top of page

Pregled Engleske Premijer Lige: 10.-6. Mjesto

Updated: Sep 15, 2020


10. Sheffield United




Momčad Chrisa Wildera je prošle sezone svakako najviše iznenadila od bilo koje ekipe i odradili su fantastičan posao došavši do 9. mjesta pa isto tako mislim da bi ove sezone trebali biti u top 10 ekipa lige zahvaljujući prvenstveno odličnom vođenju menadžera Chrisa Wildera.


Transferi: Najveći ulazni transfer momčadi Sheffielda bio je dolazak mladog engleskog golmana Aarona Ramsdalea koji se pridružio Sheffieldu za 20.5 milijuna eura dolaskoom iz Bournemoutha. Uz njega su potpisali još lijevog bočnog Maxa Lowea iz Derbya za 3.85 milijuna eura te desnog bočnog Jaydena Boglea, također iz Derbya za istu svotu. Na posudbu su doveli igrača Chelsea Ethana Ampadua koji će svakako biti zanimljivo rješenje za zadnju liniju. Od odlazaka jedino vrijedi spomenuti povratak Deana Hendersona u Manchester United nakon prošlogodišnje posudbe i stvarno fantastično odigrane sezone u Sheffieldu. Sve u svemu ništa specijalno nije odradio Sheffield u prijelaznom roku osim što je izgubio Hendersona i dovođenjem Ramsdalea se nadaju kako će tu rupu uspjeti ipak pokriti dolaskom mladog Engleza.


Slabe točke ekipe: Jedina slabost koju mogu uočiti je to što kao ekipa imaju samo po jednog igrača za desno i lijevo krilo, ali s druge strane i razumijem jer Sheffield pod Wilderom inače igra 3-5-2 formaciju sa 3 stopera i 2 napadačka beka pa im samim time krila nisu ni potrebna. No također onda samim time nemogu ništa ni napraviti sa tih strana u napadačkom smislu,


Jake točke ekipe: Pod jaki dio ekipe svakako trebo spomenuti široki izbor stopera u ekipi Shieffielda gdje stvarno imaju igrača na "bacanje" što je i logično za ekipu koja igra sa 3 stopera. Druga važna stvar je što imaju također i mnoštvo veznih igrača koji su uglavnom defanzivno orijentirani i Wilder stvarno može rotirati i birati igrače kako god poželi. Zadnje što bih spomenuo bi bio napad Sheffielda u kojem imaju Mousseta, Sharpa, McBurniea te McGoldricka na izbor no ti igrači nisu uspjeli nešto pretjerano napraviti prošle sezone i od njih se mora očekivati više realizacije u napadu.


9. Wolverhampton Wanderers




Nakon odličnog prošlogodišnjeg rezultata mislim da će momčad Espirita Santa ove sezone malo popustiti samo zato što su se ekipe oko njih po mom mišljenju više pojačale nego oni i mislim da će to raditi glavnu razliku u plasmanu ovih ekipa na kraju sezone.


Transferi: Za glavni dolazak u Wolvse naravno treba spomenuti dolazak Fabia Silve iz Porta za velikih 40 milijuna eura. Mladi osamnaestogošnji Portugalac svima je poznat kao veliki i talent i zbog tog razloga su ga doveli da u napadu pomogne Raulu Jimenezu kao jedna nova, mlada snaga. Na lijevom beku su doveli Marcala za 2 milijuna eura iz Lyona što je po meni dobar transfer za Wolvse i njihovu igru. Iz kluba je otišao Helder Costa za 17.7 milijuna eura prema Leedsu kao i Matt Doherty koji je otišao u Tottenhem za 16.8 milijuna eura i to će biti dosta velik udarac momčadi gdje je Doherty bio neizostavni član ovih sezona.


Slabe točke ekipe: Nakon odlaska Dohertya nisu doveli adekvatnu zamjenu i mislim da će im taj desni bek predstavljati glavni problem jer uz Adamu Traorea nemaju nekakvu zamjenu koja će to u rotaciji moći mijenjati. Još bih spomenuo kako u veznoj liniji osim Moutinha, Nevesa i Dendonckera praktički nemaju nikakvu dubinu i to će predstavljati još veći problem od onoga na desnom bočnom i tu će se Espirito Santo morati namučiti da nešto smisli.


