top of page

Pauk ili bauk? Mali hrvatski vodič

Hrvatska je zemlja puna biološke raznolikosti, među kojima su i bauci-pauci s kojima se ljeti često susrećemo u kućnom ili bližem okruženju. Čuli smo nadaleko i naširoko da oni nisu nikakva štetna bića, niti napadaju osim u samoobrani, već kao i mi traže udoban kut za stanovanje, nešto mira i dobre hrane i to većinom stoji. S obzirom da je njihova večera debela muha ili dosadan komarac, neki od nas drže ih kao privremene ljetne ljubimce (u tu grupu spadam i ja), neki čak i kao trajne (tarantule su zanimljivi podstanari), no drugi vide pauke kao ono što najčešće jesu - neželjene kućne provalnike s talentom za kukičanje i stajanje na zidu dok sa svojih tipično 8 očiju gledaju duboko u tvoju dušu dok naglo ne nestanu iza pokućstva. Tu je i realna činjenica da se u njihovim malim tijelima skrivaju otrovne žlijezde koje možda ne prijete samo kukcima.


Nažalost, današnji su pauci u Hrvatskoj slabo istraženo područje. Najveću zbirku hrvatskih paukova s popisanih 556 vrsta izdao je 1900. Senjanin i arahnolog Narcis Damin i od tada službeno nema novijih, potpunijih tekstova, makar je Franjo Nikolić zajedno s Antom Polencem izdao 1981. Katalog paukova Jugoslavije koji je sadržavao 649 vrsta, ali nikad nije provjeren i potvrđen. Do sad je zabilježeno, ali ne i popisano, 713 vrsta hrvatskih paukova. Umjesto centra za istraživanje paukova, imamo Odjel za paukove Hrvatskog speleološkog društva, BIOM i BIUS te centar za kontrolu otrovanja, tako da, iako nemamo potpuni popis hrvatskih paukova, možemo sa velikom sigurnošću reći da se s onim najopasnijima znamo nositi. Međutim, kad se radi o onim prugastim ili obojenim koje ne možemo odmah identificirati, postajemo s pravom nervozni. Na kraju krajeva, ne možemo baš svašta nazvati Lesi i pustiti da nam šeta po kući.


Dobra vijest je da su pauci u našoj zemlji tipične europske vrste. Loša vijest je dok vi pronađete odgovarajuću vrstu među svima njima, primjerak te vrste pred vama će vjerojatno odlučiti da mu se ne sviđa veliko biće s ozbiljnim pomanjkanjem nogu, očiju i guzičnog užeta koje u njega gleda te poći u šetnjicu vašom sobom.


I što onda napraviti s tim ozloglašenim provalnicima kojima je hobi pletenje? Odgovor je očit. To je na vama. Želite li ih uhvatiti u čašu i pustiti, ubiti ih ili ostaviti ih da žive u svom malom kutku, budite svjesni jednog: KUĆNI PAUCI NE PREDSTAVLJAJU NIKAKVU PRIJETNJU NI VAMA NI VAŠIM LJUBIMCIMA (osim ako držite muhu ili moljca). Štoviše, jedu štetne nam kukce. Iako nikad nisam bila za bježanje iz kuće pri pogledu na jednog ili za grozničavo traženje najbližeg oružja (koliko vidim najčešće knjige, časopisa ili cipele), mogu razumjeti prirodan strah od nepoznatog uljeza koji u sebi nosi dva očnjaka i ubojito dobar koktel. Zato vam danas donosim par savjeta da znate prepoznati koji su pauci bauci, a koji pak samo pauci, a zatim i kako ih držati podalje. Prije no što krenem, treba napomenuti da nisu svi jarko obojeni, prugasti ili točkasti pauci otrovni. U Hrvatskoj često viđamo debelog žutog pauka s crnim prugama (osoliki pauk) ili pak debelog svijetlosmeđeg s nizom točkastih i valovitih ukrasa (pauk križar). Oni nisu problem, no potpuno smeđi veći pauk (loxoscelens rufenscens) jest.


