top of page

Sažetak 15. kola Engleske Premijer Lige


Leicester City 2 - 2 Manchester United


Veliki dvoboj između druge i treće ekipe lige gledali smo na King Power stadionu gdje je domaćin ipak uspio u zadnjim minutama utakmice doći do podjele bodova i time rastužiti sve navijače gostiju. United je začuđujuće bolje otvorio utakmicu i taj početak okrunio golom Marcusa Rashforda kojem loptu dodaje Bruno Fernandes i vara cijelu obranu da bi Rashford sam izbio pred Schmeichela i sigurno zabio za 1-0. Odmah u 31. minuti Leicester dolazi do izjednačenja golom Harveya Barnesa sa ruba kaznenog prostora kojem je u blok zakasnio prošlotjedni heroj Scott McTominay i lopta prolazi De Geu uz lijevu vratnicu gola. U 60. minuti Rashford opet sam izbija pred Schmeichela, no domaći vratar odlično brani udarac Rashforda koji je morao bolje reagirati u takvoj situaciji. Na dodavanje Cavanija u 79. minuti bolje reagira Fernandes za razliku od prošle prigode Rashforda koji je iz identične situacije promašio, ali Portugalac Fernandes je ipak bio sigurniji i pokazao kako se zabija. Konačnih 2-2 postavlja autogolom Axel Tuanzebe kojeg lopta pogađa nakon udaraca Jamiea Vardya i skreće loptu u gol pored nemoćnog De Geae koji je loptu samo mogao ispratiti pogledom. Leicester bodom pada na 3. mjesto lige sa 28 osvojenih bodova dok United isto pada na 4. poziciju sa 27 bodova i nastavlja svoj sada već poduži niz bez poraza.


Aston Villa 3 - 0 Crystal Palace


Villa je očekivano u ovoj utakmici došla do sva tri boda sa još jednom uvjerljivom pobjedom na koju Palace nije imao nikakav odgovor uz to što su imali igrača više cijelo drugo poluvrijeme. Domaćini odlično otvaraju utakmicu i zabijaju već u 5. minuti nakon odbijanca na kojem odlično reagira Bertrand Traore. U 17, minuti isti igrač ima šansu za 2-0, ali nakon udarca lopta odsjeda na lijevoj vratnici i rezultat ostaje nepromijenjen. U 45. minuti Villa ostaje bez Tyronea Mingsa koji zarađuje svoj drugi žuti karton i tako domaćini odlaze na odmor sa 10 igrača. Villa je unatoč igraču manje i dalje bila bolja ekipa što su pokazali i u 66. minuti golom Kourtneya Housea koji odlično reagira udarcem glavom nakon kornera. Točku na i postavlja Anwar El-Ghazi u 76. minuti sigurnim udarcem u lijeve rašlje gola Guaite koji nije mogao ništa prilikom tog udarca. Aston Villa se pobjedom penje na 7. mjesto sa 25 bodova uz 2 utakmice manjka za vodećim Liverpoolom dok Palace pada na 14. mjesto uz 18 bodova te bi morali naći formu jer su sada bez pobjede već u posljednja 4 kola.


Fulham 0 - 0 Southampton


Najlošija utakmica kola se odigrala između ove dvije ekipe gdje je svakako nakon posljednjeg zvižduka sudca domaćin morao biti zadovoljniji jer im je svaki bod potreban za opstanak u ligi. Jedini trenutak vrijedan spomena u prvom poluvremenu bio je u 27. minuti kada James Ward-Prowse iz slobodnog udarca loptu šalje u lijevi kut, no njegov udarac odlično brani Alphonse Areola. U drugom poluvremenu je bio bolji Southampton, ali nisu imali nimalo sreće jer su im čak 3 pogotka bila poništena zbog zaleđa uz intervencije VAR-a te uz te poništene golove nije bilo nikakvih istaknutih prilika. Ovim bitnim bodom Fulham i dalje ostaje 18. momčad sa 11 bodova te su samo 2 boda udaljeni od sigurne zone dok je Southapton pao na 9. mjesto uz 25 bodova i sada već 3 kola ne znaju za pobjedu.


