top of page

Povidon-jod: sredstvo koje se koristi u medicini, ali i pčelarstvu


Foto: pixabay.com

Povidon-jod najpoznatiji je u medicini kao sredstvo za dezinfekciju kože prije i poslije operacije, no koristi se i u pčelarstvu u borbi protiv nametnika medonosnih pčela.


O povidon-jodu


Najrašireniji pod nazivom Betadin, povidon-jod široko je dostupan homopolimer joda. Strukturu mu čini kompleks sastavljen od povidona (oko 10%)), jodovodika i elementarnog joda.


Povidon-jod u pčelarstvu


Povidon-jod najpoznatiji je kao sredstvo za dezinfekciju kože prije i poslije operacije, no koristi se i u pčelarstvu u borbi protiv nametnika medonosnih pčela - nozemoza.


Nozemoze su jednostanični paraziti koji pripadaju razredu gljivica, a pčelari se s njima susreću najčešće zimi i u rano proljeće.


Pri epidemiji nozemozom, zajednica pčela iznenadno se brojčano smanjuje s velikim razlikama u jačini. Bez upotrebe laboratorijskih mikrobioloških metoda, vrlo je teško otkriti o kojem se stadiju zaraze radi.



Foto: QR kod s poveznicom na video: Povidon jod u preventivi nozeme, YouTube


Na tržištu postoje legalizirana sredstva za suzbijanje nozemoza, no nisu potpuno učinkovita. Najučinkovitiji postupak za borbu s nozemoza parazitom upravo je mješavina slatkog šećernog sirupa u koju je potrebno umiješati malo alkohola uz dodatak povidon-joda. Tu mješavinu potrebno je dodavati u pojilice nakon zadnjeg vrcanja krajem sezone, pa sve do zadnje prihrane za zimske mjesece. Ukoliko je nozemoza prisutna, brže će nestati.

Gdje kupiti povidon-jod?

Povidon-jod dostupan je u, ljekarnama po cijeni od približno 65 HRK (8.64€) za 1L desepostotne otopine, najčešće pod imenom Betadin. #pčelarstvo #povidonjod #jod #znanost #medicina

bottom of page