top of page

Sažetak 14. kola Engleske Premijer Lige

Updated: Dec 27, 2020


Crystal Palace 0 - 7 Liverpool


Liverpool je u gostima kod Palacea održao nogometnu lekciju sa pobjedom od 7 razlike s time da su imali samo 8 udaraca u okvir gola od kojih je 7 završilo iza golmana Guaite. Već u 3. minuti utakmice je načeo domaću mrežu Takumi Minamino udarcem u lijevu stranu protivničkog gola. Idući pogodak dočekali smo u 35. minuti kada je lagan posao sa desetak metara imao Sadio Mane nakon dodavanja Roberta Firmina. Zadnji pogodak u prvom poluvremenu postiže Firmino nakon odličnog centaršuta Andrewa Robertsona te odlazimo te predah sa 0-3. Već u 52. minuti gostujući kapetan Jordan Henderson lijepo zabija sa ruba šesnaesterca za 0-4. Svoj drugi pogodak lijepim potkopavanjem lopte preko golmana daje Firmino, da bi u 81. minuti Salah u čistoj prilici nakon kornera povećao prednost na 0-6. Konačnih 0-7 postavlja Mohamed Salah odmjerenim udarcem izvana na dodavanje Oxladea-Chamberlaina. Liverpool se ovom velikom pobjedom udaljava od ostatka ekipa te ostaju kao 1. ekipa sa 31 bodom. Palace ovim sramotnim porazom pada na 13. mjesto sa 18 bodova, ali su i dalje u sigurnoj zoni u ovome trenutku.

Southampton 0 - 1 Manchester City

Na St. Mary's stadionu domaća ekipa se nadala kako bi mogla uzdrmati moćni Citya, ali ipak nisu uspjeli u tome u jednoj tvrdoj utakmici u kojoj je ipak City uspio nadigrati Southampton. Gosti dolaze do vodstva u 16. minuti golom Raheema Sterlinga sigurnim udarcem pored lijeve stative. U 21. minuti Sveci imaju priliku preko Walcotta, no Ederson dobro brani snažan udarac domaćeg igrača. U 54. minuti sjajnu priliku ima Bernarndo Silva, ali njegov udarac lagano brani McCarthy. Zadnju veliku priliku imao je Gundogan kada je fantasnično pucao lijevom nogom u rašlje Southamptonovog gola, no McCarthy odlično brani udarac. City pobjedom ide na 8. mjesto i sve se više približava vrhu tablice sa 23 boda dok Sveci padaju na 7. mjesto sa 24 boda i prekidaju niz od 3 utakmice bez poraza.

Everton 2 - 1 Arsenal


Noćna mora od sezone se i dalje nastavlja za ekipu Mikela Artete koja već skoro 2 mjeseca ne zna za pobjedu u ligi. U ovoj utakmici smo vidjeli dobar nastup Evertona u 1. poluvremenu dok su se u drugom dijelu samo branili da bi očuvali tu prednost što su i uspjeli. Everton postiže pogodak u 22. minuti kada je Calvert-Lewin gađao nakon ubačaja Iwobija i pogodio Roba Holdinga od kojeg lopta ulazi u gol. Prednost je trajala samo do 33. minute kada Tom Davies radi faul za penal nad Maitland-Nilesom. Penal izvodi Pepe koji ga i zabija sigurno poslavši golmana u suprotnu stranu. Za konačnih 2-1 zabija Yerry Mina nakon odlično izvedenog kornera Gylfija Sigurdssona gdje je najviše skočio i zakucao loptu pored nemoćnog Lena. U 54. minuti lopta se odbija do Davida Luiza koji puca i na svoju nesreću pogađa spoj vratnice i grede. Zadnja prava prilika bila je u 93. minuti u zadnjem napadu Arsenala kada Bukayo Saka izlazi sam pred Pickforda, ali Sakin udarac odlično čita golman Evertona. Everton se pobjedom penje na 4. mjesto sa 26 bodova te ulazi u odličan niz od 3 pobjede za redom dok s druge strane, Arsenal nastavlja očajnu formu i porazom su sada i dalje 15. ekipa sa 14 bodova u 14 kola te se nalaze na samo 4 boda od opasne zone.

