top of page

Sažetak 12. kola Engleske Premijer Lige

Updated: Dec 20, 2020


Leeds 1 - 2 West Ham


Na Elland Roadu domaći sastav je pružio dobar otpor ekipi West Hama koja je ove sezone u velikom usponu, no do kraja utakmice ipak nisu uspjeli izdržati pritisak Čekičara. Već u 3. minuti golman West Hama Lukasz Fabianski radi faul na protivničkom igraču što rezultira kaznenim udarcem te sa bijele točke pogađa Mateusz Klich. West Ham se ipak vraća u 25. minuti kada nakon kornera odlično reagira Tomaš Souček i glavom zabija za poravnanje rezultata. Do prve velike šanse u drugom poluvremenu smo čekali čak do 68. minute kada Benrahma nakon odbijanca u šesnaestercu šalje loptu pored gola. Nakon toga svoje prilike propuštaju i Pablo Fornals te Balbuena, no zasluženo vodstvo za West Ham ipak stiže u 80. minuti preko Angela Ogbonne koji zabija glavom nakon lijepog ubačaja Aarona Cresswella iz slobodnog udarca. Leeds porazom ostaje na 14. mjestu sa 14 bodova te se sve više udaljava od prvih 10 ekipa lige i polagano ulaze u loši niz u ligi. S druge strane, West Ham nastavlja fantastičnu formu u kojoj imaju 4 pobjede u zadnjih 5 utakmica i trenutno se nalaze na 6. mjestu lige sa 20 osvojenih bodova čime David Moyes može biti više nego zadovoljan.



Wolverhampton 0 - 1 Aston Villa


Na ovoj utakmici se očekivalo da će Wolvesi uspjeti izvući nešto više protiv Aston Ville koja je prije ovog susreta imala 2 poraza u nizu, no Villa je uspjela iznenaditi inače vrlo neugodne Vukove. U prvih 30 minuta nije se dogodilo ništa zapaženije da bi u 33. minuti Enzri Konsa propusti veliku priliku pred golom Patricia. Pred sami kraj prvog poluvremena i Wolvesi su imali šansu preko mladog Fabia Silve, no njegov udarac glavom je prošao malo pored desne vratnice. I u drugom poluvremenu smo gledali izjednačenu utakmicu da bi u 85. minuti Douglas Luiz zaradio drugi žuti karton te bio isključen sa utakmice. Izgledalo je kako će Vukovi uspjeti s igračem više doći do pobjede, ali nakon kontre u 94. minuti Semedo ruši protivničkog igrača u kaznenom prostoru i Aston Villa dobija penal koji realizira sigurno Anwar El-Ghazi. Villa pobjedom skače na solidno 10. mjesto sa 18 bodova te prekidaju svoj spomenuti niz od 2 poraza dok Wolvesi ostaju 13. sa 17 bodova i nadaju se prekinuti niz od 2 poraza protiv Chelsea u sljedećem kolu.


Newcastle 2 - 1 West Bromwich Albion


Jako važnu utakmicu na St. James' Parku igrala je ekipa Slavena Bilića kojoj su pod hitno trebali bodovi da se malo pomaknu sa dna tablice, ali im je taj plan pomrsila ekipa Stevea Brucea koja je ipak u finišu utakmice uspjela doći do sva 3 boda. U 1. minuti utakmice Newcastle dolazi do vodstva ekspresnim golom Miguela Almirona na asistenciju Joelintona. U 43. minuti Conor Gallagher je propustio odličnu priliku za WBA kada je samo trebao poslati loptu u mrežu, no nije uspio realizirati tu fantastičnu priliku. U 50. minuti WBA dolazi do izjednačenja kada Darnell Furlong sigurno zabija uz lijevu stativu nakon ubačaja Matta Phillipsa. Prilika nije bilo do 82. minute kada konačnih 2-1 postavlja Dwight Gayle odličnim skokom i udarcem glavom nakon ubačaja Jacoba Murphya. Newcastle se pobjedom podignuo na 12. poziciju lige sa 17 bodova što je za njihova očekivanja pred početak sezone zapravo odličan rezultat. WBA još jednim porazom ostaje na 19. mjestu sa 6 bodova i nisu uspjeli iskoristiti nešto lakši raspored zadnja dva kola jer im sljedeće kolo slijedi dvoboj protiv Manchester Citya.