Jake točke ekipe: Kao najsnažniji dio ekipe Wolvesa naravno treba primjetiti poziciju stopera jer kao i u Sheffieldu, ovdje se igra sa 3 stopera i ekipa ima širok kadar igrača na raspolaganju od kojih je većina kvalitetna. Također bih spomenuo i lijevi bok gdje imaju odlične igrače na raspolaganju kao što su Jonny, Vinagre i novopridošli Marcal. Uz lijevi bok imaju i jako lijevo krilo koje bi trebalo predstavljati veliku opasnost kada imate Jotu, Podencea i Pedro Neta.


8. Everton




Everton nakon prošlodišnjeg lošeg 13. mjesta, ove godine mislim da mogu i moraju tražiti visok plasman jer imaju legendarnog trenera Carla Anceelottija i pod njegovim vodstvom kao i prošle sezone mislim da mogu napraviti dobar rezultat pogotovo sa transferima kakve su uspjeli dogovoriti.


Transferi: Najzvučnije ime koje je došlo ovaj prijelazni rok je svakako James Rodriguez koji se nakon nekoliko slabijih sezona u Real Madridu i Bayernu pridružio bez odštete ekipi Carla Ancelottija i možemo se nadati kako će pod novim vodstvom uspjeti pružiti partije koje pružao prije odprilike 5 godina. Uz njega su doveli i Allana iz Napolija za 25 milijuna eura i po meni je to bio odličan potez kluba jer Allan je odličan box to box igrač koji svojim radom u sredini terena može puno toga donijeti ekipi. Uz Allana su doveli i Doucourea iz Watforda za 22.1 milijun eura koji je sličan tip igrača kao i Allan uz malo više mogućnosti kreacije u igri. Iz kluba je otišao Morgan Schneiderlin za 2.2 milijuna eura u Niceu što ne bi trebao biti preveliki udarac za ekipu. Uz njega klub je napustio i Stekelenburg koji se vratio u Nizozemsku, točnije u Ajax bez odštete. Djibril Sidibe se također vratio nakon posudbe u Monaco Nike Kovača i kao zadnji odlazak vrijedi spomenuti umirovljenje Evertonove legende Leightona Bainesa.


Slabe točke ekipe: Po meni je i dalje slabost Evertona to što nisu doveli nekog dobrog stopera koji bi mogao konkurirati Mini i Keaneu koji mi se nisu činili pre pouzdani prošlih sezona kao stoperski par. Uz to bih napomenuo kako i na lijevom beku nemaju pravu zamjenu za Dignea koji je poprilično sklon ozljedama i tu Ancelotti mora naći neko riješenje ako se Digne ozljedi.


Jake točke ekipe: Nakon ovih transfera svakako bih rekao kako je vezni red Evertona sada puno jači nego prije kako obrambeno tako i napadački gdje bi stvarno morali raditi razliku na terenu. Također mislim da imaju i jako lijevo krilo gdje na izboru imaju mnoštvo igrača poput Iwobija, Bernarda, Gordona i Bolasija koji svi također mogu i igrati na desnoj strani što je odlična stavr za ekipu.


7. Leicester City




Nakon prošlogodišnjeg odličnog 5. mjesta, mislim da će ove sezone ekipa Brendana Rodgersa završiti nešto lošije jer su po meni više izgubili nego dobili tokom ovog prijelazngo roka i to bi se trebalo vidjeti na rezultatima tokom nadolazeće sezone.


Transferi: Jedini ulazni transfer koji su uspjeli dogovoriti bio je dolazak desnog beka Timothya Castagnea iz Atalante za 24 milijuna eura i iskreno po meni taj transfer mi nije imao nekakvog smisla kada na toj poziciji već imaju Pereiru i Justina. Glavni odlazak iz kluba je svakako Ben Chilwell koji je prodan za 50 milijuna eura u Chelsea i to će se vrlo vjerojatno pokazati kao veliki gubitak momčadi Brendana Rodgersa.


