top of page

MARKETING 101: trendovi na kojima će se zarađivati u 2021. godini


Out with the old, in with the new.


U 2020. godini javljaju se trendovi koji vjerojatno nisu bili pomno promišljeni ili čak planirani, no zbog situacije koja se javila na globalnoj razini i viška slobodnog vremena, ti trendovi su ipak zaživjeli i na taj način definirali ovu godinu i usmjerili iduću.

Ako smo nešto naučili u proteklim mjesecima, to je činjenica da se ništa ne može predvidjeti i tvrditi sa sigurnošću stoga sve što ovdje piše, kao i sve u životu, shvatite s dozom skeptičnosti, što u ovo vrijeme, uostalom, ne bi ni trebalo biti teško.

U idućih nekoliko odlomaka ukratko ću objasniti neke glavne trendove koji su obilježili 2020. godinu i za kojem smatram da će imati uzlaznu putanju i u idućoj godini. Također, smatram da ovaj članak može služiti kao dobar vodič za one koji nisu do sada bili dovoljno hrabri sa svojim online kampanjama ili misle da je dovoljan jedan profil na Facebooku (NIJE).


FACEBOOK

Facebook gubi titulu vodeće društvene mreže – prema Forbesu, 41% korisnika Facebooka su osobe starije od 65 godina. Pretpostavlja se da je razlog taj što mlađe generacije preferiraju društvene mreže na kojima iskustvo uključuje više interakcija i vizualnog sadržaja, poput Instagrama, Snapchata i TikToka.


INSTAGRAM

Instagram je najpopularnija društvena platforma nakon Facebooka, no ako se pita osobe mlađe od 30 godina, Instagram, bez sumnje, zauzima prvo mjesto. Preko milijardu profila koristi ovu društvenu mrežu i većina tih korisnika su mladi. Korištenje Instagrama u poslovnim kampanja donosi prednosti naspram Facebooka radi načina na koji je platforma napravljena zbog jednostavne činjenice da je fokusirana na vizualni sadržaj koji ljudima više zapinje za oko i koji je jednostavniji od tekstualnog, ali opet sadrži sve što je potrebno. Jer slika govori tisuću riječi.

Nema sumnje da će Instagram u idućih dvije godine doseći svoj vrhunac, no tu bi trend mogao prestati s obzirom da je nedavno donesena odluka o promjeni jako bitne stavke Instagrama – ukinut će se opcija Like koja će vjerojatno natjerati dio korisnika da se fokusiraju na neku drugu društvenu mrežu koja možda još ni ne postoji.



"Art is not what you see, but what you make others see." (Edgar Degas)


Koju god od ovih platforma koristili, ukoliko želite biti u trendu, interaktivan sadržaj ključan je dio svake objave. U vremenu gdje su svaki proizvod ili usluga lako i brzo zamjenjivi ima malo prostora za pogreške, a jedna od glavnih pogrešaka jest nedovoljno primamljiv sadržaj. Interaktivni sadržaj (poput kvizova, anketa, 360° videa, augmented reality reklama) doživljava vrhunac u 2020. godini jer omogućuju dublju interakciju s drugima što mnogi smatraju privremenom zamjenom interakcija uživo i omogućuju postići bolju „povezanost“ poduzeća i korisnika. Ovi sadržaji se koriste podjednako na Facebooku i Instagramu jer su noviteti na obje platforme.



Social media is a dialogue, not a monologue.


MESSENGER MARKETING

Messenger marketing je trend koji će u idućih nekoliko godina doseći svoj vrhunac.

U osnovi, messenger marketing jest konverzacijski marketing. Zašto?

„Konverzacijski marketing jest marketing usmjeren na povratne informacije koji tvrtke koriste za pokretanje angažmana, razvijanje lojalnosti kupaca, povećanje korisničke baze i, na kraju, rast prihoda. Razgovorni marketing temelji se na zdravorazumskoj ideji osluškivanja vašeg kupca i njegovih potencijalnih potreba. "(NGDATA)

Ovo ima smisla zar ne? Svakom poduzeću cilj je smanjiti troškove, a najbolju povratnu informaciju o proizvodima napisat će im njihovi korisnici što rezultira pojavom brojnih reklama preko aplikacija za dopisivanje.


Kao sredstvo za pojednostavljivanje korisničkih usluga i pomoć u prodaji, izravna razmjena poruka postaje jedan od najpopularnijih trendova digitalnog marketinga 2020. godine. WhatsApp, Viber i Facebook Messenger više vas ne povezuju samo s obitelji i prijateljima, već i s vašom najdražom trgovinom ili radio postajom. Na ovaj način poduzeća grade jače veze sa svojim kupcima i nude praktičnost poruka uz neposrednost telefonskog razgovora, a sve u okruženju s kojim je korisnik već upoznat I gdje mu je ugodno. Ovaj personalizirani pristup kupcima daje osjećaj da se trudite upoznati ih te da je vašem poduzeću/brendu stalo do njihova mišljenja.


EMAIL

E-mail i dalje ostaje privlačna i učinkovita opcija – ROI (povrat ulaganja) ovakve vrste marketinga u veljači 2019. iznosio je čak 3.200%. Međutim, ne radi se o istom obliku u kakvom smo ih slali nekada davno. Današnje poruke idealne su za integraciju piksela koji mjere njihovu učinkovitost – interaktivne su, pune boja i mogućnosti kojima korisnik može upravljati, te izrazito personalizirane. Njihov sadržaj daje kupcima do znanja da znamo kakve su stvari dosad kupovali u našoj trgovini pa im samim time možemo ponuditi i nove proizvode ili usluge koje bi im se mogle svidjeti.


Personalizacija je ključ svih marketinških aktivnosti novog doba. Ljudima je dosta spam poruka i generičkih odgovora.



TIKTOK

Unatoč optimizmu u pogledu najnovije zarade Facebooka, kontinuirani pad rasta korisnika i promjene javnog mišljenja poljuljali su povjerenje u dominaciju ove platforme. To ne znači da ih treba zanemariti u potpunosti, no fokus se prebacuje na mjesta kojima vladaju neki novi klinci. Instagram, TikTok i Snapchat novi su favoriti među on-line okupljalištima mladih. Popularnost video zapisa i interaktivnih filtera jasno pokazuje da vizualna prezentacija i dalje govori mnogo više od dugačkih tekstova. TikTok je aplikacija za stvaranje i dijeljenje videozapisa s različitim filterima i dodacima, a u nepune dvije godine ova platforma je sada četvrta po veličini na svijetu, s preko 500 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika. Poznato je da generacija Z ne voli oglašavanje, zato je u njihovu slučaju potreban manje invazivan pristup, transparentnost i stvaranje osjećaja zajedništva. TikTok je idealna platforma za to, s obzirom na to da su njegovi korisnici spremniji oprostiti sirov i manje uglađen sadržaj.


Živimo u vremeno gdje postoji više online mjesta za doprijeti do korisnika, nego što ih ima uživo. Istovremeno, društvene mreže i dalje su povoljnije od većine drugih oblika promocije, a opcije su neograničene. Zašto ne biste to iskoristili i povećali svoju zaradu?




*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.


bottom of page