamo u njima kao da su nove.

No, zašto je to tako?


Odgovor je vrlo jednostavan: nostalgija.



Božićno vrijeme sa sobom donosi osjećaj nostalgije, osjećaj zajedništva i želje za povezanošću. Isto kao što smo u stanju svake godine gledati iste božićne filmove i istinski uživati u njima. Većina čak i ima onaj jedan film koji tradicionalno gledaju svake godine, bio to “Sam u kući”, “Polar Express”, “Divan život” ili “Kako je Grinch ukrao Božić”. Tako je isto i s pjesmama. Od Frank Sinatre do Michael Bublea, od Elle Fitzgerald do Mariah Carey.


No, kako to da je uvijek isto? Također zbog te nostalgije. Rijetko koja nova božićna pjesma nađe svoje mjesto u božićnom kanonu kojeg svake godine preslušavamo upravo zato jer se vraćamo onim tradicionalnim za koje bude u nama ugodna sjećanja i emocije. Novije pjesme i neki moderniji stilovi božićnih pjesama se teško probijaju na playliste jer božićne pjesme namjerno nisu dio suvremenog stila. One nose puno specifičnih kulturnih asocijacija za slušatelje. Obično su to kratki, ponavljajući tekstovi koji lako uđu u uho sa standardnim blagdanskim temama koje se iz godine u godinu ne mijenjaju. Tako da, ukoliko se nova pjesma probije na božićnu playlistu, njezin autor je u vrlo velikom profitu jer će ta pjesma svake godine u milijunima kućanstava biti na repeatu”. Lakše je naravno napraviti cover na pjesmu koja je već vrlo popularna i smatra se božićnim klasikom, a sami dokaz toga je Michael Buble sa svojim poznatim coverima najpoznatijih božićnih pjesama. No, on je odlučio ostati vjeran božićnom žanru i ne modernizirati te pjesme koje još uvijek imaju onaj prepoznatljivi zvuk Božića - od zvončića u pozadini, do gudačkih instrumenata koji vjerno prikazuju taj nježni, zimski osjećaj i atmosferu.


Ovaj put vam donosimo listu onih poznatih, i možda manje poznatih božićnih pjesama te izvođača kako bi i vi imali svoju tradicionalnu božićnu playlistu uz koju se možete opustiti u autu dok se vozite po poklone, dok kitite bor, pravite kolače ili jednostavno provodite vrijeme sa svojim najmilijima!





1. Michael Bublé, "It's Beginning to Look a Lot Like Christmas" (2011)


Iz očitih razloga započinjemo s ovim klasikom, budući da je Michael Buble neizostavan dio svake božićne playliste. Njegove pjesme ili volite ili ne možete podnijeti, ali Božić nije Božić bez njega i njegovog mekanog glasa, uz kojeg se lako može opustiti i uroniti u božićni ugođaj.


2. Britney Spears, "My Only Wish (This Year)" (2000)


Također jedna vrlo poznati božićni hit koji se često čuje na radiju. Britney Spears možda nije poznata kao božićni prodigy, ali ova pjesma svakako je dio božićnog kanona uz koju svatko voli zapjevati.


3. Frank Sinatra, "Have Yourself a Merry Little Christmas" (1957)


Frank Sinatra, kao i Michael Buble, izvođači su koje se ne propušta u vrijeme Božića. Ovaj božićni klasik je svima vrlo poznat - lagani božićni zvuci koji s lakoćom prizivaju tu božićnu nostalgiju.


4. Ella Fitzgerald, "Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!" (1960)


Uz Frank Sinatru ne smijemo zaboraviti spomenuti Ellu Fitzgerald i njezine jazzy tonove božićnih pjesama koje podižu raspoloženje čak i najogorčenijim božićnim Grinchevima.


5. Louis Armstrong and the Commanders, "Zat You, Santa Claus?" (1953)


A kada smo kod jazza i božićnih hitova, ovaj hit je nešto manje poznat, ali svakako hit kojeg Louis Armstrong približava slušateljima s lakoćom - nešto malo drugačije i misterioznije.


