MATEA: Tko kaže da su svi studentski poslovi dosadni?


Tajnim agentom se ne postaje, tajnim agentom se rađa!


Od malenih i razigranih nogu svoju sam maštu razvijala kroz različite dječje igre, a jedna od mojih

najdražih bila je gluma tajnog agenta. Sa svojom malom crnom aktovkom, krenula bih u istraživanje svijeta gdje bih pokušala riješiti "misterije" susjedstva. Također sam u igri s barbikama voljela glumiti tajnu špijunku. Sada nakon 15-ak godina moj dječji san actually came true!


Pitaš se kako? Dopusti da ti ispričam!


Izvor: autor


Let the story begin…


Cijela priča zapravo započinje od jednog random oglasa za posao kojeg sam ugledala u Facebook grupi za studentske poslove. Posao je bio opisan kao administrativan posao identifikacije podataka u MediaOne centru. Iako ni sama nisam točno znala što taj posao zapravo podrazumijeva, činio mi se kao dosta zanimljiva ponuda te sam stoga odlučila poslati svoju prijavu i životopis. Rekoh „što da izgubim, valja probati“. U to vrijeme radila sam u Konzumu na blagajni i bila sam zaokupljena tim studentskim poslom, stoga me je iznenadilo kada mi je jednog dana zazvonio mobitel s upitom: „Jeste li se vi prijavili za posao?“. Glas mi je rekao ukoliko sam zainteresirana da mogu doći na dvodnevne edukacije koje počinju već od sutra. Bila sam jako uzbuđena, pristala sam i jedva čekala jutro!


Zora je svanula


Kada smo došli u centar, srdačno su nas primili i odveli u ured gdje smo imali edukaciju na kojoj smo naučili čime se upravo jedan agent za identifikaciju bavi. Prolazeći hodnikom, ostali studenti i ja škicali smo kroz prozirna stakla ureda i gledali druge agente dok rade sa slušalicama i mikrofonom sjedeći za dva zaslona računala - izgledali su baš cool! Naša zainteresiranost je sve više rasla!


Nakon dvodnevne edukacije koja je uključivala teoretsku i praktičnu obuku rada u danom sistemu,

polagali smo ispit. Taj ispit uključivao je znanje iz psihološke manipulacije ljudi, prepoznavanje

manipuliranih i/ili falsificiranih dokumenata, oblike pranja novca, krađe identiteta, manipulacije

fotografija i drugo. Za rad je također bilo nužno poznavanje engleskog ili njemačkoga jezika, stoga je uz ispit slijedio i kratak razgovor kako bi vidjeli jesu li naše govorničke vještine dovoljno kompetentne za provođenje punog radnog vremena na ponuđenim nam jezicima.


Da bismo uopće započeli s poslom, morali smo potpisati GDPR (The General Data Protection Regulation) koji se zalaže za pravo na zaštitu osobnih podataka korisnika. Drugim riječima, time smo se obvezali da ćemo zaštititi osobne podatke korisnika koje budemo identificirali, odnosno da njihove podatke nećemo zloupotrijebiti.


Izvor: pixabay


Sigurno se pitaš čemu identifikacija pa ću ukratko reći nešto o tome.

Agenti za identifikaciju podataka prva su linija obrane i zaštite podataka korisnika. Znamo da je danas sve veći broj prevara na internetu i da veliki broj ljudi "nasjedne" na razne web stranice gdje ostavljaju svoje privatne informacije te kao takvi postaju idealan mamac za razne obmane. Jedna mala nepažnja može imati enormne posljedice, a jedna od njih je dugoročna materijalna šteta. Mi kao agenti imamo veliku odgovornost prepoznati pokušaj prevare, a zatim taj isti slučaj prijaviti.

"...sva čula agenta trebaju kontinuirano biti otvorena..."
Izvor: pixabay


Pored internetskih prevara, postoje naravno i ostali slučajevi. No, bez obzira o kojem se slučaju radilo, sva čula agenta trebaju kontinuirano biti otvorena i senzibilna za bilo kakvo neobično zbivanje!


Kako izgleda radni dan jednog agenta?