top of page

Moon in Retro – online ormar mlade studentice u kojem se spajaju ljubav i moda


"Moja ljubav prema skupljanju retro i vintage odjeće traje već godinama, a ovaj projekt je moj način dijeljenja te ljubavi i stila s drugima, kao i spašavanja odličnih komada."

Posljednjih nekoliko godina odlasci do dućana second-hand robe postaju sve popularniji – ponajviše zbog interneta i utjecaja koji on ima na trendove, no ujedno i zbog činjenice da je davanje nove prilike već nošenim odjevnim komadima ekološki i etički prihvatljivije. Jenna MacGregor piše za The Toronto Observer da je popularnost 'triftanja', odnosno kupovanja second-hand odjeće, produkt svijesti o štetnostima brze mode te potrebe za pronalaženjem vlastitog, unikatnog stila.

Izvor: @mooninretro


Povećana potražnja novo-starih odjevnih komada jednako je velika i u online svijetu te je to i prepoznao veći broj mladih djevojaka koje su otvorile svoje ormare internetu, a Glas Studenta imao je priliku popričati s jednom od njih – simpatičnom i kreativnom vlasnicom Instagram profila Moon in Retro (@mooninretro), mjesta gdje ljubitelji vintage odjeće i otkačenih retro komada mogu pronaći ponešto za sebe. Razgovarale smo o njezinom šarolikom online ormaru, traženju zanimljivih retro komada, brzoj modi te radu s ljudima, a Paula se ovako predstavila:


„Vjerujem kako bi me prijatelji opisali kao jednu zaljubljenicu u vintage modu imenom Paula. Imam 24 godine, krcat ormar odjeće, frčkavu kosu i trenutno završavam diplomski studij Kostimografije na TTF-u u Zagrebu. U slobodno vrijeme najčešće bingewatcham serije, scrollam po Pinterestu i Tiktoku, kopam po vješalicama da nađem neki kul novi komad ili radim kao kostimograf na studentskim filmovima.“



Izvor: @mooninretro


Ukoliko na Instagram tražilici upišete @mooninretro, pred vama će se stvoriti pažljivo uređen profil s vibrantnim slikama odjevnih komada koji broji više od tisuću pratitelja.


Kako bi opisala Moon in Retro?


„Moon in Retro je zapravo moj passion project tj. hobi kojim se bavim tijekom studiranja. Moja ljubav prema skupljanju retro i vintage odjeće traje već godinama, a ovaj projekt je moj način dijeljenja te ljubavi i stila s drugima, kao i spašavanja odličnih komada. U načelu ovo vodim sama, no moram iskazati zahvalu svom dečku koji mi poklanja svoje dijelove ormara za skladištenje robe, kao i prijateljima koji često idu sa mnom u lov na nove komade.“


Kako i kada si se započela baviti ovim hobijem?


„Prva se ideja kuhala u mojoj glavi još nekako od početka studiranja, a puno je veći zamah uzela 2019. nakon posjete Berlinu gdje sam vidjela da stvarno postoje vintage i second-hand dućani s probranom robom i unikatnim komadima koji uspijevaju. Sama sam česti posjetitelj second-hand dućana u Zagrebu još od srednje škole; ljubav prema modi gajim od djetinjstva što je i rezultiralo mojim upisom na TTF na smjer Modnog dizajna, a sada već i diplomskog studija Kostimografije te mi je spoj toga svega u jedno bio san dugo vremena. Skoro sam tri godine pričala s prijateljima o tome kako bih htjela sama kurirati vintage i retro komade te ih dalje dijeliti s ljudima te sam se uz njihov poticaj (i krizu identiteta koja je nastala tijekom karantene) odlučila na korak da to stvarno napravim.“


Osim što sam profil plijeni pažnju, i njegov je naziv Moon in Retro neobičan – postoji li kakva priča iza njega?


„Zapravo je ime Moon in Retro poveznica s mojim imenom na privatnom Instagram profilu @moonofpaula koji je povezan s ljubavlju prema astrologiji i odjeći, a priča o tome je samo dio mog obožavanja serije Doctor Who još kad sam bila srednjoj školi. Tako je „Moon in retrograde“ postao Moon in Retro, retro i kao moda, a i kao astrološko značenje vraćanja na neko prijašnje stanje, u ovom slučaju odjeće, naravno."


Nakon upoznavanja s Paulom i njenim voljenim projektom, na red su došla pitanja čiji odgovori možda nisu toliko očiti listanjem kroz Moon in Retro.


Kako izgleda proces pripremanja jedne kolekcije?


