top of page

Pregled Engleske Premier Lige, sezona 2021./2022.: 7.-1. mjesto

7. Arsenal

Nakon što su dvije godine u nizu završili na 8. mjestu lige, ni ove sezone im ne predviđam neki preveliki rezultat u odnosu na prošle sezone. Od novih pojačanja, prvo bih spomenuo transfer Bena Whitea iz Brightona za 60 milijuna eura, što je po meni previše za takvog stopera. Također, dovest će Martina Odegaarda iz Real Madrida za 45 milijuna eura te Aarona Ramsdalea iz Sheffield Uniteda za 35 milijuna eura. Od ostalih dovedenih igrača, treba spomenuti Alberta Sambija Lokongu koji je napustio Anderlecht za 18 milijuna eura te Nuno Tavares iz Benfice za 8 milijuna eura. Sve u svemu, ovo je bio jako zaposlen prijelazni rok za Arsenal koji svejedno po mom mišljenju nije doveo prave igrače, a neke od ovih koje su doveli su preplatili. Najveće probleme Arsenalu stvara pozicija desnog beka gdje imaju vrlo slabe igrače kao što su Bellerin, Chambers, Maitland-Niles itd. Tu su svakako mogli nešto promijeniti, ali to nije bio slučaj. Uz to, treba im jedan kreativni vezni igrač jer jednostavno ne mogu povezati vezni red i napad i zabiti pogotke koji im trebaju. Za kraj bih još spomenuo da im treba napadač jer trenutno imaju bolesne Aubameyanga i Lacazettea koji sami nisu u previše dobroj formi pa bi se i tu morali "osvježiti".

6. Tottenham

Nakon što su uspjeli dovesti novog trenera Nuna Espirita Santa, mislim da bi trebali biti za jednu poziciju bolji od prošle sezone, ali ništa više od toga. Tottenham je ove sezone doveo mladog Bryana Gila iz Seville za 25 milijuna eura, što je dosta novaca za igrača koji svakako ima potencijala, ali nije nešto pretjerano pokazao u karijeri do sada. Također, doveli su na posudbu, s opcijom otkupa, Cristiana Romera koji je prošle sezone bio najbolji obrambeni igrač Serije A, što je jako dobar transfer za njih. Također, doveli su i Pierluigi Golinija koji je isto došao iz Atalante na posudbu s opcijom otkupa kao buduća zamjena Llorisu. Prodali su Juana Foytha u Villarreal za 15 milijuna eura i Tobya Alderweirelda za 12 milijuna eura u katarski Al-Duhail. Klub su za besplatno napustili Danny Rose i Erik Lamela dok se Gareth Bale vratio u Real Madrid nakon posudbe u Tottenham. Najveći problem Tottenhamu predstavlja potencijalni odlazak Harrya Kanea u Manchester City i sve su veći izgledi da Kane ode iz Spursa do kraja prijelaznog roka za minimalno 150 milijuna eura. Tottenham ima jako veliku širinu u ekipi, ali najveći problem imaju na poziciji napadača gdje imaju samo Kanea koji je tek počeo trenirati nakon bojkota prema klubu i ako on napusti klub, Tottenham će imati jako malo vremena za dovesti novog napadača kao zamjenu.

5. Leicester

Za Leicester predviđam da će imati istu sezonu kao i prošle godine jer mislim da još uvijek zaostaju za velikom četvorkom, gledajući koliko su se oni pojačali tijekom ovog prijelaznog roka. Najveći transfer bio im je Patson Daka iz RB Salzburga za 30 milijuna eura, što je po meni jako dobar transfer za mladog napadača iz Zambije koji bi mogao pokazati ove sezone svoje kvalitete. Također, doveli su i Boubakarya Soumarea iz Lille s kojim je osvojio Ligue 1 za samo 20 milijuna eura te Jannika Vestergaarda iz Southamptona za 18 milijuna eura kao zamjenu Fofani koji se nesretno ozlijedio na pripremama u predsezoni. Na besplatno im je došao Ryan Bertrand, također iz Southamptona, koji će puno pomoći ekipi na lijevoj strani. Jedini bitan odlazak bio je Rachid Ghezzal u Besiktas za 3 milijuna eura. Brendan Rodgers je oformio jako zanimljivu ekipu u kojoj ne bih praktički ništa mijenjao, osim možda novog desnog krila gdje imaju samo Albrightona kao prirodnog igrača na toj poziciji pa bih iz tog razloga doveo nekog igrača da upotpuni tu stranu. Lisice sad na početku sezone imaju ogromne probleme s ozljedama jer su im ozlijeđeni Fofana, Evans, Castagne, Justin i Mendy, stoga im je sada ovo ključno za izdržati, prvenstveno bez svoja prva dva stopera.

4. Liverpool

Ekipu Jurgena Kloppa vidim kao najslabiju ekipu velike četvorke jer se jednostavnu nisu uspjeli pojačati kao ekipe iznad njih, iako je Klopp rekao kako mu pojačanja ne trebaju zbog igrača koje ima. Jedini transfer koji su napravili bio je Ibrahima Konate iz RB Leipziga za 40 milijuna eura koji će jako puno pomoći Liverpoolovoj obrani uz Van Dijka na stoperskoj poziciji. S druge strane, prodali su Harrya Wilsona u Fulham za 14 milijuna eura te ih je napustio Georginio Wijnaldum koji se pridružio PSGu. Najveći problem Liverpoolu po meni predstavlja vezni red gdje im trebaju barem 2 visoko kvalitetna igrača koji bi vodili igru jer mislim da Keita, Oxlade-Chamberlain, Milner i Thiago to ne mogu na takav način voditi. Kao još jedan od njihovih problema bih naveo u pogledu napadača jer, iako imaju Firmina, mislim da trebaju pravog napadača koji bez problema može u ligi zabiti 15-20 golova. Sve ostale pozicije u Liverpoolu su dobro pokrivene i mislim da tu ne bi trebali imati problema, osim ako ih ne sustignu ozljede.

