top of page

Pregled predikcija Engleske Premijer Lige: 20.-14. Mjesto

20. Sheffield United

Ekipa koja je najviše podbacila u odnosu na prošlu sezonu je Sheffield Chrisa Wildera koji su nakon prošlogodišnjeg fantastičnog 9. mjesta ove godine imali težak zadatak u ponavljanju sličnog rezultata. Kada u kombinaciji imate najnefekikasniji napad lige sa samo 20 golova u 38 utakmica te 4. najlošiju obranu lige, za očekivati je da ekipa završi na posljednjem mjestu tablice. Sheffieldov prvi strijelac ove sezone bio je McGoldrick s 8 postignutih golova, što je bila skoro polovica postignutih golova cijele ekipe. Također, vrijedi napomenuti kako je ekipa u 38 utakmica mrežu očuvala netaknutom samo 5 puta. Također se očekivalo dosta od Ramsdalea nakon što se Henderson vratio u Manchester United, ali mladi engleski golman jednostavno nije mogao nositi ekipu kad je ispred sebe imao jako lošu obranu i nimalo učinkoviti napad. Moje predviđanje za ovu sezonu bilo je 10. mjesto i mogu reći kako sam poprilično naivno očekivao da ekipa Chrisa Wildera može ponoviti nastupe iz prošle sezone.

19. West Bromwich Albion

Još jedan putnik u niži rang od kojeg je mnoštvo ljudi to i očekivalo. Otkaz Bilića i dovođenje Allardycea je razljutilo većinu fanova WBA koji su se zbližili sa hrvatskim stručnjakom i dolaskom Allardycea nisu vidjeli kako ih on može održati u prvom rangu natjecanja. WBA je imao daleko najgoru obranu lige sa čak 76 primljenih golova i 4. najgori napad sa 35 zabijenih golova. Njihov najbolji igrač ove sezone svakako je bio Matheus Pereira koji je zabio 11 i asistirao u 6 golova. Treba pohvaliti i Sama Johnstonea koji je imao dobru sezonu sa 6 utakmica bez primljenog gola unatoč najgoroj obrani lige. Također, imao je i najviše obrana u ligi sa brojkom od 166, i to 19 više od prvog pratitelja Ramsdalea. I sam sam ih stavio pred početak sezone na posljednju, 20. poziciju, što je bilo jedno mjesto ispod njihovog 19. mjesta, stoga mogu biti zadovoljan.


18. Fulham

Ekipa Scotta Parkera je zadnja koja nas napušta u idućoj sezoni prvenstveno zahvaljujući jako lošem nizu u drugom dijelu sezone. Ove sezone zabili su samo 27 golova što ih čini drugom najslabijom ekipom u napadačkom smislu, dok su se obrambeno držali dobro sa 53 primljena gola gdje su na sredini tablice u tom pogledu. Prvi strijelac bio im je Bobby Ried sa samo 5 golova, što istinski pokazuje koliko su loši bili u napadačkom dijelu. Sjećam se kroz gledanje njihovih utakmica kako nikako nisu mogli završavati svoje akcije jer im je falio igrač koji bi te prilike uspio pospremiti u gol protivinika. Najviše je, po meni, podbacio srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović koji je nakon prošlogodišnjih 26 golova u Championshipu ove sezone pogodio samo 3 puta u 27 nastupa. Za njih sam predvidio obranu kao slabiju točku, ali to se nije pokazalo kao točno jer im je zapravo napad bio daleko najslabija točka u ovoj sezoni. Za kraj bih napomenuo kako sam im predvidio 19. mjesto što je opet, kao i kod WBA, jedno mjesto razlike u odnosu na krajnje 18. mjesto.


