top of page

Pregled Engleske Premijer Lige sezona 2021./2022. : 20.-14. mjesto

20. Watford


Najlošija ekipa po mom mišljenju bi trebao biti Watford koji vodi Xisco, mladi trener koji se tek počinje uspinjati u trenerskoj karijeri koji ih je i doveo do promocije u Premijer Ligu. Uzimajući u obzir neiskustvo i igranje u najtežoj ligi na svijetu, mislim da će to doći do izražaja i u njegovu vodstvu ekipe. Kao ekipa imaju poprilično lošu obranu osim pozicije lijevog bočnog gdje su dobro pokriveni. Također im je velika mana i vezni red u kojem imaju jako puno osrednjih igrača, no u ovom prijelaznom roku su uspjeli dovesti Imrana Louzu za 12 milijuna eura što je dosta dobro pojačanje u vidu mladog Francuza.Watfordov napad je svakako njihov najjači dio ekipe gdje raspolažu sa mnoštvom dobrih igrača kao što su Joshua King, Joao Pedro, Andre Gray te kapetan Troy Deeney. S druge strane, njihove krilne pozicije su također slabe jer nema nikakvih istaknutijih imena, već samo igrači osrednje kvalitete. Watfordu za neku bolju poziciju na kraju sezone svakako treba još pojačanja u vezi te u obrani.

19. Norwich

Prošlogodišnji osvajači Championshipa koji su imali jako dobru sezonu ne bi trebali daleko dogurati u najvišem rangu engleskog nogometa ove sezone. To kažem jer imaju jako slične probleme kao i Watford. Obrana im je jako loša, izuzev pozicije desnog bočnog gdje imaju Maxa Aaronsa i Sama Byrama koji tu poziciju mogu odlično odigrati. Vezni red im nije toliko strašan jer su uspjeli ove sezone dovesti na posudbu iz Chelsea Billya Gilmoura te je tu još i Todd Cantwell za kojeg znamo da je jako dobar igrač iz prijašnjih sezona u Premijer Ligi. Jako slabo su pokriveni na desnom krilu gdje su sada doveli Milota Rashicu iz Werdera za 11 milijuna eura i koji je praktički jedini igrač koji tu poziciju može i igrati. Njihova najjača karika je Finac Teemu Pukki koji je imao jako dobru sezonu u ligi prije 2 godine, ali i prošle sezone u Championshipu gdje je zabio 26 golova. Norwich bi po meni kao glavnu metu trebao izabrati pojačanja u obrani gdje su jako plitki i trebao bi im još jedan dobar stoper te uz to i iskusni lijevi bočni.


18. Burnley


Ekipa Seana Dychea je prošle sezone uspjela izboriti opstanak na 17. mjestu uz jako lošu formu na kraju sezone te zato mislim da ove sezone neće biti te sreće jer još uz to nisu doveli apsolutnog niti jedno pojačanje. Svi znaju kako i na koji način igra Burnley sa jako dobro obrambeno fokusiranom igrom, ali njihov najveći problem je kreacija iz veznog reda u kojem takvih igrača nemaju. Napadački imaju Chrisa Wooda, Ashleya Barnesa te najveću zvijezdu ekipe Dwighta McNeila, no to im nikako neće biti dovoljno ako planiraju ostati opet u ligi. Kao i kod Watforda, mislim da im trebaju pojačanja u veznom redu koja bi dovela do te kreacije koja im fali u igri.


17. Brentford

Brentford koji već nekoliko sezona treba ući u Premijer Ligu, ali nikako da to napravi je napokon to uspio ostvariti putem doigravanja u Championshipu. Mislim da će uspjeti izboriti u opstanku u ligi jer su napokon uspjeli ući u ligu i taj pozitivni naboj bi im trebao gurati vjetar u leđa tijekom cijele sezone. U prijelaznom roku uspjeli su dovesti Kristoffera Ajera iz Celtica za 16 milijuna eura što je jako dobro defenzivno pojačanje za njih. Obrana im izgleda solidno, ali su poprilično klimavi na desnom boku. Vezni red im je popriličan problem jer nemaju nekog istaknutog igrača koji bi vodio igru, jedino bi tu spomenuo Josha Dasilvu koji je jako dobar defenzivni vezni u njihovom sistemu igre. Na krilima imaju Fosua, Mbeuma i Canosa koji bi mogli dati dobar doprinos u igri, ali njihova najveća zvijezda je Ivan Toney koji je dominirao u Championshipu prošle sezone kao najbolji strijelac s 31 golom i svakako trebamo očekivati dobar učinak od njega i u Premijer Ligi. Mislim da bi Brentfordu za cilj do kraja prijelaznog roka bio dovođenje iskusnijeg igrača za vezni red koji bi mogao povezati njihove linije i tako dovesti do kreacije u igri.


