top of page

Moje iskustvo rada na sezoni


Kao i većina studenata, odlučila sam raditi preko ljeta da bih uštedjela za novu akademsku godinu. To mi nije bilo ništa novo jer sam već odradila četiri sezone. Studenti se tijekom perioda studiranja susreću s raznim poslovima i problemima na istima i to ih ne treba obeshrabriti, no postavlja se pitanje do koje bismo granice trebali "trpjeti" probleme na radnom mjestu.


Ovo ljeto sam se odlučila raditi na Kornatima. Plaća je, s obzirom na radne uvjete bila u redu, no do problema je došlo u komunikaciji sa šeficom koja nažalost nije bila profesionalna te me je u nekim trenucima vrijeđala i omalovažavala. S druge strane, uzevši u obzir radno vrijeme i opseg posla, smatram da sam svoj posao odrađivala i više nego uspješno. Trudila sam se maksimalno i imala razumijevanja za sve, što je pokazivao i promet na kraju dana. Zapitala sam se: što ako dam otkaz u sred sezone, kako će reagirati i hoću li najvažnije od svega naći drugi posao?

Problem je taj što u tom trenutku nisam znala kome se obratiti s obzirom da mobbing nije uveden kao pojam u Zakonu o radu, već samo diskriminacija na radnom mjestu, koja je nerijetko istog oblika, ali da bi se pravno djelovalo mobbing treba biti prisutan najmanje 6 mjeseci. No, kako je moj period rada bio znatno kraći to nije bilo tako. Zbog toga sam jednostavno razgovarala sa šefom i rekla da odlazim i navela mu razloge, on je rekao da mu je jasno i nedugo nakon toga sam otišla. Uspješno sam našla drugi posao s kojim sam bila i više nego zadovoljna.

Bez obzira na to što smo studenti kojima je potreban novac, ni u kojem slučaju ne bi trebali podnositi niti jedan oblik omalovažavanja i vrijeđanja s kojim se susrećemo i to poručujem svim svojim kolegama studentima koji se nerijetko susreću s raznim poteškoćama na radnom mjestu.



bottom of page