17. Burnley

Momčad Seana Dychea je odigrala sezonu kako smo očekivali, a to je agresivni, obrambeni stil nogometa iz kojeg napadaju protivnike u kontra napadima te pokušavaju izvući što više iz prekida igre. Prvi strijelac u ligi bio im je Chris Wood s 12 golova koji je svakako njihov igrač sezone. Pratili su ga s po 3 gola Westwood, Vydra i Barnes. Burnley je imao treći najgori napad lige sa samo 33 zabijena gola jer je u napadu jedino funkcionirao Wood dok ostatak ekipe nije mogao pripomoći stasitom Novozelanđaninu. Također bi spomenuo Nicka Popea koji je opet odigrao odličnu sezonu te je sakupio 11 utakmica bez primljenog gola čime dijeli peto mjesto u ligi. U pregledu njihove sezone sam naveo kako je njihov glavni problem vezni red, što se na kraju pokazalo i točno jer jednostavno u tom veznom redu nisu imali nikoga tko bi mogao kreirate velike prilike i time možda donijeti još više pogodaka. Za Burnley sam predvidio 16. mjesto te sam opet bio jedno mjesto razlike u usporedbi s krajem sezone.


16. Brighton

Ekipa Grahma Pottera se kroz cijelu sezonu nalazila oko zone ispadanja, ali su ipak kroz kraj sezone uspjeli upisati neke dobre rezultate te ostati u najvišem rangu. Najviše golova za Galebove ove sezone zabio je Neal Maupay, i to njih 8, dok su ga pratili Welbeck sa 6 te Dunk i Trossard s 5 pogodaka. Kao igrača sezone Brightona odabrao bih Yvesa Bissoumu koji je odlično odradio svoj posao kao "box to box" u sredini i stvarno vodio vezni red ove sezone. Bissouma je ove sezone završio drugi po oduzetim loptama, njih 104, te četvrti u presječenim dodavanjima, njih 64. Uz Bissoumu, vrijedi spomenuti i Lewisa Dunka koji je sa svoje stoperske pozicije postigao odličnih 5 golova i općenito odigrao vrlo solidnu sezonu. Za Brighton sam rekao da će završiti sezonu na 17. mjestu te sam još jednom promašio poredak za jedno mjesto na kojem su završili.


15. Southampton

Jedna od lijepih priča prvog dijela sezone, kada su se čak i borili za europska mjesta, raspala se u drugom dijelu gdje su imali očajnu formu i pali sve do iznimno lošeg 15. mjesta. Ekipu je predvodio Danny Ings s 12 pogodaka i 4 asistencije te odmah iza njega odlični Che Adams s 9 golova i 5 asistencija. Vezni red im je predvodio James Ward-Prowse s 8 golova i 7 asistencija koji je vukao konce igre ekipe Ralpha Hasenhuttla. Southamptonov glavni problem bila je jako loša obrana jer su u ligi primili čak 68 golova, što je drugi najgori defenzivni učinak. Kao slabost sam naveo vezni red, što se pokazalo točnim, jer su imali jednog igrača koji je sve morao sam voditi, a to je već spomenuti Ward-Prowse. Napad sam naveo kao dosta jaku točku igre što je za njih bilo donekle točno jer su zabili 47 golova, što ih stavlja na diobu 12. mjesta lige. Za njih sam predvidio 14. mjesto lige te sam i tu, kao i u većini slučajeva, promašio za jednu poziciju.


14. Crystal Palace

U oproštajnoj sezoni Roya Hodgsona, Svrake su uspjele doći do solidnog 14. mjesta zahvaljujući dobroj formi pred kraj sezone kada su u utakmicama gdje su bili lošija ekipa uspjeli izvući pozitivne rezultate. I kod njih je obrana bila najveći problem sa 66 primljenih golova, čime su postali treća najgora momčad lige. Napad im je predvodio Wilfried Zaha s 11 pogodaka te Christian Benteke s 10 golova. Mladi Eberechi Eze također je imao dosta dobru sezonu s 4 gola i 6 asistencija, što je dobar pokazatelj za nadolazeću sezonu. Kao slabu točku ekipe naveo sam vezni red, koji je na kraju to doista i bio, jer se njihov napad teško povezivao u trenucima kada su napadali protivnički gol. Kod jakog dijela njihove igre rekao sam kako bi to trebala biti obrana s velikim izborom igrača, ali to se pokazalo potpuno krivo jer, kao što sam i naveo, bili su treća najgora obrana lige i u tome sam izuzetno pogriješio. Za njih sam rekao kako će završiti na 15. poziciji, što je naravno bilo za jedno mjesto udaljeno od onoga što su na kraju ostvarili.


bottom of page