top of page

Internet preplavljen kapibarama: Zašto ih svi vole?

U posljednje vrijeme pojavio se internetski trend obožavanja kapibara, koji možemo pratiti na Instagramu:

Foto: Instagram, https://www.instagram.com/p/CoJdbanrucc/

Foto: Instagram, https://www.instagram.com/p/CoI5ukGs0Bp/

Kapibare su najveći glodavci na svijetu originalne rasprostranjenosti u Sjevernom i Srednjem dijelu Južne Amerike. Mogu težiti od 35 do 65 kilograma, a uz grubo i tanko krzno, karakteriziraju ih i bačvasto tijelo te mali rep. Prednje noge kraće su im od stražnjih, a koriste ih pri plivanju i kretanju u svojem staništu, koje je u prirodi jezero, uz rijeke, u močvarama te u savanama.


Zašto svi vole kapibare?


Ana Milković, edukatorica Zoološkog vrta grada Zagreba, opisuje kapibare kao miroljubive životinje: “Općenito su kapibare životinje mirne naravi, pa su tako i naše kapibare životinje blage naravi koje uživaju provoditi vrijeme odmarajući se u vodi ili uz vodu.”


Naziv kapibara dolazi od riječi “Kapiÿva” iz gvajanskog jezika, što znači “vlasnik trava”, a njihov znanstveni naziv “hydrochaeris” u grčkom jeziku znači “vodena svinja”.


Obožavanje kapibara nije izuzetna novost, kao što Ana navodi: “One su oduvijek bile životinje drage našim posjetiteljima - upravo zbog svog „ležernog stava”. Osim toga, to su najveći glodavci na svijetu, dosežu i do 65 kilograma, pa su već i po tome izrazito zanimljivi posjetiteljima. Popularnost ove vrste primjećuje se i kroz program „Posvoji životinju“ pa kapibare redovno imaju nekolicinu posvojitelja.“


U zagrebačkom Zoološkom vrtu borave četiri kapibare: “Trenutačno se u Zoološkom vrtu Grada Zagreba nalaze četiri jedinke – tri ženke i jedan mužjak. To su Martina i Sophie stare 11,5 godina, Lucija stara 9,5 godina te osmogodišnji mužjak Štef.” Inače, kapibare su poligamne, mužjaci mogu živjeti solitarno, no ženke zahtijevaju društvo.


Foto: web

Što kapibare jedu u Zoološkom vrtu Grada Zagreba?


“Kapibare su biljojedi, u zoološkom vrtu njihovu hranu čine brst, peletirana hrana, trava, a zimi povrće, primjerice crveni radič i mrkva, te lucerna”, dijeli s nama edukatorica.


Iako bi mnogi rado pomilovali pokoju kapibaru zbog njihove izuzetne slatkoće, to nažalost nije moguće u zagrebačkom zoološkom vrtu, kaže Ana: “U Zoološkom vrtu Grada Zagreba posjetitelj ima mogućnost vidjeti životinju i naučiti nešto o samoj vrsti koristeći edukativne sadržaje uz nastambu, a mnogo se može saznati i od edukatora kroz naše brojne obrazovne i sezonske programe. Međutim, posjetitelji ne dolaze u fizički kontakt s ovom vrstom, kao ni s gotovo nijednom drugom životinjom u Zoo vrtu. Posjetitelji redovno mogu doći u fizički kontakt isključivo sa životinjama koje se nalaze u prostoru koji nazivamo Dječji zoo, a to su patuljaste ovce i koze te patuljasta svinja.”


Comentários


bottom of page