top of page

Glas Filozofskog fakulteta - Prosvjed protiv kontroverznih COVID potvrda

Veliki prosvjed protiv uvođenja COVID potvrda održao se u petak u više hrvatskih gradova, a jedan od prosvjeda je bio i u Zagrebu na Markovom trgu. Međutim, ovaj prosvjed je bio drugačiji, uključeni su bili i studenti Filozofskog fakulteta. Kako je sve započelo? U srijedu (10.11.2021.) Ured dekana Filozofskog fakulteta donio je jednu veoma oštru odluku, no ipak donekle očekivanu - uvođenje obveznih COVID potvrda za sve studente fakulteta. Studentima je odluka prenijeta putem maila, a u uvodnoj rečenici Dekanat navodi kako su „nadležne institucije najavile od ponedjeljka, 15. studenog obvezu kontrole ulaza u sve javne ustanove u Republici Hrvatskoj radi suzbijanja širenja bolesti COVID-19“. Nadalje, Ured dekana u suglasju s predstavnicima Sindikata Filozofskog fakulteta donosi odluku kako će se sva nastava od 15. do 26. studenog odvijati isključivo online te kako će se kontaktna nastava nastaviti 29. studenog. Razlog zbog kojeg je ova odluka donesena je taj da se studentima omogući vrijeme da pripreme COVID potvrde. Sada se postavlja pitanje kako uopće dobiti sporne potvrde? Ima različitih načina, a Dekanat je naveo sljedeće: „…molim da pri ulasku u zgradu od 15. studenog svi imaju pripremljene COVID potvrde o cijepljenju, potvrdu o preboljenju i/ili pravovaljani negativni test (antigenski ili PCR, ne kućni test), a studenti i iksicu“.

Ono što ovu priču čini još zamršenijom je da će samo zaposlenici imati privilegiju refundiranja troškova do 28. studenog, što znači da će studenti, ukoliko žele otići u knjižnicu, morati platiti za antigenski test, i to ako prethodno nisu preboljeli ili se cijepili protiv virusa. Nakon priopćenja ove odluke, neki studenti su očekivano izrazili svoje nezadovoljstvo, a u konačnici neki od studenata Filozofskog su počeli i prosvjedovati. Jedna od prosvjednica je i studentica druge godine preddiplomskog smjera kroatistike i povijesti umjetnosti, Lucija Tadinac , koja je dala izjavu za ovaj portal:


Što mislite općenito o COVID potvrdama?


Ja sam protiv COVID potvrda. Mislim da su podmukao način ucjenjivanja ljudi da se cijepe. "Neobaveznim" cijepljenjem tj. potvrdama se zapravo uvjetuje jako puno toga. Ljude se dovodi u situaciju da ih se kažnjava vezano za ograničavanje kretanja samo zato što su zdravi. Na sreću, nisu imali koronu, a ne žele se cijepiti jer su mladi/zdravi/nisu dio rizične skupine. Cijepljenje ne može biti obavezno, a ako je neobavezno njime se ne smiju uvjetovati slobode. Želim naglasiti da nisam antivakser, sama sam cijepljena i u slučaju da se ova najava s COVID potvrdama na FFZG-u ostvari, osigurana sam i ne moram se brinuti za svoje obrazovanje i prava, ali spremno stojim uz svoje kolege koji se ne mogu ili ne žele cijepiti. Svatko ima pravo na svoj izbor.


Što mislite postići ovim prosvjedom, mislite li da ćete uspjeti u svojim ciljevima?


Studenti bi morali organizirati zaseban prosvjed. Mislim da je krajnje vrijeme da se organiziramo i kažemo :"Mi smo studenti, mi smo vaša budućnost i kažemo „DOSTA". To bi morao biti prosvjed, ne stisnuti se u mraku na gornjem gradu s lampionima. To bi morao biti glasan, vidljiv i jasan prosvjed.

Poruka bi morala biti jasna i glasna: "Nismo protiv cijepljenja, ali jesmo protiv oduzimanja građanskih sloboda". Mislim da sadašnji prosvjedi, ako se tako uopće mogu nazvati, na Markovom trgu neće puno postići.


Smatrate li da bi se trebalo uvesti besplatno testiranje za osobe koje žele slušati nastavu uživo?


Testiranje za COVID potvrde u državnim tijelima nemaju smisla jer same potvrde nemaju smisla.


Mislite li da bi vam odvjetnik pomogao u rješavanju ovoga slučaja?


Mislim da je ovo problem koji se može riješiti samo glasnim prosvjedovanjem. Odvjetnici, mirne šetnje i slično neće polučiti nikakav rezultat.


Imate li plan još prosvjedovati u budućnosti?


Općenito, mislim da su ovi na vlasti, uključivo i Stožer, sretni što nemamo razvijenu pravu prosvjednu kulturu. Rado bih da se organiziramo i da se "bacimo" u prosvjede, kasnije i oko drugih stvari. Da ne koristim onu prežvakanu izjavu, ali na mladima svijet zaista ostaje. Moramo se početi boriti.
Comentários


bottom of page