top of page

Koliko je zapravo Volkswagen grupacija velika?

Updated: Mar 13, 2021

Većina ljudi zna da Volkswagen nije isključivo samo brand automobila, nego gigant automobilske industrije koji pod svojim krilima ima petnaest kompanija koje proizvode u svim područjima industrije osobnih automobila, teretnih vozila, motocikala i dijelova za sve njih. Neki od brendova u vlasništvu Volkswagen grupacije su Audi, Škoda, Seat, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Man, Ducati itd.


Krenimo od povijesti...

FIrma je osnovana 1937. godine u Berlinu od strane Njemačke Radničke Stranke s ciljem da se proizvede auto za njemačkog radnika koji se originalno zvao Porsche Type 60, a mi ga danas svi poznajemo kao Volkswagen Buba. Ako se pitate što Porsche ima s Bubom, iznenadit ćete se da je Bubu dizajnirao jedan od najvećih genija autoindustrije, Ferdinand Porsche po kojem je nazvan, po mnogima, najbolji proizvođač sportskih automobila na svijetu, današnji Porsche. Za vrijeme drugog svjetskog rata tvornica je uglavnom proizvodila oružje, a nakon je proživljavala teško razdoblje i proizvodnja gotovo da je bila prekinuta, međutim, uz kvalitetno vodstvo i ulažući malo po malo u ostale autokompanije(prvo Audi, zatim Seat, pa Škodu i sve ostale) došla je do pozicije u kojoj je danas. Velika prekretnica za Grupaciju, ali i za čitavo tržište automobila svakako je bilo predstavljanje jednog od najprodavanijih automobila svih vremena, Volkswagen Golfa koji se od 1974. do danas, kroz 8 generacija, prodao u više od 30 milijuna primjeraka širom svijeta. Danas su jedna od najvećih tvrtci u industriji transporta sa preko 650 tisuća zaposlenih.


Koliko su zapravo veliki govori nam podatak da su u 2018. godini prodali nešto manje od 11 milijuna vozila. Kako bismo si mogli vizualizirati taj broj, uzmimo činjenicu da je u 2018. godini registrirano oko 2,2 milijuna svih vozila. Tu uključujemo automobile, motocikle, kamione i sa ostala vozila na hrvatskim cestama. Dolazimo do zaključka da je Volkswagen prodao 5 puta više vozila nego što ih ima na hrvatskim cestama što je, u najmanju ruku, impresivan podatak.


Treba napomenuti da su ostvarili godišnji rast od 0.9% u 2018. odnosu na 2017. godinu i da trenutno zauzimaju 12% svjetskog tržišta automobila. Najveću prodaju ostvaruje upravo Volkswagen sa 6,2 milijuna prodanih primjeraka, slijedi Audi sa 1,8 milijuna te Škoda s 1,2 milijuna. Na začelju liste se očekivano nalazi Bugatti sa 76 prodanih primjeraka. Daleko najveći porast prodaje u odnosu na prethodnu godinu bilježi Lamborghini koji je ostvario 5750 prodanih jedinica uz nevjerojatan skok za 50,7% u 2018. u odnosu na prethodnu godinu ( za toliko značajan porast najviše je zaslužan novopredstavljeni SUV Lamborghini Urus).


Kada govorimo o novcu treba prvo napomenuti da je grupacija u 2018. godini ostvarila prihod od 235.8 milijuna eura (uz porast u odnosu na prošlu godinu za 6.3 milijarde) što je gotovo 5 puta više od hrvatskog bdp-a i gotovo jednak bdp-u Novog Zelanda. Ako govorimo o pojedinim proizvođačima ne čudi nas što je najveće prihode ostvario upravo Volkswagen sa 84,5 milijardi eura te Audi 59 milijardi.


S obzirom na promjene koje trenutno pogađaju industriju automobila, posebno one koje se tiču sve veće primjene električne energije u industriji, zanimljiva je činjenica da Grupacija planira do 2023. godine uložiti 44 milijarde eura u e-mobilnost, autonomnu vožnju i opću digitalizaciju proizvodnih postrojenja i samih proizvoda te time si nesumnjivo čvrsto osigurati vodeće mjesto u industriji. Također pojavila se vrlo interesantna vijest da je Audi, nakon kraće pauze, ponovo krenuo s istraživanjem pogona na vodikove ćelije, te bi se automobili koji za gorivo koriste vodik mogli pojaviti na svjetskim ulicama.


Pokazujući veliki interes za nove trendove u automobilskoj industriji, možemo pretpostaviti da Volkswagen Grupacija, unatoč ogromnom skandalu sa emisijama plinova iz dizelskih motora(tzv. diselgate skandal), koji je narušio ugled kompanije, planira ostati vodeća ili sigurno jedna od vodećih u industriji koja se iz dana u dan, možemo reći, mijenja iz korijena.

Comentarios


bottom of page