top of page

Sažetak 13. kola Engleske Premijer Lige

Updated: Dec 20, 2020


Wolverhampton 2 - 1 Chelsea


13. kolo otvoreno je mini derbijem između Wolvesa i Chelsea gdje smo vidjeli preokret Vukova te opet slabu igru Chelsea koji nikako ne može pobijediti jače ekipe u ligi. U 22. minuti Pedro Neto je imao veliku priliku, no lijepo mu je obranio Mendy. U 45. minuti nakon kornera Zouma nebeski skače i pogađa prečku nakon odličnog udarca glavom. Drugo poluvrijeme bolje otvara Chelsea i odmah zabijaju u 49. minuti preko Oliviera Girouda sigurnom realizacijom u šesnaestercu. U 66. minuti Wolvesi dolaze do izjednačenja nakon fantastičnog gola Podencea koji je sam prošao na lijevoj strani i zabio u bliži kut Mendya. Vukovi dolaze do pobjede u 95. minuti nakon odlične kontre gdje Pedro Neto izbija sam pred gol i lijepo zabija u dalji kut za pobjedu. Wolvesi se pobjedom penju na 10. mjesto sa 20 bodova i prekidaju niz od 2 poraza dok Chelsea pada na 7. mjesto sa 22 boda te oni ulaze u niz od 2 poraza.


Manchester City 1 - 1 West Bromwich Albion


Iznenađenje kola dogodilo se na Etihadu gdje je ekipa Slavena Bilića uspjela uzeti bod velikom Cityu i odličnom obranom su odbili napade Citya. Unatoč odličnoj igri uprava WBA je odlučila dati otkaz Biliću što je sramotna odluka s kojom se većina nogometnih fanatika slaže i nikome nije jasno što su mislili tom odlukom jer su dali otkaz čovjeku koji ih je doveo u prvu ligu i kojemu nisu dali penija za transfere te su mu prodali ključne igrače za ovu sezonu. City dolazi do gola u 30. minuti nakon lijepog prodora Raheema Sterlinga koji daje loptu na peterac Ilkayu Gundoganu koji zabija sigurno za 1-0. U 43. minuti pred kraj prvog poluvremena lopta se nesretno odbija od Rubena Diasa koja vara Edersona te WBA dolazi do 1-1. U 91. i 93. minuti City je imao dva zicera koja je prekrasno obranio Sam Johnstone nakon udraca glavom Sterlinga pa Gundogana. Remijem WBA ostaje 19. na tablici sa 7 bodova i odlaskom Bilića više ne vidim šansu za njihov opstanak u ligi. City pada na 9. mjesto sa 20 bodova te se njihova loša sezona nastavlja i dalje.


Arsenal 1 - 1 Southampton


Utakmica na Emiratesu donijela je podjelu bodova u tvrdoj utakmici u kojoj Southampton može žaliti sa samo osvojenim bodom nakon što je Arsenal igrao 30 minuta sa desetoricom igrača. Southampton dolazi u vodstvo u 18. minuti lijepim lobom bivšeg arsenalovog igrača Thea Walcotta i tim rezultatom se otišlo na predah. U 52. minuti nakon lijepe akcije Arsenala Pierre-Emerick Aubameyang izlazi ispred golmana i zabija sigurno u desni kut za 1-1. U 62. minuti Gabriel zarađuje drugi žuti karton i Arsenal opet završava sa 10 igrača na terenu. Ipak, ekipa Arsenala se uspjela obraniti i skoro doći do pobjede u 93. minuti kada Rob Holding pogađa spoj vratnice i grede. Southampton se diže na 3. mjesto lige sa 24 boda te nastavljaju odličnu formu ove sezone. Arsenal ostaje na 15. mjestu sa samo 14 bodova te iduće kolo idu u goste Evertonu što će opet biti težak ispit za ekipu Mikela Artete.