Manchester United 0 - 0 Manchester City


Jako iščekivani dvoboj između dva gradska rivala završio je u nezanimljivoj i monotonoj utakmici sa jako malo prilika gdje se sve fokusiralo na obrane obje ekipe. Najbolju priliku smo čekali sve do 35. minute kada je Riyad Mahrez izbio sam na desnoj strani gola Uniteda, no njegov udarac odlično čita David De Gea i spašava mrežu Manchester Uniteda. To je praktički bila jedina prilika vrijedna spomena na utakmici koja se mogla okarakterizirati kao opasan udarac jer do kraja utakmice nismo vidjeli nijedan udarac koji je imalo mogao zaprijetiti mrežama oba Manchestera. Podjelom bodova United pada na 8. mjesto tablice sa 20 bodova dok se City nalazi na 9. poziciji sa 19 bodova. Obje ekipe imaju lagano iduće golo gdje United ide u goste posljednje ekipe Sheffielda, a City na Etihadu ima ekipu WBA.



Everton 1 - 0 Chelsea


Velika utakmica igrala se između ove dvije ekipe gdje je deblji kraj ipak izvukao Chelsea koji je unatoč posjedu od 72% bio bezopasan za gol Evertona te propušta dobiti bodove na ovom gostovanju. U 22. minuti nespretna reakcija golmana Mendya nakon faula nad Dominic Calvert-Lewinom donosi Evertonu priliku sa kaznenog udarca koji pogađa Gylfi Sigurdsson i donosi jedini gol utakmice u ruke Evertona. U 25. minuti Reece James ima odličan pokušaj koji mu brani Pickford dok u 26. minuti isti igrač pogađa stativu šutom iz daljine. Do kraja utakmice bilo je još manjih poluprilika uz jednu veliku priliku za Chelsea u 81. minuti kada opet pogađaju stativu. Ovaj puta pucao je Mason Mount iz slobodnog udarca, no lijeva stativa je spasila Everton. Porazom Chelsea pada na 5. mjesto i ostaje na 22 boda te prekidaju svoj niz bez poraza i sljedeće kolo idu u goste Wolvesima što će također bit težak ispit za ekipu Franka Lamparda. Everton se podigao na 7. mjesto sa 20 bodova i nastavlja lov na vrh tablice na kojem je bio u početku ove sezone.


Southampton 3 - 0 Sheffield United


Na ovoj utakmici može se reći kako se praktički igralo na jedan gol jer je Southampton izdominirao Sheffield koji nije imao niti jedan šut prema okviru gola i pokazao zašto su zadnja ekipa lige. Southampton je odmah opasnije krenuo u utakmicu i to im se isplatilo pogotkom u 34. minuti nakon odlične akcije cijele ekipe gdje je mirno na kraju zabio Che Adams i s tim rezultatom se otišlo na odmor. U 62. minuti Stuart Armstrong puca sa ruba šesnaesterca te lopta putem pogađa obrambenog igrača i mijenja smjer za 2-0 Southamptona. Konačni rezultat u 83. minuti postavlja Nathan Redmond plasiranim udarcem u desni kut gola Sheffielda. Southampton nastavlja idiličnu sezonu na 4. mjestu lige sa 23 boda odnosno 2 boda manje od vodeće dvojke Liverpoola i Tottenhama. Iduće kolo imaju gostovanje kod Arsenala gdje bi trebali iskoristiti lošu formu Topnika koji su tek na 15. mjestu. Sheffield i dalje ostaje na zadnjem mjestu lige sa samo 1 bodom i iduće kolo imaju težak susret kod kuće protiv Manchester Uniteda koji ove sezone ima 5 od 5 pobjeda u gostima u ligi.


