top of page

NACIONALNI MEDICINSKI KONGRES U ZAGREBU – MEDICINA SVUDA OKO NAS

Nakon uspješnog početka u Splitu, Nacionalni medicinski kongres preselio se u Zagreb, točnije u glavnu dvoranu kongresnog centra Nacionalne sveučilišne knjižnice. Cilj simpozija „Medicina svuda oko nas“ , bio je približiti navedenu znanost temama iz svakodnevnice, a ona je bila sumirana u tri teme: sport (22.4.), moda (23.4.) i okoliš (24.4.). Simpozij je bio kategoriziran i bodovan od strane Hrvatske liječničke komore, uz pokroviteljstvo Ministarstva obrazovanja i znanosti i Ministarstva regionalnih razvoja i fondova Europske unije.


Simpozij je otvoren predavanjem neurokirurga, doc.dr.sc. Fadija Almahariqa, dr.med., čije je predavanje gledateljima približilo opasnost neurotraume u sportu. Nakon toga uslijedila je dvostruka HNL poslastica za sve ljubitelje domaćega nogometa. Dr.sc. Eugen Fucak, dr.med., ujedno i službeni liječnik NK Slaven Belupo, prikazao je ideale i realnost brige o sportašima na našim prostorima. U obliku intervjua predstavljena je i igračka perspektiva problema, o čemu je govorio Gabrijel Boban, profesionalan nogometaš. Dan sporta zaključio je kardiokirurg Dražen Belina, dr.med., uz posebnoga gosta – Božidara Ferek-Petrića. Zajedno su uspješno objasnili opasnosti iznenadne srčane smrti u sportaša, ali ujedno i objasnili nove metode sprječavanja takvih tragedija.


Dan mode započeo je predavanjem urologa i androloga, dr.sc. Dinka Hauptmana, dr.med., kratkom lekcijom o Peyronijevoj bolesti i erektilnoj disfunkciji. Bruno Cvjetičanin, dr.med., specijalist plastične kirurgije, predstavio je moderne probleme svojega područja. Slične je izazove u svojoj specijalizaciji predstavila doc.dr.sc. Ivana Prkačin, dr.med., govoreći o brojnim dubiozama u dermatologiji. Prikladno sveobuhvatnim naslovom: „Stiletto: il buono, il bruto, il cattivo“, prim. Andrej Radić , dr.med., specijalist ortopedije, prikazao je utjecaj nošenja štikli na naše zdravlje, a isto je uspoređivao s povijesnim zanimljivostima vezanim uz ovaj modni dodatak. Drugi dan završio je razbijanjem stigmi o tjelesnoj težini od strane endokrinologinje doc.dr.sc. Maje Baretić, prim.dr.med.


Posljednji dan simpozija bio je posvećen tematici okoliša. Prim.dr.sc. Matijana Jergović, dr.med. govorila je o utjecaju klimatskih promjena na budućnost zdravstva, nakon čega smo imali priliku poslušati predavanje o utjecaju mikroplastike na okoliš, koje je održala doc.dr.sc. Dajana Kučić Grgić. Na užu medicinsku tematiku vratili smo se predavanjem prof.prim.dr.sc. Asje Stipić Marković, dr.med., koja nam je prikazala kronologiju alergijskih bolesti u Zagrebu u 21. stoljeću. Specijalizacija pulmologije bila je zastupljena od strane doc.dr.sc. Marije Gomerčić Palčić, dr.med., a ona je svojih 45 minuta posvetila predavanju o pneumokoniozama. Predzadnje predavanje simpozija održao je prof.dr.sc. Marko Banić., dr.med., govoreći o evoluciji crijevne mikrobiote. Projekt je bio zaključen predavanjem Ive Čupić, mag.oecol., a diskutiralo se o arahnofobiji i značajnim paucima Hrvatske.


Ako niste stigli prisustvovati na simpoziju, i dalje ste u mogućnosti pogledati sva tri dana na YouTube kanalu „HAZ Studenti“. Treći tjedan simpozija već je uspješno odrađen u Osijeku, a i dalje imate priliku prisustvovati na kongresu odlaskom u Rijeku, gdje će se od petka do nedjelje ovoga tjedna održati simpozij „Revolucionarna medicina“, čime će se kongres zaključiti.

Na osobnoj noti, zahvalio bih se Marku, Riti, Antei, Nori, Lari, Pauli i Sari. Bez vas ovaj simpozij ne bi bio ostvariv. Uspješno ste mi olakšali život svaki put kada mi je to trebalo. Do sljedećeg projekta!


bottom of page