top of page

HAZ Split

Updated: Sep 15, 2021

​Hrvatska akademska zajednica je studentska i akademska udruga koja promiče razvoj visokog obrazovanja, njegovanje kulturne baštine te okupljanje ljudi na demokratskim i državotvornim načelima.


Sveučilišna organizacija HAZ-a u Splitu osnovana je davne 1995. godine i bila je najsnažnija studentska organizacija u ovoj dalmatinskoj metropoli. Na ponos splitskih hazovaca, jedan od pet osnivača nacionalne organizacije je tadašnji najmlađi saborski zastupnik (1990. – 1992.), a bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. Pokretač obnavljanja HAZ-a u Splitu je bivši predsjednik splitskog HAZ-a Držislav Brčić, koji je bio i predsjednik Studentskog zbora na Sveučilištu u Splitu dok je studirao ekonomiju. Držislav je u srpnju 2017. na obnoviteljskoj skupštini Alumni zajednice dalmatinskih županija izabran za njenog predsjednika.


Svrha udruge je promicanje razvitka i unapređenja visokog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, zastupanje studentskih interesa, poticanje mobilnosti studenata, poticanje cjeloživotnog učenja, razmjena iskustva te okupljanje akademske zajednice na demokratskim i državotvornim načelima. Kao zajednica organiziramo seminare, okrugle stolove, predavanja i izložbe, kulturne, obrazovne i znanstvene tematike. Sukladno navedenim načelima, HAZ Split od 2020. ponovno postaje službena organizacija HAZ-a te nakon dugogodišnje stanke, nastavlja s aktivnostima.


 

HAZ Split - ponovni počeci

2020. godine u Splitu se održao dvodnevni skup Hrvatske akademske zajednice.

Akademija Hrvatske akademske zajednice i Zaklade Hanns Seidel Stiftung, u sklopu koje je organizirana panel rasprava "Visoko obrazovanje kao platforma za društveni angažman“ održana je u Sveučilišnoj knjižnici na Kampusu.


Sudionike su pozdravili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, ravnateljica ureda Hanns Seidel Zaklade u Hrvatskoj mr.sc Aleksandra Markić Boban, regionalni direktor Zaklade za jugoistočnu Europu dr. Klaus Fiesinger te nacionalni predsjednik Hrvatske akademske zajednice mr.sc. Zdeslav Milas. Naredna dva dana radionice i rasprave održali su se u kampu u Stobreču.



Predstavnike Hrvatske akademske zajednice i bavarske Zaklade Hanns-Seidel u Gradskoj upravi primio je i tadašnji splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji ih je upoznao s poviješću grada i predstavio suradnju s gradovima prijateljima.



Ove godine 2021 krajem rujna održat će se u Splitu ponovno akademija u kojoj će sudjelovati brojni Haz-ovci iz Hrvatske. Haz Split će u sklopu akademije ove godine imati goste koji će pričati o aktualnim temama iz društvenog života. Također tema na kojoj će Haz Split raditi kroz 11 i 12. mjesec je održiva gradnja.



bottom of page