top of page

OSVRT: Financijska akademija

Ovoga tjedna od 13. do 15. listopada Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta organizirala je trodnevnu konferenciju pod nazivom Financijska akademija. Događanje se održalo u dvoranama Ekonomskog fakulteta na hibridan način, sukladno epidemiološkim mjerama i uz livestream na Youtube kanalu HAZ Studenti.


Nakon uspješne provedbe dva izdanja Poduzetničke akademije, HAZEF je odlučio od ove godine približiti i svijet financija svim zainteresiranim sudionicima. Cilj ovog projekta bio je potaknuti proaktivnost studenata te im približiti svijet financija kao nadopunu onome što se podučava na nastavi, što smo u ovom izdanju, vjerujem, svakako uspjeli.


Akademija je otvorena predavanjem Zorana Stankovića, člana Uprave Atlantic Grupe i potpredsjednika Grupe za financije, nabavu i investicije. Imali smo priliku slušati kroz zanimljive anegdote kako je tekao njegov karijerni put te nam je usput i podijelio puno važnih savjeta koji će zasigurno pomoći svim studentima koji su ga slušali.



Drugoga dana u 15 sati održano je predavanje Domagoja Mataića, studenta EFZG-a, Junior analysta FIME Plus i novinara Lider Media, koji nam je predstavio ulaganje u kriptovalute iz studentske perspektive. Također, dotakao se trenutnih tema iz svijeta kriptovaluta i prokomentirao kako bi one mogle utjecati na kretanje prinosa u budućnosti. Nakon njegovog predavanja, Mirjam Raič iz Erste banke je održala radionicu o osobnim financijama pod nazivom Škola pametnih investicija. Radionica je bila interaktivna i zasigurno nam je pomogla u praćenju naših troškova i prihoda, odnosno, u financijskom planiranju.



Zadnjeg dana Financijske Akademije održana je i panel rasprava koju je moderirao Ivan Milutinović, osnivač startupa MeLoot, dok su panelistice došle iz raznih grana financija: Vedrana Đurasek (HNB, Direkcija za upravljanje ljudskim resursima), Iva Lopac Butarac (Erste banka, voditeljica Službe organizacijskog razvoja i upravljanja), Kristina Tojčić (GRAWE, Odjel za ljudske potencijale), Nikolina Cvitanović (Kent banka, direktorica sektora Upravljanja rizicima) i Aleksandra Bogdan (HANFA, Direkcija za sistemske rizike). Rasprava je bila više koncentrirana na regrutacijski proces za koji su nam panelistice dale korisne savjete na koji način pristupiti razgovorima za posao i koje sve opcije za studentske prakse, stipendije i studentske poslove postoje.



Na edukaciju se prijavilo više od 700 sudionika, što je samo dodatna potvrda kako su mladi u Hrvatskoj željni dodatnog znanja iz osobnih financija i financija općenito. Ako ste slučajno propustili ovogodišnju Financijsku akademiju možete slobodno posjetiti Youtube kanal HAZ Studenti i poslušati sva predavanja.


Još jednom hvala svim prisutnima, ali i organizacijskom timu te se vidimo iduće godine na drugom izdanju Financijske akademije!


bottom of page