top of page

Pregled predikcija Engleske Premijer Lige: 13.-7. Mjesto

13. Wolverhampton

Momčad sada bivšeg menadžera Nuna Espirita Santa je odigrala jako lošu sezonu, puno ispod svojih mogućnosti i očekivanja. Nakon ozljede glave Raula Jimeneza sve je krenulo nizbrdo pa nisu nikako mogli ući u ritam u napadačkom pogledu igre gdje se vidi da im je falio Jimenez. Imali su 5. najgori napad lige sa samo 36 zabijenih pogodaka uz 52 primljena gola, što nije toliko loše u usporedbi sa očajnim napadom. Prva dva strijelca ekipe su bili Pedro Neto i Ruben Neves s po 5 golova dok bi kao igrača sezone odabrao Conora Codya koji je većinu sezone odigrao na jako visokom nivou kao glavni obrambeni igrač i kapetan ekipe. Pred početak sezone sam im predvidio 9. mjesto, što sam promašio za 4 pozicije. Slabe točke sam naveo u veznom redu gdje nisu imali nekih posebnih zamjena za igrače koji bi napravili razliku, što se pokazalo točno dok sam kod jake točke ekipe naveo poziciju stopera gdje su imali jako širok i kvalitetan izbor igrača, a to se također pokazalo točnim.

12. Newcastle

Newcastle je odigrao jednu dosta dobru sezonu u kojoj je u jednom trenutku bio na rubu zone ispadanja, ali su pred kraj sezone počeli igrati odlično i skupili su mnoštvo bitnih bodova koji su ih doveli sve do 12. mjesta lige. Veliki problem im je predstavljala obrana koja je primila 62 gola, ali su imali poprilično efikasan napad s 46 zabijenih golova. Najviše golova zabio je Callum Wilson, njih 12 uz još 5 asistencija. Prvi pratitelj bio mu je Joe Willock koji je došao na posudbu iz Arsenala te je svih svojih 8 golova zabio u nizu od 30. do posljednjeg 38. kola. Kao glavnu slabost ekipe u predsezoni sam naveo je njihov izbor stopera, što se pokazalo kao dobra procjena jer su svi sličnog kalibra i iz tog razloga su i bili peta najlošija obrana lige. Za kraj bih još napomenuo kako sam im predvidio 11. mjesto na kraju sezone te sam opet promašio za jednu poziciju.

11. Aston Villa

Momčad Deana Smitha u jednog trenutku je parirala momčadima u top 7 te je imala izgledne šanse za ulazak u Europu, no ipak im je forma pala pred kraj sezone te su završili na tek 11. poziciji. Villa je ove sezone imala osrednji napad, ali odličnu obranu. Ukupno su primili samo 46 golova što znači da su završili kao 7. najbolja obrana lige, dok su u napadačkom pogledu bili oko sredine tablice s 55 zabijenih golova. Glavni strijelac bio im je Ollie Watkins s 14 pogodaka te El Ghazi s 10 golova odmah uz njega. Vrijedi spomenuti i Bertranda Traorea koji je isto odigrao odličnu sezonu sa 7 golova i 6 asistencija uz naravno njihovog glavnog igrača Jacka Grealisha koji je sezonu završio sa 6 pogodaka i 10 asistencija, unatoč tome što je zbog ozljede propustio gotovo trećinu sezone. Uz njih vrijedi pohvaliti i Emiliana Martineza koji je kao njihov golman imao 135 obrana na kraju sezone i čak 15 utakmica bez primljenog gola. Kao jedinu slabiju točku ekipe naveo sam poziciju napadačkog veznog, što se nije pokazalo točnim jer sam predvidio da Grealish zapravo tokom utakmice s krila dolazi i na tu poziciju iz koje onda upravlja igrom ekipe. I kao što je već tradicija, predvidio sam im 12. mjesto što je naravno jedno mjesto od njihove realne pozicije.

10. Everton

Everton je ove godine odlično krenuo u sezonu te ih se smatralo nakon desetak kola kao jedne od konkurenata za naslov, dok naravno nisu jako pali u formi. Najveći problem kod njih je bila slaba realizacija u napadu što se vidi sa samo 47 zabijenih golova. S druge strane, obrana je odradila solidan posao, što se moglo i očekivati s obzirom da imaju dosta dobre igrače na tim pozicijama. Glavni strijelac bio im je Dominic Calvert-Lewin sa 16 pogodaka, što ga je smjestilo na 6. mjesto najboljih strijelaca lige. Kao slaba mjesta ekipe sam naveo pozicije stopera i lijevog beka zbog male mogućnosti rotacija, ali to im nije bilo ni potrebno pa bih rekao kako je ova prosudba bila kriva. Za jaku točku naveo sam njihov vezni red koji je bio pojačan ljetos i mislim da se to donekle i pokazalo kao dobra predikcija, iako im je vezni red opao u formi u drugom dijelu sezone. Za njih sam rekao da će biti na kraju sezone 8., što bi bilo dva mjesta iznad njihovog finalnog 10. mjesta.