3. Chelsea

Chelsea će pod Tuchelom imati jako dobru sezonu, ali jednostavno mislim da će biti malo iza dvojca iz Manchestera koji bi se trebali boriti za Premijer Ligu. Doveli su samo jednog igrača, ali kakvog igrača. Romelu Lukaku je doveden iz Intera za 115 milijuna eura i Chelsea je tim potezom napokon osigurao igrača koji će im sa sigurnošću donijeti jako puno golova jer, za usporedbu, prošle sezone im je prvi strijelac u ligi bio Jorginho koji je svih svojih 8 golova zabio sa bijele točke. Najveća prodaja ovog ljeta bio je Tammy Abraham koji je otišao u Romu za 40 milijuna eura, što im je odlična prodaja za igrača kojeg su rijetko koristili. Također, prodali su i Fikayu Tomorija za 30 milijuna eura u Milan, kao i Victora Mosesa u Spartak Moskvu za 5 milijuna eura. Uz Tomorija, Milan je kupio i Girouda koji je otišao za malih 1 milijun eura. Chelsea mi nema nikakvu preslabu točku ekipe pa ne mogu baš i naći nešto loše, ipak su europski prvaci. Svakako će im najveći plus biti obrana koja odlično funkcionira te sada napad sa Lukakuom koji bi morao u ligi dati barem 20 golova gledajući kako Chelsea igra.

2. Manchester United

Za Crvene Vragove vidim sličnu sezonu kao i prošle godine, ali mislim da će za nekoliko bodova biti iza gradskih rivala koji su se također pojačali i žele se još pojačati u vidu Harrya Kanea. Veliki transfer je odradila ekipa Uniteda kod dovođenja Jadona Sancha za 85 milijuna eura koji je, nakon praktički 3 godine glasina oko dolaska u United, sada napokon i došao. Odličan transfer za ekipu Ole Gunnara Solskjaera kojemu će tu desnu stranu jako pojačati. Drugi veliki transfer bio je Raphael Varane koji je napustio Real Madrid za 40 milijuna eura i ovo je također jako bitan transfer da dodatno ojača obranu Uniteda kojoj je ovakav igrač jako trebao. Problem Unitedu predstavlja to što nisu još nikoga prodali, a imaju dosta igrača koji jednostavno moraju otići jer neće vidjeti minute nigdje, osim možda u kupovima. Mišljenja sam da Crveni Vragovi imaju jako dobru i široku ekipu, ali također mislim da im fali jedan pravi defenzivni vezni i već se neko vrijeme povezuju sa Eduardom Camavingom, Saulom i drugim igračima na toj poziciji, ali mislim da United više neće raditi na dovođenju igrača, već samo na prodaji igrača. Veliku sezonu trebaju navijači Uniteda očekivati od Greenwooda koji je igrač svjetske klase, Brune Fernandesa koji je već 2 sezone među najboljim igračima svijeta, Paul Pogba, koji je u zadnjoj godini ugovora i još uvijek nije sigurno hoće li ostati ili će napustiti Old Trafford sljedeće godine, te naravno Jadon Sancho koji se mora dokazati u engleskom nogometu, što će ga dodatno poticati da bude što bolji.

1. Manchester City

Prošlogodišnji osvajači bi trebali opet osvojiti ligu po mome mišljenju jer su se još više pojačali i ako im se Kane pridruži mislim da je onda neupitno pitanje osvajača lige. Najveći transfer ove sezone bilo je dovođenje Jacka Grealisha iz Aston Ville za 120 milijuna eura, koji će se morati itekako dokazati i pokazati što može napraviti i zašto je toliko plaćen. Uz njega su još potpisali Kaykya, Brazilac iz Fluminensea, za 10 milijuna eura kao buduća nada jer ima samo 18 godina i vremena za razviti se na pretek. Prodali su Angelina za 18 milijuna eura U RB Leipzig gdje je i bio na posudbi prošle sezone. Također, prodali su i Jacka Harrisona u Leeds za 13 milijuna eura i Lukasa Nmechu za 8 milijuna eura u Wolfsburg. Nakon isteka ugovora, klub su napustili Eric Garcia i legenda građana Sergio Aguero, koji su obojica otišli put Barcelone. Po meni City ima najviše problema na poziciji lijevog beka jer, iako imaju Zinchenka i Mendya, njih dvojica su mi nekako nesigurni na toj poziciji koliko sam ih imao prilike gledati početkom ove sezone, ali znam da nema smisla dovoditi nekoga novog na toj poziciji. Glavni problem im je pozicija napadača gdje imaju samo Gabriela Jesusa kojem Pep Guardiola ne vjeruje, što možemo i vidjeti kada Jesus ne starta u utakmicama gdje krila igraju lažne devetke u vrhu napada. Njihova glavna meta je Harry Kane koji bi svojim dolaskom zabetonirao naslov plavima iz Manchestera.


bottom of page