top of page

Post-ispitna depresija

Studenti su svake godine opterećeni velikom količinom ispita. Većina zahtijeva donekle kratku količinu učenja i manju količinu stresa, no ponekad na red dođe gradivo čije svladavanje zauzima veliki udio svakodnevnice. Učenje za ispit u trenutcima postaje sve što je bitno, ono zauzima naše misli i obveze gotovo svake minute dana, a ponekad može doći i do gubitka sna zbog prisjećanja o zaboravljenome gradivu i obavezama koje nas čekaju čim se probudimo. Takav nezdravi način života postao je, nažalost, gotovo nužan u životu modernoga studenta. Ipak, nakon nekoga vremena ispit završi uspješno, a onda dolazi novi problem – kako nadomjestiti aktivnost i stres koji su zadnjih nekoliko tjedana prožimali vašu svakodnevnicu?


Kada bih govorio o sebi, rekao bih kako jedinstvenoga rješenja zapravo i nema. Prvi dan odmora prevladava osjećaj bezbrižnosti i olakšanja, ali nakon toga slijedi dosada koju ponekad ne može otupiti ništa – ni bavljenje drugim hobijima, ni večernji izlasci. Ne mogu reći da postoji nova potreba za učenjem, ali nedostaje mi stres, koliko god to imalo smisla. Nažalost, prije nego što se uspijemo snaći u našoj novoj rutini, ubrzo započne nova rutina učenja, a začarani se krug ne prekida.


Ipak, zašto bi pokušali sanirati štetu koja je učinjena prilikom napornoga rada, umjesto da se pobrinemo da se nikada ni ne dogodi? Koliko god si govorili da nekada nema vremena ni za što osim za učenje, ostaje jasno da to nije istina. Svakome studentu potreban je ventil, ali mnogi od nas ga ne koriste. Iako se nekima u zaposlenim trenutcima može činiti da je riječ o nepotrebnome naporu, fizička je aktivnost iznimno bitan dio zdravoga života, a ujedno pomaže u boljem pamćenju. Pronalazak polagane rutine može biti veliki čimbenik u olakšavanju svakodnevnice. Odrediti specifično vrijeme učenja ostavlja više vremena za ostale aktivnosti. Ponekad imamo dojam kao da je krajnji cilj, odnosno polaganje ispita, jedina bitna stvar, a pritom zaboravljamo brinuti se o sebi – u fizičkom i mentalnom smislu.


Ovaj kratki članak završava kratkom porukom – ne zaboravljajte da imate pravo opustiti se, bez obzira na posao koji vas čeka.


bottom of page