top of page

Ciklus najgorih filmova svih vremena: Battlefield Earth

Svatko od nas zasigurno je barem jednom razmišljao o svojim najvećim životnim greškama. Razmišljali smo o tome kako bismo sada postupili i jesmo li postali pametniji i zreliji. U ovome trenu, prolazim kroz nešto slično, razmišljajući o jučerašnjem danu. Tada sam s ponosom mogao reći da nikada nisam pogledao Battlefield Earth.


Postoje mnogobrojne vrste loših filmova, ali rijetko je koja gora od onih propagandnoga karaktera. U ovome slučaju, riječ je o adaptaciji knjige koju je napisao osnivač scijentologije, Ron L. Hubbard. Riječ je o znanstvenoj fantastici, istoj vrsti fikcije poput one u koju pripadnici scijentologije vjeruju. Battlefield Earth i kult u suštini su slični po puno stvari, ali za razliku od potonjega, film ti krade samo dragocjeno vrijeme, a ne i novce.


Zamislite biti John Travolta. Već ste jednom iskusili kako je to imati propalu karijeru, a odjednom vas u život vrati Quentin Tarantino. Pulp Fiction podsjetio je gledatelje na vaše glumačke sposobnosti i vrata slave ponovno su bila otvorena. Nakon još nekoliko uspješnih filmova poput Get Shorty i Face/Off, odjednom upadnete u propagandnu mašinu radi koje ste voljni odbaciti sve što ste vratili kako bi snimili nezamislivo jadan film. Na svu sreću, bili ste dovoljno pametni pa ste pojeli pola filmskoga budžeta i imate doživotno punu kasicu. Nije ni bitno što ćete u sljedećih dvadeset godina odglumiti u svega šačici gledljivih filmova.


S obzirom da je stanoviti film bio izrazito visokoprofilna katastrofa, neobično mi je što je Travolti od tada preostala ikakva karijera. Riječ je o jednom od najjadnijih pokušaja glume kojemu su moje izmučene oči svjedočile. U ulozi mongoloidnoga antagonista (kojega bi gledatelji trebali smatrati inteligentnim), Travolta zna samo mlatarati rukama i cviliti poput zgažene mačke u pokušaju iskazivanja bijesa. U jednome trenutku zvuči kao Amerikanac, a u drugome kao Amerikanac koji pokušava imitirati posh naglasak. U stopu ga prate Forest Whitaker i Barry Pepper, koji također ne mogu spasiti ovaj film, a bome ni sebe. Njih dvojica već su nekoliko puta izrazila žaljenje što su pristali na čitavu šaradu. John Travolta navodno je ponosan na ovaj uradak. Očekuje kako će jednoga dana snimiti i drugi dio.


Ironično, on je jedini zabavan dio filma. Ostatak, zapravo, nije ni vrijedan spomena. Zamislite scijentologa koji pokušava napraviti jeftinu kopiju Star Warsa. Krajnji je rezultat nevjerojatno prazno i dosadno iskustvo, ispunjeno groznim efektima, scenografijom i režijom. Cijeli je film sniman pod kutom od 45 stupnjeva, tako da se možete radovati gadnoj vrtoglavici tri dana nakon gledanja. S obzirom da se film aktivno trudi uvrijediti svaki osjet koji imate, možete skupiti dovoljno kvalitetnu simptomatologiju za višednevni posjet Rebru.


Vrijeme radnje smješteno je tisuću godina u budućnosti, a ljudska je rasa regredirala u kameno doba. Ta bi se budućnost dogodila puno ranije kada bi svi pogledali Battlefield Earth.


OCJENA: 0/10
Comments


bottom of page