16. Newcastle

Newcastle je prošle sezone imao jako dobru sezonu kada su završili kao 12. momčad lige, ali ove godine očekujem značajan pad jer nisu zasada doveli doslovno niti jedno pojačanje u ekipu. U ovome roku su izgubili Lejeunea, Carrolla te Atsua kao zvučnija imena. Mišljenja sam da Newcastle treba dovesti jednog jako kvalitetnog veznog igrača koji je tehnički nadaren jer u trenutnoj ekipi imaju puno takozvanih "razbijača" koji nemaju neki poseban tehnički dar. Uz to bih doveo još jednog stopera koji bi mora pružati bolju igru uz Lascellesa i Schara jer Clark i Fernandez jednostavno nisu dovoljno dobri za ovaj nivo nogometa. Njihov najveći oslonac ove sezone bi trebali biti kao i do sada Allan Saint-Maximin i Callum Wilson koji predvode njihovu napadačku igru.


15. Crystal Palace


Nakon odlaska u mirovinu Roya Hodgsona, klub jer preuzeo legenda Premijer Lige Patrick Vieira koji će imat težak zadatak pred sobom nakon što su nakon isteka ugovora klub napustili Andros Townsend, Wayne Hennessey, Patrick van Aanholt, Mamdou Sakho, James McCarthy, Nathaniel Clyne, Gary Cahill, Scott Dann te Connor Wickham. Uspjeli su dovesti mladog stopera Marca Guehia iz Chelsea za 23 milijuna eura, Joachima Andersena iz Lyona za 18 milijuna eura te napadačkog veznog Michaela Olisea iz Readinga za 9 milijuna eura. Gledajući ekipu obrana im je dosta dobra, samo što im treba lijevi bek jer tamo samo imaju Tyricka Mitchella. Vezni red im je također solidan u obrambenom, ali još bolji i u napadačkom pogledu gdje imaju mladiće Olisea i Ezea koji će sigurno dobro igrati na toj poziciji. Napadački gledano i dalje imaju dobre igrače kao što su Wilfried Zaha, Christian Benteke te Jean-Philippe Mateta.

14. Brighton


Galebovi su u ovom prijelaznom roku po meni napravili jako dobar posao, prvenstveno prodajom Bena Whitea Arsenalu za ogromnih 60 milijuna eura što če im uvelike olakšati financije i buduće transfere. Od ostalih odlazaka spomenuo bih Jahanbakhsha u Feynoord za 1 milijun eura te odlaske za besplatno Davya Proppera, Matta Ryana i Bernarda. Najzvučnije ime koje su doveli je mladi centralni vezni Enock Mwepu iz Red Bull Salzburga za 23 milijuna eura koji će im uvelike pomoći u kreaciji igre. I dalje imaju jako dobru obranu unatoč odlasku Bena Whitea, ali im je problem na lijevom boku gdje nemaju nikoga osim Karbownika koji realno nije za prvu ekipu te stoga mislim da bi tu trebali dovesti pojačanje. Vezni red će im voditi Mwepu i odlični Yves Bissouma koji se također spominjao s Arsenalom, ali zasada nema ništa od tog transfera. Drugi problem koji imaju uz lijevi bok je desno krilo gdje nemaju nikakav izbor pa im je to pod hitno potrebno pojačanje koje bi moglo igrati tu poziciju. U napadu su mirni jer imaju Neala Maupaya, Dannya Welbecka te Florina Andonea koji bi trebali bez problema pokrivati poziciju glavnog napadača.


bottom of page