top of page

Buran sportski siječanj

Iako smo već ušli u drugi tjedan veljače, odlučio sam napraviti kratki pregled prijašnjeg mjeseca siječnja. Dugo mi je trebalo da se dojmovi slegnu i da uopće krenem pisati ovaj članak. Siječanj je za mnoge ljubitelje sporta, posebice tenisa, bio napet, dramatičan, pun iznenađenja i šokantnih objava, ali i odluka koje su podijelile navijače u dvije skupine. Uz tenis, pratio se i rukomet, točnije rukometni Euro na kojem se Kauboji- hrvatski rukometaši, nisu baš proslavili i ostvarili očekivani rezultat. Kao student, ne smijem zaboraviti i rokove, kolokvije koji su me "strpljivo" čekali da krenem s učenjem, dok je moja pozornost bila usmjerena na sportske događaje.


No, da krenemo redom. Nova godina, novi početak, novo poglavlje, novi izazovi i prepreke, ali i nova avantura. Novu godinu sam lijepo proslavio s bliskim prijateljima i upoznao nove te zanimljive ljude. Ugodno smo se zabavili i proslavili ulazak u 2022. godinu, a 2021. ostavili iza sebe. Taman mi je ostalo tjedan dana da se pošteno odmorim, ali vremena nije bilo puno jer su mi na vrata pokucali kolokviji i s njima, naravno i prilika da si osiguram tri dodatna tjedna odmora nakon božićnih praznika. Uz to, mogao sam i u miru te bez stresa odgledati rukometno prvenstvo, ali i prvi Grand slam sezone, Australian Open.


I tako sam složio plan da ću se kvalitetno pripremiti za kolokvije kako bih mogao biti bezbrižan krajem siječnja. Dani su polako prolazili i polako sam se pripremao, sve dok me nije jedno jutro iznenadio članak- Novak Đoković u pritvoru! Novak Đoković će biti deportiran?! Prvom reketu prijeti nastup u Australiji!?, i slični clickbait naslovi. Naravno, "klik me uspio namamiti" jer me doista zanimalo što se to događa, radi li se o Fake Newsu ili je stvarno Đoković u teškoj situaciji… I vidi stvarno, Australija se nije šalila.


Naime, Đokoviću nije bilo dopušteno da nastupi na Australian Openu necijepljen, iako su ga Australci pozvali da dođe igrati jer je Đoko jedan od najvećih favorita na tvrdoj australskoj podlozi, čak bi se usudio reći i jedan od najboljih ikad na istoimenomu Grand Slamu. Cijela ta neugodna situacija brzo se proširila po medijima i napravila iz Đokovićeva problema jednu medijsku dramu, halabuku i pobunu. Nastalo je puno teorija zavjere da su čelnici Australian Opena namjerno htjeli spriječiti Đokovića da osvoji 10. Australian Open i postigne novi rekord s najviše osvojenih Grand Slamova - 21. sveukupno, kojim bi prestigao Rafaela Nadala i i Rogera Federera. Njih dvojica i Novak Đoković spadaju u Veliku Trojku tenisa te se njihova utrka u broju osvojenih Grand Slamova pomno i uzbudljivo prati u teniskom svijetu. Nadalu su zamjerili što je stao na stranu Australije, međutim prethodno se samostalno izjasnio da je Đokoviću bilo jasno kakva pravila mora ispoštovati te da bolje da ne radi još veću dramu. Nakon 11 dana medijske drame, u kojoj je čak u jednom trenutku Đokoviću i bio osiguran nastup, Đokovića su deportirali iz Australije te je tako Australian Open ostao bez prvog igrača i prvog favorita za trofej. Cijela ova situacija ima političku i ekonomsku pozadinu te je čisti i vrlo vidljivi dokaz miješanja politike u sport. No, tu temu i pozadinu bi ostavio za neki drugi članak jer su u priči upetljani i trgovina i ekonomski odnosi i trebali bi se vratiti u povijest, kako bi lakše interpretirali cijeli slučaj.


Raspravljao sam s puno kolega koji prate tenis i složili smo se oko jedne stvari. Đoković je trebao igrati! Osobno ne navijam za Đokovića već za Nadala, (o tome ću više predkraj), ali zamislite sad ovakvu situaciju; odlazite u zemlju na turnir srušiti rekord, ponovno osvojiti trofej, po tko zna koji puta, da biste završili kao neprijatelj broj jedan te zemlji. Potpuno nepravedno je Australija postupila prema Novaku te je bilo nužno napraviti nekakav kompromis. Mogli su mu dopustiti da zaigra ove godine, zadnji puta ikad u Australiji i dati mu priliku da osvoji 10. Australian Open i uđe u povijest. No, naravno do toga nije došlo te se Nadalu, meni najdražem tenisaču, otvorila prilika da ipak on bude prvi tenisač s 21. Grand Slamom. Potpuno razumijem sve Đokovićeve navijače, ali ne mogu prihvatiti njihove teorije zavjere da je Nadal "spriječio" Đokovićev nastup. Pretpostavljam da bih isto reagirao kao Đokovićevi navijači kad bi se nešto tako dogodilo Nadalu, na Roland Garrosu, njegovom najdražem i najboljem turniru…


