top of page

Fotografija for dummies: ¿ kadriranje ?

U ovom modernom dobu Instagrama, internet marketinga, CGI filmova i ostalih perverzija, vjerujem da se puno nas poželjelo baviti nekim oblikom medijskog i grafičkog stvaralaštva. Možda su neki od nas neuspjele umjetničke duše pa su pomislili da im je dobar način za izražavanje upravo fotografija. Za sve vas Van Goghove modernog doba - dobrodošli na mini serijal tečaja o fotografiji. Za sve vas koji me ne znaju, fotografija mi je hobi već ~ 8 godina i zbilja uživam u njoj, ali, nažalost, nemam više vremena (A NI POSLA) kao što sam imala prije, stoga pronalazim alternativne načine kako bi se mogla baviti istom.

U ovom prvom članku bavit ćemo se osnovama kadriranja na primjerima mojih fotografija. Za sva pitanja i prijedloge mi se slobodno javite :D

Bacite oko na moj Instagram profil za više fotografija. *Nemojte moje savjete uzimati preozbiljno, daleko sam od profesionalnog fotografa*


Pravilo trećine

Zamislite da vam dva paralelna pravca dijele fotografiju na tri dijela i s vodoravne i s horizontalne strane. To vam je misao vodilja pri fotografiranju. Tako vam je vaš kadar podijeljen na devet jednakih dijelova u koje ćete sada smisleno smještati motive vaše fotografije.


Sakuntala park, Osijek 2018.


Ovo se pravilo može interpretirati na više načina. Jedno od njih je smještanje vašeg glavnog motiva fotografije, odnosno predmeta najvećeg fokusa, u jednu od trećina kadra. Pri tome treba paziti da ostatak scene također pridonosi smislenoj cjelini.

Europska avenija, Osijek 2018.

Na ovome se primjeru može dobro vidjeti na što mislim. Dakle, na fotografiji je tramvaj u pokretu i parkirani automobil. Oba su vozila prednjim krajem usmjerena prema lijevoj strani fotografije. Kako bi se uspješno stvorila i prenijela atmosfera nekog događaja, trebaju se na adekvatan način pokazati glavni motivi, ali i njihova interakcija s pozadinom. U ovom smislu je to kretanje objekata kroz prostor. Ako se objekt kreće s desna prema lijevo, kao na ovome primjeru, valja ostaviti slobodnog mjesta na toj strani fotografije kako bi promatrač mogao vidjeti kamo se to objekt kreće. Kriminalno je odsjeći s fotografije putanju objekta, a umjesto toga ostaviti iza njega prazan i nepotreban prostor. Također valja primijetiti da se na ovome primjeru koliko-toliko pazilo i na pravilo trećine od gore prema dolje - jednako su zastupljeni nogostup i noćno nebo, dok većinu fotografije zauzima secesijska građevina.


Prolaznici na Korzu, Osijek 2017.

Eurodom i Studentski centar, Osijek 2016.


Geometrija je ljubav

Ovdje se nema zbilja puno za nadodati. Uživajte u linijama i simetrijama koje vam vaša okolina pruža. Bilo to arhitektura grada ili prirodni krajolici. Igrajte se sa simetrijama, dijagonalama, stavljanje motiva u središe pažnje (ne nužno i u središte fotografije). Poanta ovog načina kadriranja jest naglašavanje dubine prostora, stavljanje nekog predmeta u fokus, isticanje važnosti nečega, stvaranje uzoraka ili samo pokazivanje raskošnosti prostora. Bitno je za napomenuti da ne postoji oštra granica između korištenja pravila trećine i igranja s linijama. Često je fotografija produkt obje metode.


Kopačevo, onak' prastara fotka, nez

Sjenjak zimi, Osijek 2018.

Bablje ljeto, Kopački rit 2017.


Obilaznica, Osijek 2019.


Fallerovo šetalište, Zagreb 2019.


Zalazak u centru Osijeka, Osijek, 2019.


Ovo je sve od mene za ovaj debitni , kratki i slatki fotočlanak u serijalu. Idući puta vam možda nešto kažem o portretima ili krajolicima ili opremi ili dugoj ekspozicji ili... ma ne znam, kako mi dođe. Ako me ne opere cringe do idućeg puta.


Comentários


bottom of page