Crystal Palace 1 - 1 Tottenham


Tottenham je trebao nastaviti svoju formu u gostima protiv Palacea, no domaćini su imali druge planove i uspjeli su izbjeći poraz od vodeće ekipe lige što će svakako više zadovoljiti ekipu Roya Hodgsona nego ekipu Josea Mourinha. Tottenham je bolje ušao u utakmicu da bi to okrunio golom u 23. minuti nakon udarca Harrya Kanea sa velike udaljenosti na koji nije znao kako da reagira Vicente Guaita i lopta prolazi po sredini gola pored golmana. U 43. minuti Palace ima veliku priliku, ali Eberechi Eze nije imao sreće jer je pogodio desnu vratnicu nakon udarca sa ruba šesnaesterca. U drugom poluvremenu smo vidjeli manje udaraca prema golovima te Crystal Palace uspijeva izjednačiti nakon gužve ispred gola Llorisa i najbolje se uspio snaći Jeffrey Schlupp koji zabija iz blizine za 1-1. Pred kraj utakmice prilike su imali Kane i Dier, no obojici je udarce obranio sjajni danas Guaita izuzev neshvatljive pogreške za prvi gol. Tottenham remijem ostaje prvi sa 25 bodova te i dalje nastavljaju formu od 11 susreta bez poraza. Crystal Palace ostaje na 11. mjestu sa 17 bodova što je za njih podnošljivo s obzirom da su bili očekivani biti pri kraju tablice prije početka ove sezone.


Fulham 1 - 1 Liverpool


Na ovom dvoboju se očekivala rutinska pobjeda Liverpoola, ali gostojući sastav unatoč 75% posjeda nije mogao napraviti ništa protiv danas odlične ekipe Fulhama i Liverpool je morao otići sa gostovanja sa samo bodom. Fulham je bio bolja momčad u prvom poluvremenu uz dvije dobre prilike za Cavaleira koji ih ipak nije iskoristio, no u 25. minuti Bobby Reid snažnim udarcem zabija uz lijevu stativu Alissona. Liverpool je kontrolirao posjed u drugom poluvremenu, ali bez posebnih prilika sve do 79. minute kada nakon slobodnog udarca Aboubakar Kamara igra rukom i sudac svira penal za goste. Mohamed Salah je bio siguran sa bijele točke i utakmica završava rezultatom 1-1. Liverpool ostaje na 2. mjestu sa 25 bodova te nisu uspjeli iskoristiti današnji kiks Tottenhama protiv Palacea. Fulham ovim bodom pada na 18. mjesto sa 8 bodova i još uvijek se nalaze u opasnoj zoni, ali za razliku od ekipa iza njih uspijevaju skupiti bodove u teškim susretima.


Arsenal 0 - 1 Burnley


Na Emiratesu smo vidjeli još jedan očajan nastup Arsenala koji nije uspio zabiti 18. ekipi lige te se Arteti sve više i više trese trenerska pozicija. Prvo poluvrijeme nam nije dalo nikakve značajne prilike te se na odmor otišlo sa 0-0. U 58. minuti glupost je napravio Granit Xhaka kada je protivničkog igrača uhvatio za vrat i gurnio i za to je bio kažnjen crvenim kartonom. U 73. minuti Burnley postiže pogodak iz kornera gdje je loše reagirao Pierre-Emerick Aubameyang koji je poslao loptu u vlastitu mrežu i time postavio konačni rezultat 0-1. Burnley je pobjedom izašao iz relegacijske zone te se nalazi na 17. mjestu uz 9 bodova dok se Arsenal i dalje muči na 15. mjestu sa mizernih 13 bodova i sada su na 4 poraza u zadnjih 5 susreta što je za klub njihovog statusa alarmantna situacija.


Leicester City 3 - 0 Brighton


Leicester je kako smo i očekivali nadigrao ekipu Brightona u utakmici u kojoj su domaćini u prvom poluvremenu riješili pitanje pobjednika. U 10. minuti Danny Welbeck je imao stopostotnu šansu protiv Kasper Schemichela, no golman Lecistera je fantastično obranio udarac Welbecka. Kazna je uslijedila u 27. minuti golom Jamesa Maddisona u lijevi kut gola Matta Ryana. U 41. minuti na ubačaj Jamesa Justina odlično reagira Jamie Vardy koji povećava prednost Lisica na 2-0 da bi u 44. minuti James Maddison pogodio prekrasno u dalji kut gola Brightona i tako postavio konačnih 3-0. U drugom poluvremenu nismo vidjeli niti jednu priliku jer se Leicester zatvorio i samo držao svoju veliku prednost. Leicester je pobjedom došao na 4. mjesto sa 24 boda i nastavljaju svoj lov na prvi dvojac lige za kojim zaostaju samo jedan bod. Brighton porazom ostaje 16. ekipa lige sa 10 bodova i moraju u idućem kolu protiv Fulhama tražiti bodove da bi pobjegli od zone ispadanja.



*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

bottom of page