top of page

KOKTELI - Dašci raja u paklenom ljetu

Cocktail (pijetlov rep) ili koktel, šareno, pomiješano, hladno, primamljivo, ljetno ili klasik. Kaže priča da je negdje davno u Americi nakon borbe pijetlova, vlasnik pobjednika plaćao piće svima. A pilo se što se stiglo pa još pomiješano tako da je novonastalo šareno piće podsjećalo na pijetlov rep. Neki će reći da je ispijanje koktela snobovski, pomodno. Meni se čini da je to baš urbano, da je način života pa i tradicija. U zavisnosti od toga koje alkoholno piće volite više ili manje, birat ćete i koktele. U ovo ljetno doba zasigurno će vas osvježiti, ali vas vrlo lako mogu prevariti i opiti. Pitko, slatko, hladno, voćno, pravi je izbor ljetnih večeri.

A kojih pet koktela bi bili moj izbor? Teško je od bar pedesetak popularnih, poznatih pa i „klasika“ izdvojiti samo pet. Ali evo, izbor je pao na pet različitih alkoholnih pića koji su mu glavni sastojak, odnosno pet onih koji se najčešće konzumiraju ljeti.


Mojito (Mohito); Kuba, Hemingway i ljubitelji ruma, limete i mente. Osvježava i podiže raspoloženje. Smatra se da se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. godine, ali je izvorni recept „pripisan“ baru La Bodeguita del Medio u Havani.






Martini; James Bond, džin i vermut, maslina ili limun, jedno od najpoznatijih miješanih alkoholnih pića. Nastao u Kaliforniji, vrlo vjerojatno su ga u San Franciscu ispijali putnici za obližnji gradić Martinez dok su čekali trajekt... Ili je barmen iz Martineza osmislio koktel. Sigurno je da je ime dobio po gradu.







Margherita (Margarita); „ženski koktel“, tekila, liker od naranče, sok od limete, sol. Nastao u Meksiku, a postao popularan Amerikancima u vrijeme prohibicije kada se po piće putovalo u Meksiko. Isto tako je vezan uz Marjorie King, plesačicu i glumicu koja je bila alergična na skoro sva alkoholna pića osim tekile.






Manhattan; viski, slatki vermut, Angostura bitter, Maraschino trešnja, kora naranče. Jedan od najstarijih koktela, prvi put pripremljen 1874. godine za majku Winstona Churchilla.





Long Island Iced Tea; bojom i okusom podsjeća na ledeni čaj, vodka, tekila, rum, džin, liker od naranče (triple sec), malo cole. Za kraj, bomba od koktela s više pomiješanih alkoholnih sastojaka. Smatra se da je nastao na Long Islandu, New York za vrijeme prohibicije. Coca-Cola je ono što veliku količinu alkohola oboji u boje ledenog čaja.


Osim ovih izabranih pet red je da bar spomenem još neke, ne manje popularne; Cosmopolitan; Seks i Grad i Carrie Bradshaw, Gin tonic; jednostavno odličan, Pina Colada; vječna, Bloody Mary; recept za mamurluk, Tequila Sunrise; ikona američke kulture, boje izlazećeg sunca, Daiquiri; opet Kuba, opet Hemingway, Sex On The Beach; jako popularan ljetni koktel ili oni noviji, ali ne manje važni - Mai Tai, Aperol Spritz.

Izaberite po svom ukusu, pomiješajte, rashladite ili pustite da to napravi onaj tko zna i... Uživajte!



bottom of page