Arsenal 3 - 1 Chelsea


Veliku i jako bitnu pobjedu ostvario je Arsenal na svom terenu u velikom londonskom derbiju protiv Chelsea koji jednostavno ove sezone ne zna kako igrati protiv bivših top 6 ekipa i trenutnih top 6 ekipa. U 34. minuti loše starta Reece James i radi prekršaj za kazneni udarac koji sigurno zabija Alexandre Lacazette. U 44, minuti prekrasno iz slobodnog udarca pogađa Granit Xhaka koji je imao mnogo kritika na svoje ime u zadnje vrijeme, ali ovim pogotkom je utišao sve kritičare. Bukayo Saka u 56. minuti zabija za 3-0 udarcem koji se činio kao ubačaj, ali je nekako uspio završiti iza Mendya i uz stativu lopta je ušla u gol. Chelsea napokon dolazi do gola u 85. minuti kada nakon ubačaja Hudson-Odoija lopta pogađa Tammya Abrahama u prsa i samo loptu ubacuje u mrežu. Chelsea je imao šansu za 3-2 iz kaznenog udarca koji je skrivio Pablo Mari, ali udarac Jorginha odlično brani Bernd Leno. Chelsea ovim porazom pada na 8. mjesto sa 25 bodova te se sve više udaljava od vodećeg dijela lige dok Arsenal uz pobjedu ipak ostaje na 15. mjestu sa 17 bodova, ali im je to puno bitnije zbog ulaska u formu koju očajno moraju pronaći.


Manchester City 2 - 0 Newcastle


City je očekivano došao do pobjede na domaćem terenu protiv Newcastlea, ali opet nisu pokazali neku prekrasnu igru jer su imali samo 11 udaraca na protivnički gol što je čudno jer su ipak kroz utakmicu imali ogromnih 76% posjeda. Vodeći pogodak dolazi već u 14. minuti kada nakon dodavanja Raheema Sterlinga u šesnaestercu dobro reagira Ilkay Gundogan koji samo šalje loptu u desni kut gola gostiju. U 20. i 35. minuti De Bruyne ima dvije prilike za pogodak, ali oba puta mu odlično brani Karl Darlow. Konačnih 2-0 postavlja Ferran Torres koji na sličan način kao i Gundogan kod prvog pogotka loptu samo šalje u desni kut na koji Darlow nije mogao ništa napraviti. City se ovom pobjedom penje na 6. mjesto sa 26 bodova i polako pronalazi formu, ali je to i dalje daleko od onog Citya na koji smo navikli proteklih sezona. Newcastle pada na 13. poziciju sa 18 bodova i donekle se sigurno nalaze iznad opasne zone, ali u idućim susretima moraju tražiti bodove.


Sheffield United 0 - 1 Everton


Na Bramall Laneu smo očekivali dominantnu igru Evertona, no pokazalo se kako su se gosti trebali jako namučiti da bi došli do pobjede u zadnjim minutama protiv posljednje momčadi lige. U prvom poluvremenu više prilika imao je Sheffield od kojih bih izdvojio prilike McGoldricka i Burkea, ali njihovi udarci idu malo pored okvira gola gostiju. U drugom poluvremenu nismo mogli vidjeti ništa zanimljivo sve do 80. minute kada Everton ipak dolazi do vodstva preko Gylfia Sigurdssona koji sigurno zabija u dalji lijevi kut gola domaćina. Everton se ovom pobjedom popeo sve do 2. mjesta sa 29 bodova i tako se nalazi samo 3 boda od ljutih gradskih rivala Liverpoola. Sheffield novim porazom ostaje na samo 2 boda na posljednjem mjestu lige što je sada već praktički ustaljena situacija.


