top of page

Dojmovi s edukacije “Psihologija scrollanja”

Prošlog petka, 7. lipnja 2024., na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je edukacija "Psihologija scrollanja" u sklopu projekta Psihološka potpora. Organizatori su studenti Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta (HAZef), uz podršku kolega s drugih ogranaka HAZ-a na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Rijeci.


Edukaciju je otvorila Karla Gregurić, studentica psihologije, koja je toplo pozdravila sve prisutne i naglasila važnost ovakvih edukacija za mlade te naravno, najavila fantastičnu predavačicu, dr. sc. Sabinu Mandić. Viša asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, preuzela je riječ i održala edukativno, ali i interaktivno predavanje koje nas je sve pomalo osvijestilo o našim nezdravim navikama “scrollanja”.


Dr. Mandić je kroz svoje predavanje aktivno uključivala sudionike postavljajući im pitanja poput: "Koje društvene mreže koristite?", "Što za vas znače društvene mreže?" i "Mislite li da društvene mreže utječu na nas?". Sudionici su rado odgovarali na postavljena pitanja te dijelili svoja iskustva, sudjelovali u raspravama i debatirali o utjecaju društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje i svakodnevni život. Bilo je mnogo edukativnih i zanimljivih informacija, uključujući one koje smo već znali, ali i mnoge nove za koje smo prvi put čuli. Predavačica je dala uvid u ovu temu tako što je objasnila obrasce ponašanja naših negativnih navika te načine sprječavanja “beskonačnog scrollanja” na društvenim mrežama. Spomenute su situacije u kojima su se našli sudionici edukacije, a podijeljeni su i savjeti o budućim postupcima za prevladavanje tih prepreka.


Također, predavačica je imala još puno zanimljivih tema kao što su:


  • Psihološki trikovi društvenih mreža: Kako nas platforme zadržavaju online.

  • Utjecaj na mentalno zdravlje: Nerealna očekivanja, simptomi anksioznosti i depresije.

  • Interpersonalni odnosi: Utjecaj digitalnog okruženja na naše veze i komunikaciju.


Uz sve teme, sigurno je jedan od najzanimljivijih dijelova predavanja bila diskusija o tome kako različite dobne skupine koriste društvene mreže i kako to utječe na njihove živote. Što je zapravo i specijalizacija naše predavačice koja je svoju karijeru posvetila istraživanju problema u ponašanju mladih. Dr. Mandić istaknula je da mladi, posebno u dobi od 10 do 25 godina, provode između 6 i 9 sati dnevno pred ekranima te je analizirala kako se to odražava na njihove želje i aspiracije u životu. “Nekad su djeca htjela biti: astronauti, doktori, policajci i slično, a danas se sve više susrećem s djecom koja žele biti slavni influenceri.” kazala je Dr. Mandić. Predavanje se završilo na pozitivnoj noti kada je Dr. Mandić utješila poprilično zabrinutu dvoranu sudionika govoreći: “Na svu sreću, vaša generacija, počela je shvaćati kako korištenje društvenih mreža ima toksičan ciklus validacije te je počela cijeniti vrijeme offline., također nadodajući kako je primijetila da sve više i više ljudi počinje prakticirati “Digital Detox-e” što ju raduje.


Edukacija je završila nagradnom igrom "Spin the Wheel", gdje je troje sudionika osvojilo knjige "Zadržite bistar um" koje je osigurao naš vjerni sponzor nakladnička kuća Stilus. Nakon uzbuđujuće nagradne igre, Niko Kulišić je zatvorio edukaciju zahvalivši svim sudionicima na dolasku i angažmanu te je uručio nagrade pobjednicima.


Planovi za budućnost


Veliko hvala svim sudionicima i predavačima koji su prisustvovali edukaciji i aktivno na bilo koji način sudjelovali u izvedbi projekta tijekom cijele ak. god. Posebnu zahvalu zaslužuju i naši sponzori @stilus_knjiga i @nivea koji su podržali naš rad. Iako je ovo posljednja edukacija u ovoj akademskoj godini te s eventima nastavljamo tek na jesen, PP ekipa će tijekom ljeta redovito objavljivati članke na portalu @glas_studenta i zanimljiv sadržaj na TikToku. Pratite nas za više informacija o nadolazećim edukacijama, podcastima, blog člancima i drugim aktivnostima usmjerenim na promociju mentalnog zdravlja među mladima i uživajte u ljetu!


Comments


bottom of page