top of page

Međunarodni dan demokracije

“International Day of Democracy provides an opportunity to review the state of democracy in the world. Democracy is as much a process as a goal, and only with the full participation of the international community, can the ideal of democracy be made into a reality.”




2007. godine je Generalna skupština Ujedinjenih Naroda proglasila 15. rujan Međunarodnim danim demokracije, te se u posljednjih 14 godina na ovaj dan promiče uloga vlada u provođenju otvorene demokracije među svim zemljama članicama UN-a. Današnji dan slavi sustav vrijednosti koje demokracije promiče; sustav koji građanima omogućava donošenje odluka vezanih uz njih i njihove živote.



Riječ demokracija dolazi iz grčke riječi δημοκρατíα, koja pak dolazi od δημος, što znači "narod", i κρατειν, što znači "vladati", te sufiksa íα. Dakle, doslovno "vladavina naroda".
Pojam demokracija označava pluralistički oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi izravno ili neizravno većina njezinih građana kroz izbore. Kada su ti uvjeti ispunjeni, vlast se može opisati kao demokratska. To vrijedi za razne sustave upravljanja, jer se ti pojmovi mogu kombinirati i s drugim vrstama vlasti.

Rođenje demokracije

Demokracija je rođena još u staroj Grčkoj, a temelj je bilo društvo sposobno za sudjelovanje u donošenju odluka svoje nacije. To načelo se zadržalo i danas jer je glasovanje dozvoljeno svakoj osobi bez obzira na spol, rasu ili neki drugi čimbenik, što ukazuje na to da su jednakost i uključivanje također temelji demokratskog društva.


Ujedinjeni se Narodi zalažu za demokratska društva u cijelom svijetu, prate izbore i rade na jačanju demokratskih institucija. Osim ovoga, potiču odgovornost i pomažu nacijama koje su u procesu stvaranja vlastitog ustava.



Aktivnim sudjelovanjem u donošenju odluka, svaki državljanin Republike Hrvatska utječe na svoju budućnost, i upravo iz tog razloga bi se demokraciji i mogućnosti glasanja trebalo davati više pažnje. 15. rujna pruža priliku parlamentima diljem svijeta za naglašavanje važnost i prednosti demokracije, informiranje građana o segmentima koje ona uključuje i zašto je pozitivna, raspravljanje i rješavanje izazova s kojima se susreće, ali i da podsjeti građane na odgovornost koju oni, ali i parlament, imaju jedni prema drugima.




Posjetite stranice Ujedinjenih Naroda danas i imat ćete priliku pratit brojna online događanja na kojima možete saznati više o podrijetlu, načelima i provođenju demokracije!:)

bottom of page