Fulham 0 - 0 Brighton


Najlošiju izvedu ovog kola smo vidjeli na Craven Cottageu gdje su Fulham i Brighton podijelili bodove u utakmici bez većih prilika. U prvom poluvremenu nije bilo ništa vrijedno spomena da bi u drugo poluvrijeme bolje ušao Brighton kada u 48. minuti Lewis Dunk odlično skače i puca glavom, ali je Areola odlično reagirao. U 62. minuti opet Brighton ima priliku kada Adam Webster puca glavom, ali i ovaj puta ne uspijevaju zabiti jer pogađa gredu. Zadnju veliku priliku imao je Fulham gdje je Lookman imao zicera, no Robert Sanchez odlično brani i održava mrežu netaknutom. Podjelom bodova Brighton ostaje 16. ekipa lige sa 11 bodova dok Fulham također ostaje 17. i ne izgleda u dobro jer isti broj bodova ima ekipa Burnleya uz 2 utakmice manjka te pod hitno moraju početi pobjeđivati utakmice.


Leicester 0 - 2 Everton


Još jedan derbi vrha tablice smo vidjeli gdje je pomalo neočekivano Everton slavio u gostima kod Leicestera koji nije mogao doći do gola protiv gostiju iz Liverpoola. Everton je poveo rano u 21. minuti golom Richarlisona iz daljine kada je uspio dobrim udarcem u desni kut svladati Kaspera Schmeichela. Do kraja poluvremena se nije ništa događalo i iduću veliku priliku smo čekali sve do 72. minute kada Calvert-Lewin puca glavom pod gredu, ali Schmeichel je uspio odlično reagirati i skrenuti loptu u gredu i spasiti svoj gol, ali se lopta odbija do Masona Holgatea koji uspijeva svladati domaćeg vratara. Ovom bitnom pobjedom Everton ide na odličnu 5. poziciju sa 23 boda dok Leicetser porazom pada na 4. mjesto sa 24 boda te prekida niz od dvije uzastopne pobjede.


West Ham 1 - 1 Crystal Palace


West Ham je u ovoj utakmici tražio pobjedu da ostane u priključku sa samim vrhom lige, ali im je planove pomutio Palace koji je čak više zaslužio pobijediti pa sa ovom podjelom bodova West Ham može i biti zadovoljan. Palace je odlično krenio u utakmicu i bio je bolja momčad te su to iskoristili u 34. minuti kada loptu ubacuje James Ward i u petercu se našao Christian Benteke koji glavom posprema loptu iza leđa Lukasa Fabianskog. West Ham dolazi do izjednačenja u 55. minuti nakon ubačaja Coufala na koji prekrasno reagira Sebastien Haller i škaricama zabija fantastičan pogodak za izjednačenje rezultata. U 70. minuti Crystal Palace ostaje sa desetoricom jer Benteke dobija drugi žuti karton. Palace se do kraja branio svim snagama da bi uspjeli osigurati bod što im je na kraju i uspjelo. West Ham je nakon ove utakimce završio kolo na 8. mjestu sa 21 bodom dok Palace ide na 12. mjesto sa 18 bodova i nastavlja niz od sada već 3 utakmice bez poraza u ligi.


Liverpool 2 - 1 Tottenham


Na Anfieldu smo vidjeli odličnu predstavu Liverpoola koji je bio puno bolja momčad od Spursa koji su imali samo 24% posjeda u ovoj utakmici i uglavnom su se branili kroz cijeli susret, ali su na samom finišu utakmice primili odlučujući pogodak. Liverpool je dominantno krenuo u utakmicu i propustili su odmah u početku prilike preko Salaha i Firmina, ali nagrada im stiže u 26. minuti kada nakon udarca Salaha lopta pogađa protivničkog braniča i uz puno sreće ulazi u gol Huga Llorisa. U 33. minuti nastupa klasična Tottenhamova kontra koji u 3 dodavanja dolaze pred gol Alissona i u situaciji jedan na jedan Heung-Min Son sigurno zabija za 1-1. U drugom poluvremenu se se redale prilike na obje strane, ali ipak deblji kraj ipak izvlači Tottenham jer u 90. minuti odlično loptu ubacuje Robertson i ispred gola Dier zaboravlja Firmina koji odlično zabija glavom za pobjedu Liverpoola protiv glavnih protivnika ove sezone za titulu. Liverpool pobjedom preskače Tottenham i zasjeda na prvo mjesto lige sa 28 bodova. Tottenham pada na 2. mjesto sa 25 bodova i prekida niz od 11 uzastopnih utakmica bez poraza te im još slijedi težak ogled protiv Leicestera u idućem kolu lige.


