top of page

Naš projekt „EFZG Humanitarac“

Updated: Dec 8, 2021

Čudna su vremena. Pandemija nas je sve zatvorila u kuće, bez mogućnosti izlazaka, ispijanja kava i ostalog čime smo kratili vrijeme. Prepušteni smo sami sebi i svojim mislima. Zatvoreni u četiri zida, fokusirani smo samo na sebe i na to koliko nam je dosadno i koliko nas sve ovo frustrira. Uz sve to mediji nas, sad još više nego inače, zatrpavaju negativnim vijestima. No, je li nama uistinu tako loše? Često zaboravljamo kako je onima koji nemaju krov nad glavom, cipele na nogama ili hranu na stolu i to ne samo sada već i inače. Njima je i prije bilo uistinu teško, a sada im je još i teže. Zato moramo naučiti cijeniti ono što imamo i usredotočiti se na pozitivne stvari. Umjesto da provodimo ovo vrijeme samosažaljavajući se, možemo ga potrošiti na pomaganje onima kojima je to stvarno potrebno. Poneki komad odjeće, igračke ili kupnja hrane mogu nekome, a na kraju i nama, donijeti osmijeh na lice. Stoga smo se i mi odlučili aktivirati i početi pomagati drugima tako što smo pokrenuli projekt EFZG Humanitarac.


Projekt je nastao suradnjom 6 studenata (Ena Beč, Anja Kljajić, Ivona Krmpotić, Dino Krpan, Anja

Milković i Luka Otašević) s različitih smjerova koji su se okupili na kolegiju „Menadžment promjena“

kod profesora Mislava Ante Omazića. S obzirom da je „Menadžment promjena“ nekonvencionalni

kolegij koji potiče pozitivnu promjenu u bilo kojem pogledu, motivacije nam nije nedostajalo. Kada su nam kolegice Ena i Anja iznijele ideju o „EFZG humanitarcu“, svi smo ubrzo prepoznali njegov

potencijal. Glavni cilj i svrha ovog našeg projekta je širenje pozitivnih vijesti, poticanje ljudi na

činjenje dobra kroz dijeljenje priča studenata EFZG-a o humanitarnom radu i nagrađivanje onih

najplemenitijih. Pokrenuvši projekt, otvorili smo stranice na društvenim mrežama, Facebooku i

Instagramu, kako bi studente upoznali s onim što radimo. Sljedeći korak bila je izrada obrasca za

prijavu naših humanitaraca te potraga za sponzorima s kojima bismo u suradnji, motivirali i nagradili naše humanitarce za dobro koje čine te digli projekt na neku višu razinu. Vrlo brzo sponzore smo i pronašli, vrata su nam se otvarala gdje god bismo pokucali. Ljude je oduševljavala naša inicijativa. Pored našeg projekta, sudjelovali smo i u društveno korisnim akcijama u sklopu kolegija „Menadžment promjena“ kao što je sadnja drveta kojom smo na simboličan način ovjekovječili našu suradnju. Sljedeća društveno korisna akcija u kojoj smo sudjelovali vezana je uz donaciju klupka vune i konca. Donirali smo preko 5 kilograma vune za projekt ;Palčići – Dom za starije Trešnjevka; Gospođe iz doma bile su oduševljene donacijom budući da one pomažu u pletenju plišanih hobotnica za palčiće i kvadratića koji se spajaju u deke (projekt Knit-A-Square Croatia) koje se onda doniraju bolesnoj i napuštenoj djeci u Africi. Podržali smo i beskućnike u njihovom projektu „Ulične svjetiljke“ kupnjom njihovih časopisa i objavivši njihovu dirljivu priču na našim društvenim mrežama, a u planu nam je još mnoštvo predivnih stvari!


Trenutno smo u fazi objavljivanja priča naših humanitaraca, no pored toga objavljujemo i

motivirajuće citate, obilježavamo međunarodne dane vezane za humanitarni rad i dijelimo projekte ili događaje koji su bliski našoj svrsi projekta, a nakon Božića slijedi glasanje i proglašenje najdirljivije priče po Vašem odabiru!


Ako Vi ili Vaš kolega/ica imate lijepu priču za podijeliti, možete se prijaviti putem linka:

https://forms.gle/E9Qf6iy4qLg6AXo4A i posjetiti nas na našim društvenim mrežama


Facebook: https://www.facebook.com/efzghumanitarac


Puno bi nam značilo kad bi se što više Vas uključilo u ovaj naš projekt i pomoglo nam u širenju

pozitive i činjenju dobra!


bottom of page