Newcastle 1 - 1 Fulham

Očekivali smo ovakav tip utakmice između ove dvije ekipe gdje se može reći kako je podjela bodova zaslužena, ali kako Newcastle može biti više nezadovoljan samim time što su više od 30 minuta imali igrača više, no nisu to uspjeli iskoristiti. Prva velika prilika dogodila se u 32. minuti kada nakon dobrog centaršuta loše reagira Bobby Reid i šalje loptu pored gola. U 42. minuti Fulham ipak dolazi do pogotka kada se ispred svog gola očajno snašao Matt Richie i zabija loptu u svoju mrežu za 0-1 gostiju. U 62. minuti Joachim Andersen dobija crveni karton nakon skrivljenog kaznenog udarca i dovodi svoju ekipu u velike probleme. Siguran sa bijele točke bio je Callum Wilson sa svojim 8. golom sezone. Do kraja utakmice se ipak Fulham uspio sačuvati i zaraditi jedan bod. Newcastle bodom ide na 12. mjesto sa 18 bodova dok se Fulham sve više približava sigurnoj zoni za kojom sada zaostaju samo 2 boda. Trenutno su 18. na tablici sa 10 skupljenih bodova.

Brighton 1 - 1 Sheffield United

Borba dna tablice se vodila između ove dvije ekipe gdje je Sheffield tražio svoju prvu pobjedu sezone, no u samoj završnici im je ipak skliznula iz ruku i morali su otići zadovoljni bodom. U 35. minuti veliku priliku iz slobodnog udarca imao je David McGoldrick, ali njegov udarac odlično brani Robert Sanchez. Problemi za Bladese slijede u 40. minuti kada izravni crveni karton dobija John Lundstram nakon prekršaja. Sheffield unatoč igraču manje dolazi do vodstva golom Jaydena Boglea lijepim okretom i udarcem pored nemoćnog golmana. Brighton do kraja utakmice nastavlja pritiskati obranu domaćina i to se isplatilo u 87. minuti golom Dannya Welbecka koji se odlično snalazi u petercu i zabija za podjelu bodova. Brighton može žaliti za propuštenom prilikom za pobjedu jer su mogli sa 3 boda prestići čak Arsenal na 15. mjestu, ali se sada ipak nalaze na 17. poziciji sa 12 bodova. Sheffield i dalje ostaje 20. ekipa lige sa 2 osvojena boda.

Tottenham 0 - 2 Leicester

Derbi vrha tablice igrao se između ove dvije ekipe i Leicester je zasluženo došao do sva tri boda nadigravši ekipu Josea Mourinha kroz cijelu utakmicu. Prilika nije bilo sve do gola u 45. minuti kada iz penala sigurno po sredini gola zabija Jamie Vardy. U 59. minuti Leicester dolazi do 0-2 nespretnom reakcijom Tobya Alderweirelda koji šalje loptu u svoje mrežu. U 62. minuti Harry Kane lijepo puca sa ruba šesnaesterca, ali Kasper Schmeichel odlično brani njegov udarac. Heung-Min Son u 71. minuti pokušava udarcem nakon kornera svladati domaćeg golmana, ali Schmeichel i ovaj udarac sigurno brani. Ekipa Leicestera pobjedom ide na fantastično 2. mjesto lige sa 27 bodova dok Tottenham ulazi u mini krizu sa 3 utakmice bez pobjede i sada su pali na 6. mjesto sa 25 bodova što ih svakako i dalje drži u priključku sa vodećim ekipama lige.

West Bromwich Albion 0 - 3 Aston Villa

Očekivano su gosti slavili kod WBA koji su prošli tjedan smijenili Slavena Bilića i doveli engleskog stručnjaka Sama Allardycea kojeg su doveli da ih uspije spasiti od ispadnja iz lige, ali po svemu sudeći nema osobe koja bi mogla ove ekipu spasiti da se ne vrati u Championship. Villa dolazi do vodstva već u 5. minuti. Bertrand Traore odlično ubacuje na drugu statitvu gdje se nalazi Anwar El-Ghazi koji šalje loptu u mrežu za 0-1. VIlla je mogla još zabiti preko Watkinsa i McGinna, ali njihovi udarci nisu bili precizni. WBA dolazi u probleme u 36. minuti kada Jake Livermore opasno starta na Jack Grealisha i Livermore za taj start dobija zasluženi crveni karton. Aston Villa ipak dolazi do drugog pogotka u 84. minuti prekrasnom solo akcijom Traorea koji na kraju loptu samo dodaje u prazan gol sa odličnom smirenošću. Konačnih 0-3 postavlja El-Ghazi drugim golom, ovaj put iz penala udarcem po sredini gola. Villa se pobjedom diže na 9. mjesto lige sa 22 boda i sada imaju niz od 3 utakmice bez poraza te nastavljaju svoju odličnu sezonu što se ne može reći za današnje domaćine koji porazom ostaju na 19. mjestu sa 7 bodova i još iduće kolo idu u goste Liverpoolu što znamo da neće dobro završiti po njih.


