top of page

Hoće li Bitcoin dosegnuti 250 000 $ u ovom bull marketu?

16.12.2020. Bitcoin je prešao svoj all-time high od 20 000$, taj veliki i značajan psihološki iznos. U trenutku pisanja ovog članka cijena je iznad 35 000 $ i svakim danom svjedočimo novim okruglim brojevima. Halving, koji se dogodio 18.12.2020.,imao je značajan utjecaj na ponudu i doslovno prepolovio broj novo izrudarenih Bitcoina koji ulaze u optjecaj s 12.5 na 6.25 po bloku. Osim programiranog „šoka“ u ponudi, potražnja je značajno porasla, pogotovo kod institucionalnih investitora. Ne smijemo zaboraviti Paypal koji je odlučio svojim korisnicima omogućiti ulaganje u Bitcoin. Poprilično je lagano utvrditi razloge rasta cijene i teorija o četverogodišnjem ciklusu u kriptovalutama se i dalje nastavlja.


Četverogodišnji ciklus

Zašto baš svake četiri godine? Razlog je vrlo jasan a to je halving koji se događa svakih četiri godine, tj. točnije svakih 210 000 blokova. Halving je iznimno značajan događaj, ali i dalje vrlo mali broj ljudi za njega zna izvan kripto zajednice. Prijašnji koji je bio 2016., uslijedio je strelovitim rastom cijene u sljedećoj godini. S 1200$ Bitcoin je narastao na 20 000$ i ostvario rast od preko 16 puta.


Iako prošli događaji i rast ne garantiraju buduće, na kripto tržištu je to vrlo očito. Naravno za očekivati je manje prinose, što je i sasvim normalno, jer za veća tržišta potreban je i puno veći kapital. Ali kada uzmemo u obzir tržišnu kapitalizaciju Bitcoina koja je u trenutku pisanja 648 milijardi $, u usporedbi s tržištima poput dionica, nekretnina, obveznica i konkurenta zlata, jasno je kako je Bitcoin još uvijek u ranoj fazi i ima veliki potencijal.


Sasvim je normalno očekivati kako će u ovom bull marketu tržišna kapitalizacija Bitcoina prijeći 1 bilijun $. 1 Bitcoin tada bi vrijedio 54 000 $. Vjerujem da ćemo taj cilj dosegnuti do sredine 2021.

U svijetu kriptovaluta ne govorimo o rastu u postocima, već u višestrukim prinosima. Rast može ubrzo postati eksponencijalan i iznenaditi većinu investitora. Mnogi inače očekuju pad kako bi se mogli priključiti rastućem trendu, ali ih ubrzo uhvati tzv. FOMO ( fear of missing out).


U svim tržištima prisutne su dvije emocije. To su strah i pohlepa. Vrlo se teško emocionalno odvojiti od svojih ulaganja, pogotovo kada iznosi postani sve veći i veći. Uvijek naglašavam i predlažem svima da ulažu samo ono što su spremni izgubiti i da pokušaju gledati na duži rok, više od jedne godine. Trgovanje na dnevnoj i tjednoj bazi može biti vrlo iscrpljujuće. Vjerovanje kako se može vremenski predvidjeti i uhvatiti pravi tajming zna biti vrlo težak zadatak. Činjenica je da više od 90% trgovaca gubi novac. Oni koji investiraju na duži rok, statistički ostvaruju najveće prinose.

Kripto tržište jedno je od, ako ne i najvolatnilnije tržište na svijetu. Vrlo je lako izgubiti „kompas“ ili poprimiti mišljenje da si najbolji trader na cijelom svijetu. Kretanje cijena u rasponu od 30 do 60 % na dnevnoj bazi postaju normalnost u bull marketu.


Moje predviđanje

Samo da unaprijed napomenem da su ovo isključivo moji stavovi i mišljenja koji proizlaze iz trogodišnjeg iskustva ulaganja u kriptovalute. Neki će reći kao su tri godine relativno kratak period, ali za jednog 22-godišnjaka smatram da pridaju neku važnost. Ovo nije financijski savjet i predlažem da svatko tko pročita ovaj članak napravi svoje vlastito istraživanje. Još ću naglasiti da sam vrlo sklon riziku i imam izrazito nisku averziju prema riziku. Smatram da dok smo mladi da treba riskirati i odvažiti se na hrabre investicije, koje ionako novčano možemo nadoknaditi u budućnosti, ali propuštenu priliku nitko nam ne može vratiti.


Moja konzervativna procjena je da će Bitcoin dosegnuti 100 000 $. To je vrlo značajan broj i nosi određenu psihološku težinu. Za mnoge je ovaj broj nemoguć i nedostižan, ali po mom mišljenju itekako moguć i vrlo vjerojatno ostvariv.


Moja optimistična procjena je 250 000 $. Kada bi Bitcoin vrijedio toliko, tržišna kapitalizacija bila bi dvostruko manja od zlata. Siguran sam da Bitcoin kao digitalno zlato može ozbiljno parirati zlatu i da će zauzeti dobar dio tržišta u budućnosti.


Želio bih spomenuti i Ethereum, drugu najveću kriptovalutu. U prošlom bull marketu Ethereum je outperformao Bitcoin, tako mislim da će i ovoj put. Konzervativna procjena glasi 10 000 $, a optimistična 20 000 $.


Bitcoin već postoji 12 godina, po mom mišljenju tek smo na početku pravog razvoja i u sljedećim godinama vjerujem kako će od „čarobnog internetskog novca“ postati ozbiljan tip digitalne imovine, a možda i nova globalna rezervna valuta.


bottom of page