top of page

Krojenje i Krojačko prigovaranje: Nikolinin svijet mode

Updated: Nov 23, 2021

Živimo u dobu u kojem je razvoj novih trendova, tehnologija i industrija brži no ikada. Dolazi do jedne goleme saturacije informacijama, stoga često stvari, zahvaljujući društvenim mrežama, brzinom munje postaju „trend“, a u zaborav odlaze još brže. Jedna od industrija koja je od davnina pa do danas na snazi, koja sudjeluje u oblikovanju društva današnjice, pomiče granice i stvara novo normalno , po kojoj se stvaraju i pamte ikonična vremena, ljudi i karakteri, jest modna industrija. Danas vodim razgovor s Nikolinom, studenticom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kroz razgovor će nam reći nešto o sebi i o putu za koji se odlučila, na koje je prepreke nailazila, što joj je inspiracija i kako je to biti dio modne industrije.


Za početak, draga Nikolina, možeš li nam se predstaviti?

Predstaviti se i pričati o sebi na prvu se čini lagano. Ali kad se nađem u situaciji u kojoj trebam pričati o sebi ili kad mi netko kaže da se predstavim u par rečenica, moj mozak kao da zablokira. Uvijek sam više voljela slušati druge, čuti tuđa mišljenja, njihove poglede i stavove jer tada uvijek nešto novo čujem i otkrijem. Svoje misli već znam od glave do pete pa mi ni nisu toliko napete. No, dobra stvar života je ta što me on često natjera da radim nešto što mi i nije baš po volji te da izađem iz svoje komfor zone i ispričam svoju priču. Ja sam Nikolina Balatinac, dolazim iz Osijeka i veliki sam ljubitelj mode koju na svu moju sreću danas i studiram. Često se stavljam u ulogu kreativke te mi stvaranje dolazi prirodno. No, nije to oduvijek bilo tako. Modom sam se dosta kasno počela baviti iako sam od malih nogu crtkarala figure u različitim kombinacijama, pratila svjetske modne marke poput Diora, YSL, Chanela, Versace i maštala o svijetu mode. U tim godinama mi se sve to činilo kao san koji je van mog dohvata. No, s upisom studija Tekstilnog i modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu moj san o radu u modnoj industriji postao je dokučiv.


Znači od malena ti je ukorijenjena ljubav prema modi? Kakvo je iskustvo za tebe studiranje na TTF-u? Je li to možda prvi korak u ostvarenju tvojih snova?

Je da, od kad znam za sebe moda me je interesirala i uvijek iznova fascinirala. Oduvijek mi je bila zanimljiva mogućnost izražavanja i stvaranja svoje individualnosti kroz oblačenje koju nam moda pruža.

Studiranje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu je definitivno bila velika promjena u mome životu. Što od grada, struke, s obzirom da sam završila Medicinsku školu, pa do društvenog okruženja koji je čista suprotnost prvotnome te do kompletnog mentalnog sklopa i samog doživljaja života. Kad me netko pita kako je to studirati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, hm, pa rekla bih veselo. Malo crtaš, pa opet crtaš i onda opet malo crtaš i tako u nedogled. Kroz studiranje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu stekla sam određene, korisne i potrebne temelje za daljnji rad, a dalje je na meni da proširim i usavršim svoje znanje i vještine. Da li je teško, hmm, hoće li biti izazovno, mhm (za razumijevanje reference https://youtu.be/lDQn-e0Uq2s?t=103 1:45-1:55), ali sa sigurnošću mogu reći da se isplati raditi i učiti ono što volimo. Stoga studiranje na TTF-u mi je definitivno odskočna daska za danji rad i prvi koraci k mojoj karijeri u modnoj industriji.



Nikolinine skice


Spominjala si da dosta vremena provodiš sa svojim mislima i da ti je draže malo za promjenu slušati druge nego da ti sama pričaš. Kako tvoj karakter utječe na tvoje kreacije i što bi za tebe bila moda? Jesi li otvorena za sve stilove ili si onog stava da ipak u modi postoji „hit&miss“?

Modu prvenstveno smatram našom „ličnošću“ i stilom života. Ona reprezentira nas, naše misli, ideje, stavove i vjerovanja te daje jasnu sliku tko smo mi. Ona je naš reprezentativni vizualni identitet preko kojeg komuniciramo s okolinom. Prema tome, moje misli i karakter imaju značajnu ulogu u mojim kreacijama, oni su ono što pokreče taj čitavi proces stvaranja od ideje, skiciranja, izrade pa do finalnog proizvoda.

Poprilično sam open minded osoba te volim popratiti sve stilove i biti u toku s novim trendovima kojima obavezno dodam svoj personal touch. Možda nećete vidjeti sve trendove i stilove na meni ili u mojim kreacijama, ali to ne znači da ih ne volim vidjeti na drugima i u radovima drugih kolega. Ogromna prednost mode je baš taj široki spektar mogućnosti koji ona nudi te bi stvarno bila šteta usmjeriti se na samo jedan stil i ne iskoristiti tu šaroliku mogućnost koju moda i sav taj kreativni svijet pružaju.


Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje kolekcije i što one predstavljaju za tebe? Susrećeš li se nekad s blokadama i kako uspiješ prijeći preko tog problema?

