top of page

PREGLED FILMSKIH NOVITETA SA ZAGREB FILM FESTIVALA

19. Zagreb film festival, kao jedna od najvažnijih i najposjećenijih filmskih i kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine održao prošlog tjedna (14. - 21.11.2021.) diljem festivalskih kina u Zagrebu, na 21 festivalskoj lokaciji po cijeloj Hrvatskoj te preko Internet platformi kinoeuropa.hr i croatian.film.


Tjedan dana nakon, kada su se slegli dojmovi gledatelja, u nastavku vam predstavljam nekoliko filmova s festivala koji bi vas mogli zanimati. Ono što je privlačno kod ovakvih filmova jest što se ne prikazuju u komercijalnim kinima te nastaju nezavisno. Radi se o svojevrsnoj underground kinematografiji koja svoje utočište pronalazi u okviru festivala. Iako ne pripadaju komercijalnoj struji, riječ je o djelima koja redovno dobivaju prestižne filmske nagrade, a na kraju festivala se najboljima dodjeljuje nagrada Zlatna kolica te novčana sredstva. Važno je i napomenuti da se festival sastoji od natjecateljskog programa, popratnog programa te Međunarodnog filmskog festivala za djecu - KinoKino.


Bez previše duljenja krenimo na izbor koji sam pripremila za vas:


1. ČOVJEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU / THE MAN WHO SOLD HIS SKIN


(Kaouther Ben Hania, 2020, 104') Film tuniske redateljice za koji je osvojila i prvu nominaciju za Oscara u toj državi. Žanrovski se svrstava pod romantičnu melodramu. Ovaj film kroz satiru kritizira zapadno društvo i umjetnost. Snažan kontrast između ratom pogođenog istoka, života sirijskog izbjeglice i konformističkog zapada predstavljen je u liku Sam Alija koji završava kao eksponat u europskim muzejima, što za njega predstavlja svojevrsnu slobodu. Osim aktualne tematike, ovo djelo očarava vizualnim aspektom svojih kadrova, zanimljivom igrom svjetla i začudnom estetikom ružnoće u pojedinim trenutcima u kojima će uživati svi oni gledatelji koji pored same priče vole biti i vizualno stimulirani.


Čovjek koji je prodao svoju kožu (2020)


2. NAJGORA OSOBA NA SVIJETU / THE WORST PERSON IN THE WORLD


(Joachim Trier, 2021, 127') Međunarodno priznat norveški redatelj i scenarist donosi u Najgoroj osobi na svijetu milenijalsku tematiku i problematiku - tridesetogodišnja Julie u potrazi je za ljubavi i smislom života. Nakon što je promijenila nekoliko fakulteta i interesa, završi u dugogodišnjoj vezi s uspješnim umjetnikom Akselom. Ni ta stabilna veza više ju ne ispunjava te se zaljubljuje u mladog Eivinda. Film se sastoji od prologa i epiloga te 12 „činova“, malih epizoda u kojima se otpetljava zavrzlama u kojoj se Julie našla; može li nova ljubav spasiti godine života u sjeni uspješnog partnera i oživjeti usnule ambicije ili je već prekasno?


Najgora osoba na svijetu (2021)


3. ZBORNICA


(Sonja Tarokić, 2021, 126') Dugometražni prvijenac hrvatske redateljice dobitnik je i posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji. Žiri obrazlaže kako se obrazovni sustav koristi kao metafora društva u cjelini. Film u dva sata održava napetost na jednakoj razini, vizualni ritam je brz, a tematika sveopća. Mlada pedagoginja dolazi na novo radno mjesto te pokušava promijeniti način rada cijelog kolektiva koji je već navikao na ustaljeni način rada. Od samog početka prisutna je anksioznost i napetost u atmosferi - veliku ulogu u tom smislu igra glazba i samo mjesto zbornice u kojem se susreću razni pojedinci koji čine kolektiv.


Zbornica (2021)


4. KUPE BR. 6 / COMPARTMENT N°6


(Juho Kuosmaen, 2021, 107') Drugo filmsko ostvarenje finskog redatelja nagrađeno je i Grand Prixom na festivalu u Cannesu. Radi se o dirljivom i melankoličnom filmu sporijeg tempa. Većinski se radnja odvija u kupeu vlaka, u kojem se mlada Finkinja Laura i pripiti ruski rudar Ljoha upoznaju. U početku se međusobno iritiraju, no kako vlak odmiče od Moskve k Murmansku raste njihovo međusobno razumijevanje i prihvaćanje.


Kupe br. 6 (2021)


5. TOČKA PUCANJA / BOILING POINT


(Philip Barantini, 2021, 92') Na kraju, film nagrađivanog liverpulskog redatelja, uvodi nas u kulinarski svijet - stres, žurba, neočekivane situacije i to sve snimljeno u samo jednom kadru! Film nas uvlači u luksuzni restoran i upoznaje s osobljem te cijelim mehanizmom funkcioniranja restorana. Sama činjenica da je cijeli proces naručivanja, pripreme i upoznavanja s gostima smješten u sat i pol snimke, u jednom kadru, vrlo je atraktivna i izazovna. Za sve fanove kulinarskih natjecateljskih emisija ovaj film je odličan izbor.


Točka pucanja (2021)


Nadam se da sam vas navukla da barem jedan od ovih filmova stavite na svoju listu za gledanje, a ukoliko ste možda posjetili festival i gledali neke od navedenih ili ostalih filmova s rasporeda, koji je film na vas ostavio najveći dojam?


bottom of page