“Jako zabavno, moram priznati. Mjesecima skupljam “novu” robu koju želim podijeliti dalje; pokušavam se orijentirati po sezonama, no, s obzirom da lovljenje vintage odjeće baš i ne bira vrijeme, uvijek se dogodi da na zimu dobijem genijalan ljetni komad koji onda mora čekati svoje vrijeme kako bi opet ugledao svjetlo dana. Nakon što sve skupim, pregledam i operem, ide fotografiranje odjeće za Instagram – kao dio editorijala i kao objava. Objave uvijek odradim sama (uredila sam dio stana gdje imam svoje pozadine i stativ) te uvijek uzmem nekoliko dana da mogu pripremiti slike za barem nekoliko tjedana objava, a onaj puno zabavniji dio je slikanje editorijala kojim zapravo najavim novu kolekciju svojim pratiteljima. Dosadašnje editorijale fotografirao je moj dragi prijatelj i modni fotograf Donovan Pavleković (@donovanpavlekovic), a svi su outfiti odjeća iz te nadolazeće kolekcije.”



Izvor: @mooninretro


Rad s ljudima ponekad zna biti izazovan – kakva su tvoja iskustva ?


“Radila sam studentske poslove u dućanima gdje sam skoro uvijek bila sama u smjeni pa sam time zapravo i naučila kako raditi s ljudima. Moram priznati da mi je to na početku bilo jako izazovno jer sam bila dosta socijalno anksiozna, no, kad sam bila primorana, shvatila sam da nije toliko strašno koliko sam mislila. Tijekom studentskih poslova susrela sam se sa svim mogućim situacijama te vjerujem da me to jako dobro pripremilo za vođenje ove stranice. Jako sam zahvalna svima s kojima sam do sada surađivala preko Moon in Retro jer sam imala minimalno loših iskustava te sam se susrela s velikim brojem susretljivih, dragih i veselih ljudi koji uživaju u tome što dijelim s njima, te se nadam samo da će se tako i nastaviti.”





Budući da se baviš second-hand odjećom, koje je tvoje mišljenje o brzoj modi?


„Smatram da diskusiju o second-hand odjećii fast fashion ne možemo predstaviti samo u crno-bijelom pogledu na svijet jer oboje ima svoje prednosti i mane. Fast fashion, u načinu na koji vidimo da se trenutno konzumira, izuzetno je štetan za naš planet jer je modna industrija jedna od najvećih zagađivača okoliša u svijetu za što krivim brzi preokret trendova koji je prešao iz mijenjanja iz jednog desetljeća u drugo u mijenjanje iz tjedna u tjedan. Uz to, mnogi influenceri i bezbrojni haul videi koje vidimo svakodnevno na internetu zapravo nam nameću taj stil potrošnje i konstantne potrebe za novim – brendovi dnevno izbacuju desetke, ako ne i stotine, novih komada odjeće, a uz to još ne obraćaju pažnju na materijale. Rezultat toga su smetlišta nove odjeće od umjetnih materijala koje su često nenošene ili nošene samo jednom jer više nije u trendu. O ovoj temi bih vjerojatno sada mogla napisati esej, no ne mogu reći da ja nikada ne kupujem u fast fashion dućanima jer to ne bi bila istina. I meni ponekad zatrebaju neki odjevni komadi koje vjerojatno neću naći u second-hand dućanima ili mi se svidi mi neki trend koji bih stvarno htjela imati u svome ormaru, no unazad par godina svela sam svoju potrošnju novih predmeta na apsolutni minimum. Spora moda i second-hand nisu uvijek dostupni svima, no vjerujem da je brza moda u redu kada kupuješ komade koje znaš da ćeš nositi dugo vremena i koji će ti odgovarati uz ostatak ormara, kao i da ih, kad se malo strgaju, nećeš odmah baciti u smeće nego odnijeti na popravak i time im produžiti životni vijek.“




Za kraj, koji je tvoj savjet za one koji bi se možda htjeli baviti ovim hobijem, a ne znaju odakle krenuti ?


„Moj bi savjet bio da daju kreativi i stilu na slobodu, istreniraju oko za cool komade te samo krenu s time! I neka se pripreme na puno zabave, buvljaka, upoznavanja ljudi, ali i sati i sati traženja, pranja veša, fotografiranja i svega ostalog manje glamuroznog što dolazi uz ovo. Aha, i da si osiguraju dovoljno mjesta za čuvanje svega, mislim da bi meni taj savjet najbolje koristio na početku“, sa smijehom je nadodala Paula.


 

Spajanje kreativnog duha, ljubavi prema odjeći te svijesti o ekološkoj situaciji planete stvorilo je jedan od zanimljivijih Instagram profila sa second-hand odjećom u Hrvatskoj. Ukoliko dosad niste posjetili @mooninretro, vrijeme je da bacite oko na ljetnu kolekciju koju vam je pripremila Paula, a, tko zna, možda vas i ona sama inspirira da zavirite u svoj ormar i napokon date novu svrhu onoj majici na zadnjoj polici koju više ne nosite.



bottom of page