Inspiraciju za stvaranje kolekcije pronalazim u svemu. Svijet oko nas krcat je idejama i motivima koji nam pružaju beskonačno nadahnuće. Tako sam i za svoju najnoviju kolekciju Deesse inspiraciju pronašla baš u nama, ženama. Snagu žene i moć koju, takvo jednostavno i krhko biće predstavlja, obavijeno čistom elegancijom i profinjenošću, predstavila sam u svojoj Deesse kolekciji ženskih odijela, jer upravo baš taj odjevni predmet najbolje pristaje, upotpunjuje i ističe jačinu i simboliku koja stoji iza pojma žena.


Nikolinina modna kolekcija Deesse; Fotografije @jeki_inja


Naravno, svi mi kreativci nekad doživimo blokadu i manjak inspiracije, što je sasvim normalno, pa tako se i meni pojave s vremena na vrijeme blokade koje rješavam na razne načine. Često mi blokade znaju biti i znak da trebam uzeti pauzu, odahnuti malo i dati si vremena jer koliko god ovaj užurbani način života nas tjera da konstantno stvaramo i izbacujemo nove kolekcije, moramo biti svjesni da nismo strojevi i da ima perioda kad ideje frcaju iz nas i kad nas jednostavno ne ide, što je sasvim prirodno.


Nikolinina modna kolekcija Deesse


Imaš li neke uzore? Tko su ti najdraži dizajneri i zašto te baš oni inspiriraju?

Nemam neke uzore, jednostavno nikad nisam bila tip osobe koji idealizira nekoga. Mislim da od svakog umjetnika, dizajnera i kreativca možemo i trebamo ponešto naučiti pa mi je pomalo suludo, a i nemoguće izdvojiti samo jednu ili par osoba kao uzor. No, ne mogu reći da sve dizajnere volim i pratim podjednako. Imam svoje favorite kojima ću se prvo okrenuti u potrazi za inspiracijom ili čisto iz znatiželje da vidim što su novo napravili, poput modnih kuća Dior, YSL, McQueen, Schiaparelli koji su mi od malih nogu favoriti te redovito pratim njihove nove kolekcije. Kroz moje se kreacije da primijetiti da sam odrastala gledajući njihove revije te se osjeti njihov utjecaj na moje radove.


Nikolinina modna kolekcija Deesse; odjelo Elan; Fotografije @jeki_inja


Što misliš o današnjem funkcioniranju modne industrije i ima li tu mjesta za održivu, Eco-friendly proizvodnju?

S obzirom da danas živimo u užurbanom, kapitalističkom svijetu u kojem je površni način života postao sasvim normalan, moda je izgubila svoje prvotno značenje te se pretvorila u kapitalistički mamac kojem nedostaje vjerodostojnost i autonomnost. Ona je nestalna, prolazna i još kad joj pridodamo digitalni svijet koji ima sve veću i veću ulogu u našem životu, moda postaje digitalno tijelo bez organa čija je glavna zadaća stvaranje što većeg profita i životnog očitovanja moći estetiziranog svijeta. To čini modu ispraznom. Baš zbog toga se trudim svojim kreacijama ispričati priču, pridodati im dublje značenje koje će stvoriti dušu kolekcije te ostaviti impact kako na pojedinca tako i na cijelu zajednicu, jer to i je zadaća samog kreatora, umjetnika pa i dizajnera.

Svima je poznata činjenica da je modna industrija jedna od najvećih zagađivača okoliša te da nam je krajnje vrijeme da učinimo nešto po tom pitanju, da se okrenemo ekološki prihvatljivoj održivoj modi. Održiva moda je budućnost modne industrije te nešto prema čemu bi svaki modni brand i cijela modna industrija trebala težiti.


Nikolinina modna kolekcija Deesse; odjelo Lucent; Fotografije: @jeki_inja


Kakvi su ti planovi nakon fakulteta? Bi li voljela jednoga dana otvoriti nešto svoje?

Poprilično se može reći da sam tip osobe koji planira unaprijed što i kako. Uvijek imam postavljene ciljeve kojima težim pa tako i sa svojom budućnošću. Nekako volim biti sigurna i znati koje mi je odredište, nego srljati u prazno i prepustiti se sudbini. Definitivno mogu reći da imam želju za svojim modnim brandom i da bih voljela jednoga dana pokrenutu svoju firmu, no sve u svoje vrijeme.


Nikolinina modna kolekcija Deesse; odjelo Lucent; Fotografije: @jeki_inja


Što misliš o takvoj budućnosti ovdje u usporedbi s odlaskom u inozemstvo ?

Danas se više ne osjete neke velike razlike zahvaljujući internetu i svoj naprednoj tehnologiji tako da smatram da se može nešto pokrenuti i uspjeti u tome, tj. u bilo čemu, neovisno o tome odakle dolazimo i gdje se nalazimo. Možda su vani veće mogućnosti, bolje obrazovanje, itd. što u samom startu daje neku vrstu prednosti, ali to ne znači da je to kod nas nemoguća misija. Tako da uz dobru volju i rad sve se može napraviti i ostvariti.


Behind the scene shootinga Nikolinine kolekcije


bottom of page