top of page

RUKOMET: KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Nakon pomalo razočaravajućeg nastupa u Egiptu pred Hrvatskom rukometnom reprezentacijom i ljubiteljima rukometa je kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama. Kvalifikacije su podijeljene na 3 turnira s 4 reprezentacije od kojih će najbolje dvije sa svakog turnira izboriti nastup na OI. Turniri su nam na rasporedu od 12. do 14. ožujka. Prvo bih htio ukratko prokomentirati prethodni loš rezultat odnosno usudio bi se reći „sramotu“ iz Egipta. Potpuno mi je neshvatljiv takav debakl u kojem smo imali praktički otvoren put do polufinala na kojem smo izbjegli one najbolje. Stvarno smo svi očekivali puno više, čak sam im u jednom od prethodnih članaka predviđao borbu za zlato. Uglavnom igra je bila kriminalna, nepovezana i sve je to izgledalo kao mučenje. Opet smo forsirali igru 7 na 6 koja nam je uvijek donijela više lošega nego dobroga, obrana je bila dosta propusna, a napad bezidejan i spor. Jednostavno kao da su postojali neki problemi unutar reprezentacije s kojima javnost nije bila upoznata i sve je to onda rezultiralo lošim rezultatom i smjenom Line Červara s mjesta izbornika. Kako ne vrijedi pričati i zamarati se prošlošću okrenimo se nekim drugim temama i novoj šansi da gledamo naše „kauboje“ na Olimpijskim igrama.

Nakon smjene dosadašnjeg izbornika reprezentaciju je preuzeo njegov pomoćnik Hrvoje Horvat. Kako je sam najavio da je pred njega stavljen težak zadatak u jako malo vremena zaključio je da velikih promjena u vidu popisa igrača neće biti u odnosu na SP. Ubrzo je objavljen popis i uistinu nije bilo velikih promjena. Prvenstveno tamo su se našli povratnici od ozljeda Luka Cindrić, Luka Stepančić i Domagoj Pavlović. Nažalost Stepančić je ponovo pretrpio ozljedu i umjesto njega je pozvan Šime Ivić koji će konačno dobiti priliku kakvu zaslužuje nakon što je godinama nepravedno izostavljen s popisa. Ono što „bode u oči“ mene , a vjerujem i veliku većinu zaljubljenika u rukomet je ime Mateja Hrstića koji je pozvan umjesto Josipa Šarca. Koga god pitate reći će vam da je to nepravda i da naš mladi reprezentativac je kvalitetniji igrač te je to rezultat vanjskih utjecaja na izbornika. Kako bilo opet ću ponoviti da gledano na papiru imamo jednu jaku momčad, igra će sigurno biti bolja i trebali bi izboriti Olimpijske igre. Naša reprezentacija će nastupiti na turniru u Montpellieru gdje će nam protivnici biti Francuska, Portugal i Tunis. Protivnici su izrazito teški i sigurno nam ne odgovara što se igra tri dana zaredom. Prvi protivnici će nam biti reprezentacija Francuske uz koju nas veže duga i ne baš uspješna povijest. Portugal će nam biti sljedeći protivnik. Od njih jednostavno ne znam što očekivati jer ih je zadesila velika tragedija, naime njihov vratar Alfredo Quintana je tragično preminuo od posljedica srčanog udara kojeg je zadobio tijekom treninga. Nakon takve tragedije pitanje je jeli njima uopće do rukometa jer 80% reprezentativaca je igralo s njime u klubu. Isto tako to može biti dodatan motiv za njih i da njemu u čast izbore plasman na Olimpijske igre. Zadnji protivnika nam je Tunis koji igra jedan brz i vrlo grub rukomet stoga također će biti nezgodan protivnik. Iz svega navedenoga zaključujem da će to biti jedan težak turnir gdje je sve moguće. Predviđam nam poraz od Francuske i pobjede protiv Portugala i Tunisa. Mišljenja sam da su Francuzi sigurno prvi, a našoj reprezentaciji dajem laganu prednost ispred Portugala što bi značilo drugo mjesto na turniru i osigurana karta za Olimpijske igre.

Na prvom od preostala dva turnira nastupaju: Njemačka, Slovenija, Švedska i Alžir. Ovaj turnir je također izrazito jak gdje imamo 3 ponajbolje reprezentacije svijeta. Švedska koja je oduševila na nedavnom prvenstvu, Njemačka koja ako će biti kompletna se ovdje nameće kao favorit i uvijek nezgodna Slovenija. Prve dvije reprezentacije ujedno i putnicima na OI ovdje vidim Njemačku i Švedsku. Na zadnjem kvalifikacijskom turniru sučelit će se Norveška, Južna Koreja, Brazil i Čile. Ovo je objektivno najslabija skupina u kojoj je Norveška veliki favorit, a kao drugoplasiranu reprezentaciju vidim Brazil. Pred nama su svakako tri dinamična dana vrhunskog rukometa u kojima ćemo sigurno uživati. Nadam se da ću ovaj puta u prognozi biti uspješniji i da naši „kauboji“ neće razočarati.

bottom of page