Leeds 1 - 0 Burnley


Još jedna utakmica na kojoj nismo imali previše uzbuđenja, ali domaćin je ipak izvukao važna 3 boda iz ove utakmice te su se učvrstili na sredini tablice nakon važne pobjede. Leeds dolazi do jedanaesterca već u 5. minuti kada Nick Pope nespretno ruši Patricka Bamford koji sam i izvodi penal sigurno u desni gornji kut. Do kraja poluvremena Wood je bio neprecizan kod Burnley te isto tako Raphinha uzvraća promašajem kod Leedsa pred sam kraj poluvremena. U 73. minuti Chris Wood ima zicer pred Meslierom, ali domaći vratar mu odlično brani udarac. U 87. minuti Ashley Barnes pokušava udarcem izvana iznenaditi Mesliera, no golman Leedsa opet odlično brani i čuva mrežu netaknutom. Leeds se ovom pobjedom penje na 12. mjesto lige uz 20 bodova dok se Burnley i dalje muči na 17. mjesto sa 13 bodova te su samo 2 boda udaljeni od opasne zone.


West Ham 2 - 2 Brighton


U Londonu dva puta je vodio gost, ali se domaćin uspio isto tako dva puta i vratiti u susret u kojem se realno očekivalo da će Čekičari uzeti sva 3 boda. Brighton je bio puno bolja ekipa u prvom poluvremenu, ali nisu uspjeli zabiti preko Webstera i Marcha koji su svoje udarce slali pored gola Fabianskog. Gosti ipak dolaze do vodstva pred sam kraj poluvremena u 44. minuti golom Neala Maupaya koji lijepo iz okreta zabija uz lijevu stativu gola. Čekičari dolaze do izjednačenja golom Bena Johnsona u 60. minuti kada je mladi Englez lijepo pogodio desni kut gostujućeg gola. Galebovi se ponovno vraćaju u vodstvo nakon odbijanca gdje je najspretniji Lewis Dunk koji zabija neobranjivo za vodstvo 1-2. Domaćini se opet vraćaju u 82. minuti pogotkom Tomaša Součeka koji fantastično reagira nakon ubačaja iz kuta i glavom zakucava loptu pored nemoćnog Matta Ryana i tako postavlja konačni rezultat 2-2. West Ham sve više pada i sada se nalaze na 10. mjestu sa 22 boda i ne znaju za pobjedu već 3 kola zaredom. Brighton se penje na 16. mjesto i pokušava se odmaknuti od zadnje trojke koliko god je moguće.


Liverpool 1 - 1 West Bromwich Albion


Najveće iznenađenje kola priredile su nam prva i pretposljednja ekipa lige. Liverpool na svom Anfieldu nije uspio pobijediti WBA koji je u velikoj krizi, ali Sam Allardyce je uspio nekako otići sa ovog teškog gostovanja bez poraza. Liverpool je krenio odlično i zabio već u 12. minuti golom Sadia Manea na dodavanje Joela Matipa. Skoro sve prilike Liverpoola su bile manje opasne jer gotovo niti jedan opasan udarac nije završio u okviru što se vidi i iz statistike jer su imali samo 2 udarca u okvir tokom cijelog susreta. Gosti iznenađujuće dolaze do izjednačenja u 82. minuti kada odlično korner izvodi Matheus Pereira i najviše u šesnaestercu skače Semi Ajayi te šalje loptu u gol koja se još odbija od desne vratnice. Liverpool ostaje 1. momčad lige sa 32 boda dok WBA također ne mijenja poziciju i ostaje na 19. mjestu sa 8 bodova i sada se nalaze 5 bodova od opstanka što je poprilično nadoknadivno za njih.


Wolverhampton 1 - 1 Tottenham


Utakmica na kojoj je pisalo da će biti izjednačena i sa malo prilika se točno takva i pokazala. Tottenham dolazi do vodstva ekspresno u 1. minuti golom Tanguya Ndombelea preciznim udarcem u desni kut domaćeg gola. Vukovi su imali dvije dobre prilike u prvom poluvremenu udarcima Fabia Silve koji je bio malo neprecizan dok je udarac Daniela Podencea lijepo obranio Hugo Lloris. Do izjednačenja smo čekali sve do 86. minute kada zabija Romain Saiss odličnim skokom nakon kornera i tako donosi svojoj ekipi vrijedan bod. Tottenham je u sve većem padu u zadnjih 4 kola u kojima ne zna za pobjedu te su sada 5. ekipa sa 26 bodova. Wolvesi s ovim bodom ostaju na 11. mjestu sa sada 21 bodom i moraju uhvatiti formu ako hoće izboriti top 6 ove sezone.


bottom of page