top of page

Pregled Engleske Premijer Lige, sezona 2021./2022.: 13. - 8. mjesto



13. Southampton


Ekipa Ralpha Hasenhüttla prošle je sezone imala jako dobar početak, ali su se pri kraju počeli jako mučiti, i završili tek na 15. mjestu. Ove su sezone doveli napadača Adama Armstronga iz Blackburna za 18 milijuna eura, te Romaina Perrauda iz Stade Bresta za 12 milijuna eura. Najveća prodaja ovog prijelaznog roka bio je Danny Ings, koji je otišao u Aston Villu za 35 milijuna eura pa će na toj poziciji Southampton jako puno izgubiti. Od ostalih izlaznih transfera vrijedi spomenuti prodaju Maria Lemine za 5.5 milijuna eura u Nicu, te odlazak Ryana Bertranda nakon isteka ugovora u Leicester. U ekipi im je glavni problem nedostatak lijevog bočnog iako su doveli Perrauda. On je jedini igrač kojemu je ta pozicija prirodna, stoga mislim da im je tu potreban još jedan igrač jer ih je napustio Bertrand, koji je bio standardni prvotimac. U veznom redu nemaju nekih prevelikih problema, ali bih izdvojio desno krilo gdje imaju tri igrača za rotirati, ali to su Livramento, Tella te Walcott koji nisu na na visokoj razini igranja za tu poziciju. Na poziciji napadača su izgubili Dannya Ingsa i to će im predstavljati veliki problem. Ingsov posao trebat će nastaviti Che Adams i novi igrač Adam Armstrong, ali nisam siguran koliko će biti uspješni u tome.



12. Wolverhampton


Vukove je ove sezone napusti Nuno Espirito Santo, i na njegovu poziciju došao je Bruno Lag, koji je, nakon loših rezultata prošle sezone, izgubio poziciju trenera u Benfici pa nisam baš siguran koliko će on biti u mogućnosti taktički poboljšati igru Wolvesa. Kod dovođenja igrača nisu bili nešto previše aktivni jer im je zasada najveći transfer bio Rayan Ait Nouri za 11 milijuna eura, kojeg su otkupili iz Angersa, nakon posudbe. Drugi dolazak bio je Jose Sa iz Olympiacosa za 8 milijuna eura, koji će zamijeniti Rui Patricia. Još bih spomenuo dolazak mlade nade Barcelone, Francisca Trincaoa na posudbu tijekom ove sezone, koji će, zasigurno, pružiti dobre partije. Jedini odlazak ovoga ljeta bio je spomenuti Rui Patricio, koji je prodan u Romu za 11.5 milijuna eura. Za jedinu slabu točku ekipe Wolvesa bih naveo lijevo krilo na kojem imaju samo Pedra Neta kao prirodnog igrača za tu poziciju, pa bih na njihovom mjestu doveo još jednog igrača za tu stranu ili probao igrati Daniela Podencea. Ostatak ekipe nije se promijenio, stoga nemam nekih posebnih zamjerki, osim možda to da probaju dovesti jednog stopera koji je iskusan i siguran da igra uz Bolya i Coadya, jer nisam siguran da je Saiss dovoljno dobar za tu ulogu.



11. Leeds


Očekujem i solidnu sezonu Leedsa, koji će sigurno opet biti ekipa koja će se kretati oko 10. mjesta. Ove sezone su doveli Juniora Firpa iz Barcelone za 15 milijuna eura, što je jako dobar transfer za njih, kao i Jacka Harrisona, koji je nakon odlične prošle sezone potpisao i za stalno, za 13 milijuna eura. Nisu prodali niti jednog igrača, ali su izgubili Ezgjana Alioskog i Pabla Hernandeza na besplatan transfer. Glavni problem Leedsa je manjak kreacije u veznom redu gdje imaju donekle širok izbor igrača, ali nemaju onog kreatora koji bi vezao taj vezni red sa napadom. Još jedan od problema je njihovo lijevo krilo na kojem praktički jedino može igrati Jack Harrison, dok na desnom krilu imaju tri dobra igrača pa bih na njihovom mjesto potpisao još jednog igrača koji može igrati lijevog krilnog beka/lijevo krilo. Njihov glavni napadački oslonac bit će, kao i prošle sezone, Patrick Bamford koji je njihov glavni strijelac, ali i Raphinha koji će, po mom mišljenju, imati jako dobru sezonu.