Slabe točke ekipe: Glavna slabost ekipe bi trebao biti lijevi bok gdje su izgubili spomenutog Chilwella i nisu doveli nikakvu zamjenu te sada imaju samo Fuchsa i mladog Thomasa koji mislim da ne mogu nadomjestiti taj nedostatak Chilwella i tu će se po meni jako mučiti ekipa Leicestera. Mislim da će Rodgers kao prvu opciju na toj strani morati izabrati Ricarda Pereiru koji je primarno desni bočni no prošle sezone je pokazao kao može dobro igrati i na lijevoj strani.


Jake točke ekipe: Tu svakako moram spomenuti široki spektar igrača u veznoj liniji koja je i obično bila jaka strana Leicestera i mislim da bi i ove sezone tu trebali imati prevagu. Također imaju i obilan broj dobrih igrača na oba krila koji su isto jako bitan dio igre Leicestera kao i naravno njihov napadač Jamie Vardy koji je sam po sebi oslonac ove ekipe u napadačkom smislu i on sam uvijek isporuči ono što ga se i traži, a to su golovi.


6. Tottenham




Za Spurse ove godine predviđam da će završiti na istom mjestu kao i prethodne godine jer jednostavno ne vidim njihovu momčad u top 5 ove sezone, jednostavno zato što ne vidim kemiju u toj ekipi koja uvijek na papiru izgleda odlično no onda na kraju razočara. Jose Mourinho znamo da je fantastičan trener, ali mi se njegova filozofija ne uklapa u ono kako zapravo ekipa Tottenhama treba igrati, što znači više napadački nego što Mourinho zapravo radi.


Transferi: Nakon prošlogodišnje posudbe Lo Celsa iz Real Betisa, sada je došao i za stalno i to za 32 milijuna eura. Uz njega im se pridružio i Matt Doherty za 16.8 milijuna eura iz Wolverhamptona kao jako dobra opcija na desnom beku. Za vezni red su iz Lo Celsa još doveli i Pierre-Emile Hojbjerga iz Southamptona u iznosu od 16.6 milijuna eura. Zadnje pojačanje koje su potpisali ovaj prijelazni rok je Joe Hart koji je došao za besplatno iz Burnleya. Od odlazaka vrijedi spomenuti prodaju Kyle Walker-Petersa koji se pridružio Southamptonu za 13.3 milijuna eura. Za besplatno je otišao Jan Vertonghen u Benficu, a Michel Vorm je otišao po isteku ugovora. Uz njih je još klub napustio Oliver Skipp otišavši na posudbu u Norwich do kraja ove sezone.


Slabe točke ekipe: Najslabiji dio ekipe po meni je pozicija napadačkog veznjaka gdje nemaju nikoga osim Dele Allija i tu se vidi već spomenuti problem izlaska Tottenhama prema naprijed kad uz Delea imate još 6 obrambeno orijentiranih igrača uz iznimku Lo Celsa. Takođre se može primjetiti i slab izbor napadača u ekipi gdje imaju samo Harrya Kanea koji može prirodno igrati tu poziciju i mislim da su trebali dovesti još jednog napadača, makar bio i malo lošiji, ali barem bi onda imao Mourinho širinu i izboru. Tu možemo očekivati ako i bude trebalo mijenjati Kanea da će Mourinho izabrati ili Sona ili Lucasa Mouru.


Jake točke ekipe: Jaki dio ekipe je svakako vezni red u kojem Mourinho ima na raspolaganju pregršt odličnih igrača koji mogu doprinjeti igri, ali više govorim ovo u obrambenom smislu kao što sam rekao u slabostima u napadačkom dijelu veznog reda. Uz vezu vrijedi spomenuti i krila gdje na desnoj strani imaju Sona i Bergwijna te na lijevoj Lucasa te Lamelu i mislim da su te pozicije glavni kreacijski ekipe kada se već ne može od veze to očekivati.



bottom of page