top of page

Rasturi ispite uz STUDY WITH ME metodu

Nalazimo se u sezoni lova na ocjene. Semestar se bliži kraju, a svoje znanje potrebno je nekako i pokazati. Ne znam kako ti stojiš, ali kod mene je počelo gorjeti pod petama! Obaveza na sve strane, a većina nas nije toliko uspješna u multitaskingu kada lovina napada sa svih strana.

No, ne gubi nadu, ovdje sam kako bih pružila pomoć da u ovoj sezoni izađeš kao vrstan lovac!


Ne znam jesi li primjetio, ali u posljednje dvije godine kada se život većinom prebacio u online svijet, Youtube-om je zavladala jedna nova metoda učenja koja je u 2021. godini doživjela svoj vrhunac. O čemu se radi? Radi se o videima pod nazivom Study with me. To su videozapisi pomoću kojih studenti diljem svijeta zajedno uče te si međusobno olakšavaju ovo tmurno doba studija online. Na koji način? – pitaš se.

Na prvu, priznajem da zvuči malo neobično i zbunjujuće, ali iz prve ruke ti mogu garantirati da zaista donosi rezultate!Study with me videozapisi, kao što i samo ime govori, su snimci u kojima se studenti snimaju dok uče u sesijama raznih intervala. Znači li to da se ti moraš snimati kada ideš učiti? Ne! Ali mnogo studenata koji vode Youtube kanale upravo to čine. Pri tome koriste pomodoro tehniku kod koje svoje višesatno učenje rascjepkaju u raznim intervalima.


Evo i neki od primjera:

25/5 – 25 minuta fokusiranog rada, 5 minuta odmora

50/10 – 50 minuta fokusiranog rada, 10 minuta odmora

60/15 – 60 minuta fokusiranog rada, 15 minuta odmora


Većina njih radi live prijenos, što znači da im se možeš priključiti u učenju makar se nalazili na različitim krajevima svijeta. Ono što je super je to što prijenos ne mora biti nužno uživo, već postoje tisuće uploadanih videa od raznih intervala učenja. Na tebi je da si izabereš koliko želiš učiti, i čak kakvu estetiku želiš. Možeš izabrati video s instrumentalnom glazbom, zvukovima prirode, lofi glazbu ili pak video koji ne sadrži glazbu.
Štoviše, sam Youtube nije ni potreban! Možeš učiti sa svojim kolegom s faksa tako da se spojite, na primjer, na Zoom.


Ono što ovu metodu izdvaja od „obične“ pomodoro metode je njezino dizanje svijesti o radnom okruženju u kojem se nalaziš. Kao i kad si u knjižnici, kada svi oko tebe nešto rade, naravno da ćeš imati manju želju za potezanjem ruke prema mobitelu i prokrastinaciji jer imaš osjećaj kao da varaš dok su drugi oko tebe produktivni.


Ova metoda idealna je u slučajevima kada imaš malu koncentraciju i slab fokus, dok je prokrastinacija s druge strane na visokom nivou. Također, ova metoda odlična je za podizanje motivacije u ostvarivanju željenih ciljeva i razbijanju monotonije!


No, ukoliko još uvijek imaš problema s prokrastinacijom i provođenjem vremena na mobitelu, savjetujem ti da instaliraš aplikaciju Forest u kojoj sadiš virtualno drveće za svaki sat što si proveo učeći. Trik je u tome što ukoliko uzmeš mobitel da radiš bilo što drugo osim učenja, drvce se osuši i moraš ispočetka. Ova aplikacija također nudi i analitiku tvojih produktivno provedenih dana.


Za kraj još jednom da ponovimo recept za booster dozu produktivnog učenja:

Pomodoro tehnika + (virtualan) frend + Forest aplikacija


I sada za kraj otkrit ću ti jednu malu tajnu. Psst!

Upravo sada dok pišem ovaj članak, koristim ovu metodu!1 Comment


Ja osobno koristim study bunny, za vrijeme koje provedeš učeći dobiješ kovanice kojim onda možeš uredit svog zeku i prostor u kojem uči :)

Like
bottom of page