9. Leeds

Ekipa Marcela Bielse je odigrala fantastičnu sezonu u kojoj se očekivalo da će imati solidan kraj sezone, ali ne i da će završiti na ovako visokom 9. mjestu. Imali su odličan spoj napada koji im je donio 62 gola i obrane koja je primila 54 gola. Prvi strijelac ekipe i najbolji igrač Leedsa ove sezone bio je Patrick Bamford koji je zabio 17 pogodaka uz 7 asistencija. Uz njega odličnu sezonu imali su Stuart Dallas koji je donio 8 golova, kao i Jack Harrison sa svojih 8 golova uz još 8 asistencija. Kao najveću slabost ekipe naveo sam poziciju napadačkog veznog igrača, no na kraju se pokazalo kako Bielsa nije ni igrao u formaciji s takvim tipom igrača pa na to ne mogu ni gledati kao krivu procjenu, dok sam za jake točke napisao da je to svakako vezni red i napad gdje imaju mnoštvo kvalitetnih igrača i to se pokazalo kao izuzetno bitan segment njihove igre. Za njih sam napisao da će završiti na 13. poziciji, ali su ipak završili na već spomenutom 9. mjestu pa sam u tom pogledu poprilično promašio.

8. Arsenal

Topnici su imali sezonu za zaborav u kojoj su u jednom trenutku bili na 15. mjestu lige, ali su u drugom dijelu sezone počeli igrati puno bolje što ih je dovelo samo do 8. mjesta pa će ekipa Mikela Artete iduću sezonu igrati bez ikakvih europskih natjecanja. Iznenađujuće, Arsenal je imao samo 39 primljenih golova po čemu su 3. najbolja obrana lige. Njihovi najveći problemi bili su u napadačkom pogledu jer su zabili samo 55 pogodaka što ih je koštalo mnoštvom prosutih bodova. Njihov najbolji strijelac bio je Alexandre Lacazette s 13 pogodaka te uz njega još vrijedi spomenuti Aubameyanga koji je zabio 10 golova, ali je imao jako lošu sezonu po njegovim standardima. Kod Arsenala sam naveo kao slabu točku njihovu obranu koja se pokazala zapravo kao jako dobra pa sam tu jako pogriješio, dok sam pod jaki dio ekipe spomenuo duo Lacazette-Aubameyang što se donekle i pokazalo točnim jer su bili prva dva strijelca te sam uz njih još napisao kako imaju jako dobar izbor krilnih igrača koji to i jesu, ali nisu donijeli ono što se od njih očekivalo. Njima sam predvidio 5. mjesto na kraju, što je 3 mjesta iznad konačnog lošeg 8. mjesta.

7. Tottenham

Spursi su kao i Everton odlično krenuli u sezonu i smatralo ih se kao favoritima za osvajanje lige u tom početku sezone, ali su i oni jako opali i jedva izborili nastup u Konferencijskoj ligi što im ni neće značiti nešto previše. Najbolji strijelac i asistent lige te naravno najbolji igrač Tottenhama bio je Harry Kane koji je postigao 23 gola uz 14 asistencija i to ga čini prvim igračem koji je uspio biti najbolji strijelac i asistent u jednoj sezoni lige. Pratio ga je odlični Hueng-min Son koji je isto nadodao čak 17 golova i 10 asistencija. Najveći problem Spursa je bio taj što su imali doslovno 2 odlična igrača koji su vukli ekipu te ostatak ekipe koji je igrao loše i nije mogao pratiti taj dvojac. Kao slabiji dio ekipe sam naveo poziciju napadača gdje su imali samo Carlosa Viniciusa za zamjenu Kaneu, ali Kane je bio zdrav cijelu sezonu pa se to na kraju nije ni pokazalo toliko bitnim. Pod jaku točku ekipe rekao sam da je to vezni red i tu sam jako pogriješio jer je vezni red bio jako loš kroz cijelu sezonu. Za kraj sam im predvidio 6. mjesto, što je bilo za samo jednu poziciju više od njihovog 7. mjesta.


bottom of page