top of page

Izazovi digitalnog marketinga u doba COVID-a

Updated: Jul 5, 2021

Promjene u ponašanju potrošača


Pandemija koronavirusa svakako je izazvala drastične promjene u gotovo svim sferama gospodarskog života, ali je također pridonijela razvoju novih tehnologija i poslovnih modela, kao što su zelene tehnologije i digitalno poslovanje. S jedne strane, novo normalno donijelo nam je brojne izazove u pogledu prilagodbe, a vlade diljem svijeta pokušavaju zatvaranjem škola, javnih prostora i granica obuzdati virus koji je utjecao na većinu poduzeća. Brojne poslovne konferencije, sportski događaji, koncerti i drugi fizički događaji bivaju otkazani, pri čemu globalna tržišta bilježe masovan pad, a mnoge tvrtke nastoje poticati svoje djelatnike na rad od kuće. S druge strane, koronakriza izazvala je rast potražnje za digitalnim angažmanom kupaca jer je interakcija licem u lice zauzela drugo mjesto, pa možemo reći da digitalni marketing nikada nije imao toliku važnost kao danas.


S obzirom na to da je iznenadni porast broja potrošača koji borave kod kuće doveo do promjena u načinu života, sve više poduzeća nastoji svoju ponudu predstaviti online putem i time omogućiti pregled svojih proizvoda kupcima koji sada više vremena provode u zatvorenom. Naime, istraživanja su pokazala da tvrtke, koje svoje poslovanje provode mrežnim putem, imaju jasnu viziju u ovom izazovnom periodu, a u većini slučajeva bilježe i porast prodaje. S druge strane, poduzeća koja su dosad tradicionalno poslovala izvanmrežnim putem, morala su modificirati svoje poslovanje i prebaciti se na digitalni oblik nuđenja svojih proizvoda ili usluga. Iako je cilj ove pandemije svakako zaštita ljudskog zdravlja, valja naglasiti da mnoge tvrtke i njihovi zaposlenici indirektno osjećaju učinke virusa i najavljuju smanjenja proračuna neovisno o kojem se odjelu unutar poduzeća radi.


Kako se prilagođavaju marketinški stručnjaci?


Nažalost, utjecaji koronavirusa nisu mimoišli ni odjele za marketing diljem svijeta, stoga marketinški stručnjaci smišljaju nove digitalne strategije kojima bi prisvojili potrošače u ovim izazovnim vremenima te na taj način povećali tržišni udio svojih poduzeća. Što se tiče kratkoročne prilagodbe, istraživanja su pokazala da 61% marketinških stručnjaka mijenja svoju kratkoročnu marketinšku strategiju, dok samo 9% razmišlja i provodi dugoročne promjene. Kratkoročne adaptacije uključuju pomak s izvanmrežnog načina poslovanja na mrežni, s obzirom na činjenicu da se online mediji i internetski način života koriste znatno više od strane potrošača otkako je nastupila navedena pandemija. Također, većina marketinških odjela koja su svoju djelatnost tradicionalno obavljala offline, sada koriste fleksibilnije kanale kao što je programsko oglašavanje putem aplikacija.

U kratkoročnom medijskom planu najveći će angažman postići internetski video kanali i digitalno prikazani oglasi na društvenim mrežama, dok će jumbo plakati uz cestu i marketinški događaji imati znatno manju izloženost, zbog toga što stanovništvo svoje radno i slobodno vrijeme uglavnom provodi kod kuće. Uzimajući u obzir sve navedeno, marketinški odjeli diljem svijeta idu u restrukturiranje proračuna, a potrošnja za oglašavanje koja se inače koristila za tradicionalne oblike reklamiranja, sada se preusmjerava na digitalno oglašavanje kako bi se nadoknadio angažman kupaca koji bi inače bio veći na marketinškim događajima. Nadalje, možemo primijetiti da se u mnogim sektorima potrošnja smanjuje i to posebno u putničkom i maloprodajnom, dok internetske usluge poput dostave hrane, streaminga i mrežnih vijesti bilježe veće koristi od porasta internetske prisutnosti pa će samim time povećati i svoj tržišni udio.


Iskoristite svaku marketinšku mogućnost

Od iznimne je važnosti ostati usredotočen na dugoročna rješenja i ne bježati od bilo kakvih mogućnosti povećanja dobiti, neovisno o tome što je nesigurnost budućih ishoda razumljiva. Rezultati oglašavanja su najviše vidljivi dugoročno, stoga bi smanjivanje proračunske potrošnje kada to nije nužno potencijalno moglo imati negativan utjecaj na prepoznatljivost poduzeća kada pandemija završi, a nisu isključene ni moguće iznenadne prilike za bolje poslovanje. Kao primjer možemo uzeti internetsku aktivnost i kupovinu koja se promijenila uslijed promjene internetskog ponašanja pa tako postoji mogućnost da će potrošači biti online u periodima kada marketinški stručnjaci na to nisu navikli. Navedeno je vidljivo u povećanju aktivnosti potrošača tijekom sredine dana, dok je u normalnim okolnostima najveći angažman postojao nakon radnog vremena, odnosno popodne i navečer.


Uzimajući u obzir činjenicu da se marketinški proračuni smanjuju u određenim industrijama, postoji mogućnost da će medijsko oglašavanje biti jeftinije, a budući da su mnoge tvrtke smanjile proračun za marketing, istraživanja su pokazala da je istovremeno zabilježen i pad cijena digitalnog oglašavanja za čak 47% pa govorimo o prilici stjecanja novih kupaca po nižim cijenama u odnosu na period prije koronakrize. Valja istaknuti da digitalna prisutnost, kako potrošača, tako i poduzeća, nikada nije bila važnija, stoga je bitno u svoj svakodnevni posao staviti naglasak na digitalno. Isto tako, od iznimne je važnosti pronaći svoju ciljanu publiku te utvrditi na koji se način promijenio životni stil iste. Osim što je temeljito promijenio većinu gospodarskih segmenata iz gotovo svih aspekata, koronavirus je djelovao i na emocionalni kontekst publike pa je važno točno utvrditi što ona točno želi čuti i kako komunicirati s njom.



bottom of page