top of page

Interdisciplinarno učenje za buduće poduzetnike: Summer Academy 2023 "Dealing with Uncertainty"


Foto: Summer Academy 2021, https://summeracademyorg.files.wordpress.com/2021/09/dsc08861.jpg?w=1024

U brzo promjenjivoj današnjici sa zamagljenim pogledom na nesigurnu budućnost svaki se mladi čovjek može osjetiti nesigurnim.


Vremenske nepogode, nestabilno tržište, promjenjiva politička situacija u Europi s aktivnim ratištima s jedne te trendom turističkog booma s druge strane - čini se da se krećemo samo u ekstremima.


"Jednom nogom na pragu odrasloga života i drugom u sigurnoj, ponekad stresnoj zoni studentskog života studenti se često ograđuju komfort zonom studiranja od relativno teške i surove realnosti vanjskoga svijeta."

Problematika neizvjesne budućnosti aktualna je u krugovima europske mladeži, a upravo će ona biti centralna tema interdisciplinarne i europske ljetne akademije Summer Academy 2023 u Planini, Sloveniji.


Pod okriljem pokreta fokolara Fokolar-Bewegung iz Baara, skupina mladih volontera iz Švicarske, Njemačke, Austrije, Portugala, Engleske, Slovenije i Hrvatske aktivno razrađuje program za nadolazeću akademiju već godinu dana unaprijed.


Summer Academy u borbi s nesigurnom budućnošću


Ideja Summer Academy seže u 2019. godinu i prvu ljetnu akademiju održanu za sudionike zemalja njemačkog govornog područja s motom "learning for unity". U tom duhu, već 2021. u drugoj održanoj akademiji pokusno su sudjelovali predstavnici Hrvatske unutar ideje širenja projekta na europsku razinu. Europski karakter upravo je glavna razlikovna značajka Summer Academy 2023 - okupljanje mladih u dobi 18-30 godina iz cijele Europe oko glavne problematike: dealing with uncertainty.


Koncept akademije temelji se na jednotjednom učenju u semi-formalnoj i interdisciplinarnoj atmosferi između predavača i sudionika akademije. Predavači su poznati stručnjaci i docenti iz deset različitih područja: filozofija, ekonomija, politika, prirodne znanosti, novinarstvo, socijalni rad, mindfulness i yoga, zdravstvo i medicina, sociologija i umjetnost.


Svakog dana održavaju se predavanja iz dvije discipline u jutarnjem i popodnevnom bloku nakon kojih slijede paneli, diskusije, rasprave, debate, dijalozi sudionika s predavačima, a do kraja akademije glavna se tema obradi iz perspektive svake zastupljene discipline.


Mladi također imaju priliku i među sobom raspraviti ono što su čuli na predavanjima u malim grupama te se tako povezati sa svojim vršnjacima i upoznati s drugačijim mišljenjima.



Foto: Summer Academy 2021 https://summer-academy.org/2021/09/17/wie-gemeinsames-lernen-gelingt/

Komentar autorice: osobno iskustvo Summer Academy

Osobno sam 2021. godine sudjelovala na Summer Academy 2021 u Švicarskoj, čiji je program tad bio na njemačkom, s temom leadershipa kao koncepta između vođenja i odgovornosti.


Osim novih uvida u tematiku i različitih novih perspektiva, dobila sam priliku upoznati se s novim kulturama i stvoriti nove poslovne te prijateljske odnose na međunarodnoj razini. Osim toga, po završetku akademije sam, zahvaljujući oduševljenju samim konceptom i samoinicijativi, postala dio vodećeg dijela tima za organizaciju Summer Academy 2023 na europskoj razini koji trenutno razvijam s ostatkom tima.


Moje iskustvo bilo je krajnje pozitivno, unatoč intenzitetu akademije. Smatram da, ako je onaj koji je u poziciji učenika iz "predavaonice" izašao barem malo drugačiji, tj. s novim spoznajama u bilo kojoj sferi, predavanje je bilo uspješno. Akademija je promijenila mene, a zasigurno je odličan odabir za mlade studente s poduzetničkim planovima za budućnost jer otvara, ovog puta, vrata cijele Europe.


Informacije o Summer Academy 2023

Mjesto održavanja: Planina, Slovenija

Datum održavanja: 28.8. - 2.9.2023.


Pratite Summer Academy na društvenim mrežama:

bottom of page