top of page

Priče iz Italije: Venecija

Venecija, grad koji svake godine posjeti 25 milijuna turista, glavni je grad istoimene talijanske pokrajine Venecije u regiji Venetu. Sam grad nalazi se na ukupno 117 manjih otoka u laguni još od 5. stoljeća. Grad ukupno ima 150 kanala i 400 mostova.


U 15. stoljeću Venecija je bila središte svjetske trgovine i ujedno najveći lučki grad na svijetu. Građene su nove palače, čija su zdanja uređivali poznati umjetnici kao što su Tintoretto, Tizian i Giorgione. Iako Venecija sada broji jedva 50 tisuća stanovnika, tada ih je bilo 200.000.


Povijesno gledano, pad Venecije počeo je kada su Turci osvojili Carigrad. Na slabljenje grada utjecalo je i otkriće morskog puta u Indiju jer se tim putem moglo nabavljati znatno jeftinije nego u Veneciji. Primjerice, papar iz Lisabona se mogao dobiti za petinu jeftinije nego u Veneciji. Trgovačka moć Venecije je opadala, a Venecija se kroz povijest postepeno počela pretvarati u turistički grad. Milijuni turista svake godine posjećuju Veneciju zbog višebrojnih znamenitosti. Venecija je ponajprije poznata po kanalima, gondolama i Trgu sv. Marka. Kroz povijest su Veneciju zvali "Grad vode", "Kraljica Jadrana" i "Grad svijetlosti" te ju često smatraju najljepšim gradom na svijetu.


Jedna od poznatih znamenitosti, koje su nezaobilazan dio posjeta Veneciji, je Trg Sv. Marka. Bazilika na trgu ima zvonik visok 99 metara, okićena je mozaicima, a stoji na bogato okićenim stupovima. Trg potječe još iz 9. stoljeća. Canal Grande prostire se gradom u obliku slova S i dug je gotovo četiri kilometra. Nekoć je Trg sv. Marka smatran središtem Venecije zbog rezidencija Mletačke Republike te je također i sjedište nadbiskupije od 19. stoljeća.


Muzej Correr na kraju Trga sv. Marka jedan je od najpoznatijih muzeja u Italiji, a bogat je poviješću i umjetnošću Venecije. Uz muzej, poznata je i gotička Duždeva palača koja je služila kao rezidencija duždeva Mletačke Republike. U sklopu vijećnice Procuratie Vechie iz 15. stoljeća je i sat sv. Marka. Bazilika sv. Marije od Zdravlja smještena je na rtu između kanala Grande i uvale Sv. Marka.


Moj dojam Venecije


Kada sam dolazila u Veneciju, očekivala sam da ću se oduševiti ljepotama ovoga grada. Tako je i bilo, Venecija me ostavila bez daha. Trg sv. Marka i klasična glazba koja je svirala u kafiću bila je nešto predivno. Naravno, posjet Veneciji ne može proći bez vožnje gondolom. Vozili smo se kroz cijelu Veneciju i vidjeli sve njezine ljepote. Najviše od svega me dojmio pogled s najvećeg mosta u Grande kanalu - Rialta.

bottom of page