I tako je prošla prva polovica siječnja. U međuvremenu, počelo je i europsko rukometno prvenstvo koje je Hrvatskoj pokazalo da imamo mlade i sjajne igrače, ali da je reprezentacija u teškoj poziciji te da nam treba puno ulaganja, rada i vremena da se vratimo među rukometnu elitu. Ostvario sam i svoj cilj. Uspješno sam položio sve kolokvije i obaveze, tako da sam bez stresa popratio rukometno prvenstvo do kraja, bez Hrvatske, i Australian Open. Rukometaši su razočarali svojom igrom, ali Australian Open nije nimalo. Naprotiv, razveselio me i oduševio.


Evo i zašto. Kao i što sam rekao, veliki sam Nadalov navijač i on je, osobno za mene najveći i najbolji ikad, a ne Đoković. Prije nego što me osudite, nemam ništa protiv Đokovića, legendaran je igrač i ostvario je velike uspjehe, i još ih bude nagomilavao, (možda?!), ali njegovi izljevi bijesa ga čine nesimpatičnim, temperamentim i nezanimljivim. Igra mu je fenomenalna te je mentalno jak, međutim osjećaji ga uvijek nadvladaju. Ne krivim ga, svi Balkanci smo takvi :)!


Nadal je isto fenomenalan, mentalno moćan, ne predaje se, igra do kraja, borac, ratnik na terenu, miran, iskren, ponizan i igrač kojega velika većina poštuje u teniskom svijetu, od samih igrača pa do navijača. Karijera mu je počela na dan kada je pobijedio Federera, tada prvog tenisača svijeta, davne 2005. Od tada do danas, postao je poznat po svojoj specifičnoj igri. Dešnjak koji igra lijevom rukom svojim udarcima, potezima i brzinom ostavlja javnost bez daha i užitak je gledati ga kako igra na terenu. Vrlo je agresivan na udarcima i igra punom snagom, do zadnjeg poena u meču. No, takav stil tenisa doveo mu je niz ozljeda koje su ga zamalo prisilile da završi karijeru, no Nadal se svaki put vratio još jači i bolji te iznenadio sve na turnirima. Njegov stil tenisa najviše mu je koristio i donio uspjeha na zemljanoj podlozi, njegovoj najdražoj i najomiljenijoj podlozi. Roland Garros, jedini Grand Slam koji se upravo igra na ovakvoj površini, osvojio je nevjerojatnih 13 puta, najviše ikada od svih drugih igrača u povijesti tenisa, uz druge Grand Slamove i turnire. Ako mi ne vjerujete, možete samostalno provjeriti i diviti se Nadalovim uspjesima i brojkama.


Tako je bilo i ove godine. Naime, Velika Trojka, (Nadal, Federer, Đoković), dijelila je isti broj osvojenih Grand Slamova - njih 20. Nadalu je otvorena prilika da osvoji 21. Grand Slam, sruši rekord i nadmaši svoje rivale - Federera i Đokovića. Bez Đokovića, Nadal je dobio veliku šansu da osvoji Australian Open, turnir koji je jedini osvojio samo jednom, uz mnogo izgubljenih finala na istome turniru. Nadal je sredinom prošle godine odlučio uzeti vrijeme za oporavak kako bi obavio operaciju stopala, kojega je ozlijedio u istoj sezoni i igrao s takvim hendikepom. Početkom sezone, male su bile šanse da zaigra, ali opet Nadal iznenađuje cijeli teniski svijet. Prije početka samog Grand Slama, osvaja ATP 250 u istome gradu te nakon toga kreće u pohod na drugi trofej u Australiji i novi rekord- 21. Grand Slam. Vrlo dobrom igrom i lakoćom pobjeđivao je zaredom Girona, Hanfmanna, zatim Kachanova, vrlo talentiranog mladog ruskog tenisača. Nakon Kachanova, dočekao ga je Mannarino kojega je nakon dugog prvog seta, bez imalo problema nadigrao u preostala dva. U četvrtfinalu dočekao ga je buduća zvijezda iz Kanade- Shapovalov, koji je namučio Nadala u čak pet setova i zamalo preokrenuo meč u svoju korist, no iskustvo i mirnoća je presudila i odvela Nadala u polufinale. U polufinalu, Nadal je odigrao vrhunski meč protiv Berretinija i tako došao u finale Australian Opena 2022. u kojem ga nije dočekao Novak Đoković, već jedno novo lice te uskoro velika zvijezda i potencijalni Đokovićev nasljednik, ruski tenisač Medvedev.