Leeds 5 - 2 Newcastle


Najviše golova i to čak njih 7 smo mogli vidjeti na Elland Roadu u Leedsu gdje je domaćin demolirao obranu Newcastle koji je potpuno pao u drugom dijelu susreta. Neočekivano je gost poveo u 27. minuti golom Jeffa Hendricka koji je pogodio donji lijevi kut Mesliera. Leeds izjednačuje već u 35. minuti kada se lopta sretno odbija do Bamforda koji glavom zabija za izjednačenje. U 61. minuti visoko skače Rodrigo i odlično reagira udarcem glavom za dovođenje Leedsa u vodstvo međutim Svrake se odmah vraćaju na 2-2 nakon ubačaja iz kuta Ryana Frasera na koji glavom udara Ciaran Clark i donosi novi gol gostima. Domaćin nastavlja pritisak do 77. minute i opet pada gol glavom te ovaj put to čini desni bek Stuart Dallas koji zabija tik uz lijevu stativu. Ezgjan Alioski povećava na 4-2 u 85. minuti da bi konačnih 5-2 postavio Jack Harrison u 88. minuti lijepim udarcem u desni gornji kut gostujućeg vratara. Ovom pobjedom Leeds preksače Newcastle i dolazi do 13. pozicije sa 17 bodova te iduće kolo očekuje veliki derbi protiv rivala Manchester Uniteda. Newcastle pada na 14. mjesto sa isto 17 bodova i time prekidaju niz od 2 pobjede.


Aston Villa 0 - 0 Burnley


Ova utakmica je svakako zaslužila pogodak i to prvenstveno od strane Aston Ville koja je dominirala cijelu utakmicu, ali nikako nisu mogli probiti obranu Burnleya koji će biti i više nego zadovoljan uzetim bodom iz ovog susreta. Villa je u prvom poluvremenu imala mnogo prilika te bih izdvojio najveću priliku od strane Anwara El-Ghazija koji je odlično izveo slobodan udarac, ali greda mu nije dala da postigne pogodak. U 44. minuti Kortney House odlično skače nakon kornera i opet Villa pogađa okvira gola, ovaj puta lijevu stativu. Do kraja utakmice Villa je još mogla barem 3 puta povesti, no Jack Grealish i El-ghazi ipak nisu bili precizni. Aston Villa može biti jako nezadovoljna ovom podjelom bodova i to je ujedno njihov prvi remi ove sezone te su sada 11. ekipa lige sa 19 bodova dok Burnley i dalje drži 17. mjesto koje osigurava opstanak u ligi sa 10 bodova.


Sheffield United 2 - 3 Manchester United

Manchester United je očekivano došao do sva 3 boda iz ovog susreta, ali se naravno morao i namučiti da bi do kraja utakmice uspio održati tu svoju prednost. Sheffield dolazi do pogotka već u 5. minuti nakon velike pogreške Deana Hendersona kojem loptu presjeca Burke i pred prazan gol izlazi David McGoldrick i zabija za 1-0. United ipak uspjeva izjednačiti nakon prekrasne lopte Victora Lindelofa za Marcusa Rashforda koji uspjeva probiti golmana domaćih i izjednačiti rezultat. Paul Pogba fantastičnim dodavanjem u 33. minuti pronalazi odbjeglog Martiala koji uspijeva proći golmana i zabiti za 1-2. Prelijepu akciju United formira u 51. minuti kada je skoro cijela ekipa sudjelovala u kreiranju akcije da bi lopta došla do Rashforda koji iz udaljenosti puca po sredini gola i loše reagira Ramsdale kroz kojeg lopta prolazi i United dolazi do 1-3. U 87. minuti Bladesi ipak dolaze do 2-3 nakon kornera gdje Lindelof nesretno pogađa glavom u glavu McGoldricka od kojeg se odbija lopta u gol gostiju i time postavlja konačni rezultat. United nastavlja s odličnom formom i diže se na 6. mjesto sa 23 boda i nastavlja lov na vrh tablice. Sheffield ostaje zadnja ekipa lige sa i dalje samo 1 osvojenim bodom.



*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

bottom of page