10. West Ham


Nakon prošlogodišnjeg fantastičnog 6. mjesta, mišljenja sam da će West Ham ove sezone biti nešto lošiji uz igranje u Europskoj ligi. Za sada nisu ništa specijalno poslovali, što se može vidjeti i kod dolazaka, gdje su doveli samo Craiga Dawsona za 3 milijuna eura, nakon prošlogodišnje posudbe iz Watforda, te Alphonsea Areolu iz PSG-a, na posudbu. Iz kluba su otišla dva igrača, a to su Felipe Anderson za malih 3 milijuna eura natrag u Lazio, koji je prodao West Hamu Andersona 2018. godine za 40 milijuna eura, iz čega vidimo da je tu West Ham napravio jako loš posao. Drugi igrač koji je napustio klub je Fabian Balbuena na besplatan transfer u Dinamo Moskvu. West Ham u širokom pogledu ima dosta dobru ekipu, ali kao manji problem bi im naveo lijevo krilo gdje im samo može igrati Said Benrahma dok Fornals i Lanzini mogu igrati tu poziciju, ali ne mogu dati svoj maksimum na njoj. Uz to bih još napomenuo kako na poziciji napadača svakako trebaju pojačanje jer im je jedini čisti napadač Michail Antonio pa će morati do kraja prijelaznog roka dovesti još nekoga za zamjenu Antoniu.




9. Everton


Everton je nakon odlaska Carla Ancelottija u Real Madrid doveo još jednog jako iskusnog i dobrog trenera, Rafu Beniteza, koji bi mogao dobro posložiti ovu ekipu, ali ne vidim kako mogu dalje od 9. mjesta. Do sada su doveli Demarai Graya za 2 milijuna eura iz Bayer Leverkusena, Androsa Townsenda za besplatno iz Crystal Palacea, te Asmira Begovića također na besplatni transfer iz Bournemoutha. Iz kluba su otišli sljedeći igrači kojima su istekli ugovori, a to su: Joshua King u Watford, Theo Walcott u Southampton te Yannick Bolasie. Everton ima jako dobru ekipu, ali da sam Benitez doveo bih još jedno desno krilo jer samo Townsend na toj strani nikako nije dovoljno za neki ozbiljnjiji plasman u ligi. Njihove jake strane ekipe su igrači na stoperskim pozicijama poput Keanea, Godfreya, Mine, Holgatea kao i njihov napad gdje imaju Richarlisona koji je sa Brazilom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, te naravno, Dominic Calvert-Lewin, koji je imao fantastičnu prošlu sezonu.



8. Aston Villa


Aston Villa je do sada bio, vrlo vjerojatno, najzaposleniji klubu u ovom prijelaznom roku. U klub je došao Emiliano Buendia iz Norwicha za 38 milijuna eura, što je jako dobro pojačanje na toj poziciji nakon odlaska Jacka Grealisha. Došao je i Danny Ings iz Southamptona za 35 milijuna eura, što je također izvrstan transfer nakon što je Ings imao nekoliko odličnih sezona u ligi i pokazao kako je vrlo kvalitetan napadač. Zadnji veliki transfer zasada bio je Leon Bailey koji je došao u klub iz Bayer Leverkusena za 32 milijuna eura koji će zasigurno pokazati koliko je dobro krilo i mislim da će se dobro uklopiti u ekipu Aston Ville. U klub su još došli Ashley Young iz Intera za besplatno te Axel Tuanzebe iz Manchester Uniteda na posudbu. Glavni odlazak iz kluba je naravno Jack Grealish, koji je postao najskuplji engleski igrač u povijesti, otišavši u Manchester City za astronomskih 118 milijuna eura. Od ostalih odlazaka treba spomenuti prodaju Samatte za 6 milijuna eura u Fenerbahce te odlazak Bjorna Engelsa, Neila Taylora i Ahmeda Elmohamadya nakon isteka ugovora. Kod Ville najiskrenije ne vidim neki poseban nedostatak jer su na svim pozicijama odlično pokriveni, osim možda jedino na poziciji stopera, gdje bih doveo još jednog dobrog stopera uz Mingsa i Konsu, koji bi još više učvrstio njihovu obranu. Njihova najjača oružja su svakako na krilima gdje imaju Baileya, Buendiu, Traorea, El Ghazia te Trezegueta, dok na poziciji napadača imaju Ingsa i Watkinsa, dva izvrsna napadača koji mogu zabijati golove što smo vidjeli i prošle sezone.




bottom of page