Da, dobro ste pročitali. Nadal je došao u finale te ga je s druge strane mreže dočekao neugodni i teški protivnik, te Nadal nije imao velike šanse da osvoji titulu. Kao vjerni navijač Nadala, odlučio sam odgledati finale. I vjerujte mi, nije bilo lako. Meč mi je oduzeo pola života, pokidao sve živce i donio toliko napetosti do te mjere da mi do dan danas nije jasno kako sam uspio preživjeti tu nedjelju. Meč je za Nadala krenuo izrazito loše. Iako je imao odlične poteze i taktiku, Medvedev je lakoćom oduzeo Nadalu prvi set. No, u drugome setu, Nadal se vraća u igru, oduzima servis, ali Medvedev ga je uspio vratiti te u napetom tie-breaku Medvedev osvaja drugi set. Zamislite sada situaciju. Nadala servis jako muči, ali lakoćom ga oduzima Medvedevu. Medvedev vodi 2:0 u setovima te mu je potreban samo jedan set da osvoji titulu. U tom trenutku, nisam znao što da učinim ni mislim. Nisam gubio nadu i rekao sam prijatelju da ako Nadal uspije preokrenuti meč da je živuća legenda. Krenulo je solidno Nadalu, dobar servis, dobra igra u trećem setu, no vrlo brzo se našao u opasnosti. Jedan poen je bio potreban Medvedevu da oduzme servis Rafi i završi meč. Pogodite što se dogodilo! Nadal, u najbitnijem trenutku uzvraća udarac i vraća se u meč. Spasio je servis i osvojio treći set. Rezultat je 2:1 za Medvedeva. Vratio se iz neugodne pozicije i oživio svoju igru.


Meč je do samoga kraja bio intenzivan. Oba igrača su igrala maksimalno, najbolje što su mogli, potezi vrijedni finala. Nadal fantastičnom izvedbom vraća meč na početak. Rezultat u setovima je 2:2. Zadnji set. Tko ga osvoji, osvaja Australian Open. Nadal oduzima servis i servira za meč, za trofej. Medvedev mu oduzima servis. Odjurio sam iz sobe! Nisam mogao gledati. Preteško, prenapeto, predramatično. Medvedev je cijelo vrijeme odlično servirao i teško mu je oduzeti servis. Oblio me hladan znoj jer znam što nas čeka AKO Medvedev zadrži servis- tie-break. Srce mi se slamalo, strahovao sam da ću morati gledati još jedno finale Australije koje Nadal nije uspio osvojiti, a ovaj put ulog je još veći. Vraćam se u sobu i gledam nevjerojatnog Nadala kako je ratoborno i bez predaje odigrao gem i oduzeo servis Medvedevu. To je to! Derem se VAMOSS! Idemo Rafa, ajmo osvojiti ovo! Izludit ću! Nisam mogao dočekati kraj meča! Cijeli meč mučio se i mučio na servisu, da bi u zadnjem, najbitnijem, odservirao savršenooo! Meč poen, servis volej.


Neugodno je loptica doletjela Medvedevu koji ju je zadnjim snagama uspio vratiti preko mreže, a pred mrežu dotrčava neumorni Rafael Nadal, koristi priliku i zakucava lopticu u otvoreno polje! I to je kraj! Druga titula u Australiji za Nadala, novi uspjeh, novi rekord i pisanje teniske povijesti. 5 sati i 24 minute drame, nade, borbe, napetosti, kidanja živaca, ali najbitnije na kraju, pobjede, euforije i stvaranja povijesti. Nedjelju koju neću tako brzo zaboraviti i uz položene rokove, lijepi i sretni kraj mjeseca siječnja!


Isti dan, igrale su se zadnje utakmice rukometnog Eura u kojima su pobijedile momčadi za koje sam navijao. Nisam kockar i ne kladim se, ali da sam se tu nedjelju kladio, dobitak bi bio ogroman. Srećom, nisam takav :)!


Ako si uspio/uspjela pročitati ovaj članak do kraja, svaka ti čast! Sada znaš koliko je bio buran siječanj, od drame oko Đokovića i nepravde u svijetu sporta do fenomenalnog Nadala sa osvojenim 21. Grand Slamom i koliko je meni ta nedjelja, odnosno cijeli mjesec bila stresna, dramatična, oduzela dio života, ali imala sretni završetak. Nadam se da sam uspio "ubaciti" tu razinu napetosti u ovaj članak i pokazati drugima kako sam ga ja proživio/preživio.


bottom of page