top of page

Novi format Lige prvaka je zapravo prikrivena Europska Super liga!?

'Nova Liga prvaka' započet će 2024./25. i izgledat će potpuno drugačije od prethodnih sezona s uvođenjem izmjena u natjecanje koje će uključivati 36 momčadi.

No, najveća je promjena novi format koji će sada biti liga prije nego što natjecanje uđe u svoju postojeću nokaut fazu. Dakle, jedna velika liga umjesto tradicionalnih osam skupina s osam najboljih momčadi koje idu u sljedeći krug. Ostala mjesta bit će dostupna kroz novu rundu doigravanja


Klubovi koji se nalaze od 9. do 16. mjesta sučelit će se s momčadi koja se nalazi od 17. do 24. mjesta u dvomeču. Ekipe koje završe na 25. mjestu ili niže bit će eliminirane – bez ulaska u Europsku ligu. Nova Liga prvaka znači da će svaki klub imati zajamčeno 10 utakmica povećavajući prihod za svaku uključenu momčad. Što se tiče dodatnih mjesta, tri različita kriterija odredit će četiri dodatna tima: jedno mjesto bit će dodijeljeno klubu iz zemlje koji je peti na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata; još jedno mjesto dobit će domaći prvak lige s najvećim klupskim koeficijentom među ostalim domaćim prvacima koji se nisu automatski kvalificirali; posljednja dva mjesta dodijelit će se dvama klubovima s najvišim klupskim koeficijentima koji se nisu automatski kvalificirali. U priopćenju UEFA-e stoji: "Ključna promjena u reformama koje je najavio Izvršni odbor UEFA-e nakon sastanka 19. travnja 2021. je odmak od početne grupne faze sadašnjeg formata s 32 momčadi.


Ideja koja stoji iza novog koncepta Europske Super lige najavljena je još u travnju prošle godine, a 12 elitnih klubova kontinenta pridružilo se godišnjem zatvorenom natjecanju koje je naišlo na burnu reakciju kako bi se projekt naizgled obustavio. Međutim, Real Madrid, Barcelona i Juventus bili su nepokolebljivi u svojoj predanosti kontroverznom projektu za koji bi navodno na vidjelo trebala doći inkluzivnija reinkarnacija planova. Dok su se 'velika šestorka' Premier lige Atletico Madrid, Inter i AC Milan povukli iz Europske Super lige prije nekoliko mjeseci, Real, Juve i Barca još se službeno nisu povukli iz natjecanja. To je dovelo do toga da je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv ovog trojca uz tvrdnje da bi svi mogli biti izbačeni iz Lige prvaka sljedeće sezone u koju se Stara dama tek tijesno kvalificirala posljednjeg dana Serie A. Međutim, ti su postupci 'privremeno obustavljeni' zbog sudske zabrane u Madridu koju su tri momčadi ukinule kako bi izbjegle kaznu.


UEFA još uvijek radi na kontroverznim planovima kako bi kvalifikacije za Ligu prvaka ovisile o povijesnom uspjehu kluba, a ne o poziciji u ligi prethodne sezone. Planovi za to bili su kritizirani i ismijavani iz grada prije godinu dana dok se u isto vrijeme cinični projekt Europske Super lige razvijao brzo i nemilosrdno. No, planov su se ponovo vratili i ponovo se razmatraju. Europska klupska udruga - od koje su deset članova prvoligaški klubovi - nada se da će uvjeriti europsko upravno tijelo da bi se kvalifikacije za premium klupsko natjecanje na kontinentu trebale temeljiti dijelom na UEFA-inom koeficijentu, a ne samo na završnici lige. Koeficijent je zapravo klupska verzija FIFA-ine svjetske ljestvice, a rangira europske strane na temelju njihovih rezultata u posljednjih pet godina.

Trenutni koeficijent predvodi Bayern München s engleskim trojcem – Manchester Cityjem, Liverpoolom i Chelseajem koji su na drugom, trećem i četvrtom mjestu. U prvih deset također se nalaze španjolski divovi Real Madrid i Barcelona te talijanski Juventus i Manchester United.


Prema izvješću The Guardiana, u predloženom bi se formatu novih planova "klubovi koji završe izvan mjesta Lige prvaka u svojim domaćim ligama, ali se kvalificiraju u Europsku ligu ili osvoje domaći kup, natjecali za dva mjesta koja bi tada bila odlučena rangiranjem koeficijenta." To bi vjerojatno koristilo velikim ligama u Europi, međutim, ovaj bi format ponudio potencijalnu sigurnosnu mrežu za povijesne divove u zemljama kao što su Engleska, Španjolska i Italija umjesto da pruža veliku pomoć momčadima iz srednje ili niže rangiranih liga. Ova je potencijalno nepravedna prednost za momčadi u 'boljim' ligama razlog zašto se o takvim planovima raspravljalo u vrijeme kada je Europska Super liga objavila vijest prošlog proljeća. Planovi su se uspoređivali s tim projektom otkako su prvi put razmatrani.

S obzirom da Ligu prvaka u potpunosti kontrolira UEFA, oni su ti koji imaju posljednju riječ.
Kommentarer


bottom of page