top of page

Most koji spaja Hrvatsku

Updated: Dec 27, 2020

Hrvatska akademska zajednica, kao udruga koja okuplja aktivne i ambiciozne studente, sudjeluje na četvrtoj, uzastopnoj Akademiji regionalnog razvoja i fondova EU u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj akademije je educiranje studentske populacije o europskim fondovima, o kojima se općenito relativno malo raspravlja u mlađoj populaciji, na način da ih se direktno uključi u rad organizacija koje se bave EU fondovima.


Bitno za naglasiti samu važnost EU fondova, a to je najlakše putem brojeva. Ulaskom u Europsku uniju, Republici Hrvatskoj je iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju, ukupno 10,676 milijardi eura (u financijskom razdoblju 2014.-2020.). Od tog iznosa 8,397 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva. U prethodnom razdoblju (2007.-2013.), Hrvatskoj je na raspolaganju bilo 1,012 milijardi eura. Pomoću ovih sredstava, omogućen je brži razvoj hrvatske infrastrukture i gospodarstva.


Zbog važnosti održavanja akademije i njene tematike, uz predavanja i radionice koje će biti održane u sklopu Akademije (trenutno su odgođene zbog epidemiološke situacije), studentima je pružena prilika da u sklopu Dana otvorenih vrata EU koji su se održali u razdoblju od 13. do 22. studenoga 2020. godine opišu jedan od provedenih projekata koji su financirani sredstvima Europske unije na način koji oni smatraju zanimljivim i drugačijim.


Članovi Hrvatske akademske zajednice su u tu svrhu napisali kratki tekst o Pelješkom mostu čija je izgradnja financirana sa 85% sredstava iz fondova EU. Tekst je uređen u stilu novinskog članka te isti možete pročitati u nastavku.





*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.


bottom of page