Očiti bauci (i oni zaista opaki i oni neugodna ugriza):

1. *Crni pauci bez ili sa svijetlim točkama bilo koje boje i oblika, ne samo crvene (crnih udovica ima i u drugim nijansama, a i slični pauci su opasni). Pogotovo na području Istre, primorja i Dalmacije tijekom 7. i 8. mjeseca (sezona parenja).

2. Pauci s raširenim asimetričnim mrežama (bez tipičnog kružnog oblikovanja, izgledaju kao kaos, češće skrivene na drveću ili nisko uz tlo).

3. Pauci čije je tijelo oblikovano kao jedan veliki krug.

4. *Pauci s bilo kakvim roščićima ili šiljcima.

5. *Crno-crvena ili narančasta kombinacija na nogama i/ili tijelu.

6. *Na području Mediterana pauci čija su tijela potpuno svijetlo do tamno smeđa, deblja i veća s dužim nogama bez raspoznatljivih šara i 6 očiju (pauk violina ili smeđi mediteranski pauk).

NAPOMENA: kod ugriza ovih ljepotana (označenih zvjezdicom) zovite doktora*


Samo pauci (bezopasni svemu osim kukcima):

1. Mali pauci skakači.

2. Spomenuti pauk križar i osoliki pauk.

3. Sitni svijetli paučići.

4. Veći smeđi pauk dugih nogu s tigrastim prugama na leđima (pauk vučjak).

5. Sivkasti pauci dugih tankih nogu, tanka tijela i malene glave (tipični kućni pauk, nema čak ni očnjake).

6. Mali vrtni pauci s voćki i voća.

7. Pauci tipičnog oblika na tipično oblikovanim okomitim okruglim mrežama.

8. Mali žuti pauci u gustim isprepletenim mrežama koje se uvijaju u tuljke i često su vodoravno razapete u niskom raslinju.

9. Mali smeđi pauci koji svoju mrežu pletu u jazbinama unutar rupica.


Ne volite paukove i ne želite ih kraj sebe? Nema problema! Pauci mrze metvicu, a mi ljudi je (većinom) volimo. Skuhajte nešto čaja od mente, stavite ga pokraj prozora ili pokraj vrata i ove male napasti napustit će vas i zaputiti se vašim susjedima. Ako želite i putem biti sigurni, posegnite u džep ili torbu za dobrim starim Orbit žvakama ili novcem da kupite najbliži proizvod od mente u kojem vi možete uživati. Ovo je također i dobra vijest za mrzitelje osa, one također ne vole jake mirise. Jasno i običan sprej protiv kukaca funkcionira.


I za kraj, neke zanimljivosti i mali savjet za žrtve paučjih ugriza, sadašnje ili buduće.


Ženke su veće od mužjaka te imaju jači otrov. Dosta ženki obalnih paukova umire na mreži čuvajući svoju vrećicu unutar koje je od 80 do 200 jajašaca. Paučjom mrežom može se zaustaviti krvarenje. Mit da u snu pojedemo 5-10 paukova je upravo to, mit. Pauci bježe od visoke temperature, drhtaja koje bi zacijelo osjetili da po nama hodaju i vlažnih mjesta kao što su naša usta (osim špiljskih paukova koje nećete naći u svojoj kući). Arahnofobija, poznata i kao strah od paukova, zahvaća oko 50% žena i 10% muškaraca te nepoznat postotak transrodnih osoba.


U slučaju ugriza neotrovnog pauka (simptomi su lagano crvenilo, bol i otečenost) isperite područje vodom i sapunom, dezinficirajte te po potrebi stavite led na oteklinu. Ako svrbi ili boli, antialergijske kreme, kreme protiv uboda, čaj od kamilice, krema ili ulje aloe vere, lavande ili ruže bit će od pomoći. Ako ste u mogućnosti, lagano zamotajte mjesto ugriza ili ga zaštitite gazom ili flasterom da biste spriječili moguće infekcije i iritaciju pogođenog područja. Do pitanja, komentara ili još savjeta, lijep pozdrav i pazite se! 😊



bottom of page