6. Dean Martin & Marilyn Maxwell, "Baby It's Cold Outside" (1949)


Vrlo poznata pjesma za koju nismo sigurni je li divna ili pomalo zabrinjavajuća zbog svoga teksta, ali svakako već godinama i godinama dio božićne tradicije.


7. Fats Domino, "I'll Be Home For Christmas" (1993)


Iako je malo manje poznata, svakako je zanimljiva i vrlo je lako zaplesati uz nju. Ako vam još nije na playlisti svakako ju dodajte!


8. Wham!, "Last Christmas" (1984)


A sada jedan skok u malo poznatije vode. Wham! I njihov hit su neizostavan dio Božića. Možda malo više srcedrapajući nego ostale, ali svakako nostalgičan i savršen za neki večernji božićni ugođaj uz osvijetljeni bor.


9. Elton John, "Step Into Christmas" (1973)


Sir Elton John možda nema veliki božićni album, ali svakako bi se trebao naći na više božićnih playlista s ovom zabavnom pjesmom s kojom možete osvježiti vaše playliste!



A sada nešto sporije, nešto savršeno za opuštanje uz obitelj i topli čaj s jabukama i cimetom uz medenjake!


11. Eartha Kitt with Henri René and His Orchestra, "Santa Baby" (1953)


Nastavljamo s laganim pjesmama, a ova savršena lagana, ali pomalo razigrana pjesma vas neće ostaviti ravnodušnima. Svakako će vas potaknuti na nekakav mali ples. A ako su vaše želje velike kao želje Earthe Kitt, bolje počnite pjevati!



Ubrzavamo opet, i idemo tako do kraja. U2 se ne nalazi na onim tradicionalnim božićnim listama, ali je svakako hit! Poslušajte obavezno i ubacite malo rocka u svoj Božić.


13. Trans-Siberian Orchstra, "Christmas Eve/Sarajevo 12/24" (1996)


Možda nećete zapjevati uz ovu pjesmu, ali će vas trnci sigurno proći. Mix pjesama “Carol of the Bells” i “God Rest Ye Merry Gentlemen” u izvedbi orkestra s dodatkom električnih gitara i u potpunosti razvaljujućih bubnjeva i savršen spoj starog i novog, klasičnog i suvremenog!



A kada smo kod rocka, ako mu dodamo još i punk i malo božića, imamo savršenu pjesmu za našu listu!


15. Brenda Lee, "Rockin' Around the Christmas Tree" (1958)


Ako ipak želite onu tradiciju uz dobar ritam, ova pjesma je savršena za vas. Možete je čuti svugdje, od filmova do trgovina, ali i sa razlogom. Jednostavno je neizostavna!


16. Andy Williams, "It's the Most Wonderful Time of the Year" (1963)


A kad smo kod neizostavnih tradicionalnih božićnih pjesama, u ovo najljepše vrijeme u godini slušat ćemo upravo ovu pjesmu!


17. The Jackson 5, "Santa Claus Is Coming to Town" (1970)


Klasik. Nema dalje. Možda će neki preferirati neki moderniji cover, ali Jackson 5 su savršeno to odradili.


18. The Ronettes, "Sleigh Ride" (1963)


Još jedan veseli klasik koji svakako nabija atmosferu nostalgijom, ali i poletnošću.


19. Mariah Carey, "All I Want For Christmas Is You" (1994)


I za kraj, Kraljica Božića Mariah Carey i pjesma koja nam svima već izlazi na uši, ali ju i dalje slušamo i uspijevamo se razbacati na nju. Ovo je jedan od onih hitova koji ili obožavate ili mrzite iz dna duše, ali u vrijeme Božića nikog nije briga sviđali vam se ili ne. Čut ćete ga svakako, najvjerojatnije i svakodnevno. Ali, što reći, to je Božić.




Nadam se da sam vam uspjela dati par ideja za ovogodišnju playlistu ako je već nemate, a i potičem vas da istražite beskonačan kanon božićnih pjesama jer ćete možda naići na nešto što još do sada niste čuli te tako osvježiti božićni ugođaj. Sretani blagdani!





bottom of page