Manchester united 6 - 2 Leeds United


Fantastičnu utakmicu smo gledali u derbiju ruža između dva ljuta rivala na čiji smo dvoboj u Premijer Ligi čekali preko 15 godina i može se reći kako nas nimalo nije razočarao jer smo vidjeli ukupno 8 golova, a realno je moglo pasti barem njih 15. United odlično otvara utakmicu sa dva eskpresna gola Scotta McTominaya u 2. i 3. minuti utakmice i već samo otvaranje nam pokazuje kakva nas utakmica čeka. U 20. minuti odlično se snalazi Bruno Fernandes koji snažnim udarcem po podu zabija u lijevi kut golmana Mesliera. Za 4-0 zabija Victor Lindelof nakon kornera gdje loptu glavom prebacuje Anthony Martial i Lindelof se nalazi pred golom sam i zabija sigurno pred prazan gol. Leeds ipak uspijeva zabiti za 4-1 nakon odličnog ubačaja Raphinhe na koji visoko skače Liam Cooper koji od desne vratnice zabija pored nemoćnog De Geae. U strijelce se upisuje i Daniel James nakon odlične kontre kada mu loptu u prostor šalje McTominay i James probija Mesliera šutom kroz noge za 5-1. Bruno Fernandes zabija svoj drugi pogodak iz kaznenog udarca u 70. minuti nakon naivnog prekršaja Struijka da bi u 73. minuti konačnih 6-2 postavio Stuart Dallas prekrasnim pogotkom sa dvadesetak metara koji De Gea nije imao šanse za obraniti. United se pobjedom diže na 3. mjesto lige sa 26 bodova i utakmicom manje koju ako iskoriste dolaze do Liverpoola na samo 2 boda zaostatka iako ih iduće kolo čeka jako teško gostovanje kod Leicestera. Leeds porazom pada na 14. mjesto sa 17 bodova i trebali bi naći formu da si osiguraju do kraja sezone dobar broj bodova za opstanak za koji ne sumnjam da će i izboriti.


Burnley 2 - 1 Wolverhampton


Većina nas je mislila kako će ovdje Vukovi uspjeti izvući barem bod protiv neugodnog Burnleya, ali ekipa Seana Dychea je imala druge planove i uzela je sva 3 boda u njima jako bitnoj utakmici za pomak iz zone ispadanja. Burnley je bolje otvorio utkamicu, ali Barnes i Wood nisu bili precizni sa svojim pokušajima. U 35. minuti Charlie Taylor odlično ubacuje loptu na glavu Ashleya Barnesa koji skače visoko i zabija loptu u mrežu nemoćnog Patricia. Domaćin povećava prednost na 2-0 golom Chrisa Wooda koji se odlično snalazi ispred protivničkog gola i sigurno zabija pogodak. Wolvesi imaju priliku u 61. minuti nakon dobrog ubačaja Traorea, ali Pedro Neto šalje loptu malo iznad grede. Ruben Neves u 74. minuti puca izvana te njegov šut ipak uspijeva obraniti Nick Pope. Gosti ipak dolaze do pogotka nakon prekršaja Josha Bensona u kaznenom prostoru i siguran se bijele točke je mladi Fabio Silva koji postavlja konačnih 2-1. Wolvesi padaju na 11. mjesto sa 20 bodova i malo po malo se udaljavaju od vrha tablice jer imaju poprilično ne konstantnu formu. Burnley ovom jako važnom pobjedom skače na 16. mjesto uz 13 bodova i zasada uspijevaju držati odmak od zadnje 3 ekipe.


Chelsea 3 - 0 West Ham


Na Stamford Bridgeu mogli smo vidjeti veliku rezultatsku pobjedu Chelsea, ali sama igra nije upućivala na takav rasplet susreta. Već u 10. minuti Chelsea dolazi do vodstva nakon kornera gdje lopta nalazi glavu Thiaga Silve koji zakucava snažno loptu u mrežu gostiju. U 26. minuti Cresswell ima veliku priliku nakon odličnog prolaska protivničke obrane, ali njegov udarac prolazi pored desne vratnice. Tammy Abraham zabija u 78. minuti za 2-0 nakon dobre asistencije Time Wernera da bi za 3-0 zabio opet Abraham koji kao i kod prvog gola ima lagan zadatak samo proslijediti loptu u mrežu. Chelsea se vraća u vrh na 5. mjesto sa 25 bodova i drži dobar priključak te sljedeće kolo idu u goste slabom Arsenalu kod kojeg moraju tražiti pobjedu. West Ham porazom ide na 10. mjesto uz 21 bod što ih i dalje drži u dobroj poziciji za ostatak sezone.



*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

bottom of page