top of page

EUROPSKO PRVENSTVO - NOGOMET


Pred nama se nalazi jedno zanimljivo i sadržajno ljeto u sportskom smislu. Zbog pandemije COVID-19 sportska natjecanja poput Europskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara odgođena su za ovu kalendarsku godinu. Današnja tema je nogometno prvenstvo službenog naziva UEFA EURO 2020.

Ovo je 16. izdanje UEFA Europskog nogometnog prvenstva koje će se održati od 11. lipnja do 11. srpnja. Odigravanje prvenstva je dosta specifično jer će se prvi puta igrati u cijeloj Europi odnosno u 12 gradova u 12 različitih zemalja. Osim velikih putovanja i troškova koje oni nose, sama organizacija je izrazito komplicirana zbog pandemije i različitih ograničenja u pojedinim zemljama. Nadamo se da će sve proteći bez komplikacija i da COVID neće stvarati probleme uzimajući u obzir činjenicu da je reprezentacija Španjolske već završila u karanteni, a prvenstvo još nije ni počelo. Dobre vijesti za navijače stižu iz većine gradova domaćina koji će dopustiti 25 do 50% popunjenosti kapaciteta na stadionima. Ovo posebno veseli sve navijače jer neovisno pratite li utakmicu na stadionu ili preko TV-a, možemo se složiti da utakmica bez publike nije prava utakmica. Što se tiče samog prvenstva, na njemu sudjeluju 24 reprezentacije podijeljene u 6 skupina i bit će odigrana ukupno 51 utakmica.

Sada ćemo se dotaknuti favorita za osvajanje prvenstva prema ponudi sportskih kladionica:


Prema podacima iz tablice vidimo da većina smatra da će pobjednik prvenstva biti Francuska. Također, vidljivo je da se Engleska i Belgiju smatraju glavnim favoritima, ali im se daju malo lošije šanse nego Francuzima. Reprezentacija Hrvatske u svim prognozama stavljena je na 10. mjesto favorita. Zanimljivo je istaknuti da nam sve 3 kladionice daju podjednaku šansu, ali da inozemna kladionica malo više vjeruje u mogućnost da postanemo prvaci nego domaći Supersport.

Moja vlastita prognoza se poklapa s prognozama kladionica i kao glavne favorite vidim Francusku i Belgiju. Od naše reprezentacije očekujem prolazak skupine, a do kuda ćemo doći je jako nezahvalno prognozirati jer je u osmini finala i daljnjem natjecanju sve moguće. Kao pritajene favorite izdvojio bih Italiju jer igraju fantastičan nogomet i ne pokazuju oscilacije u rezultatima u zadnje vrijeme. Uglavnom, za par dana nam prvenstvo započinje utakmicom Italija - Turska i vjerujem kako će sljedećih mjesec dana biti izrazito zanimljivo i dinamično te da nitko neće ostati razočaran. #EP #HRVATSKA #NOGOMET #UEFAEURO2020 #SPORT

bottom of page