top of page

Sažetak 22. kola Engleske Premijer Lige


Sheffield United 2 - 1 West Bromwich Albion


Ovo kolo je otvorila utakmica između dvije ekipe sa dna tablice koje se grčevito bore za opstanak u ligi i Sheffield je ipak uspio odnijeti sva tri boda, što im jako puno znači u planovima za opstanak. Većih prilika nije bilo sve do 41. minute kada se u petercu odlično snalazi Matt Phillips i zabija loptu pored nemoćnog golmana. U 56. minuti Sheffield ipak uspijeva doći do izjednačenja kada nakon dodavanja Bashama loptu preciznim udarcem u donji lijevi kut šalje Jayden Bogle. Sheffield se tim golom vratio u utakmicu i bio opasnija ekipa na terenu što su uspjeli okruniti u 73. minuti kada, kao i kod prvog gola WBA, lopta dolazi do Billya Sharpa i u gužvi pronalazi put do mreže za 2-1 Bladesa. Ovom pobjedom Sheffield ostaje 20. ekipa lige sa 11 bodova, ali se prbiližavaju WBA koji je ovim porazom ostao 19. momčad sa 12 bodova.


Wolverhampton 2 - 1 Arsenal


Momčad Wolvesa je unatoč lošoj igri uspjela pobijediti u ovoj utakmici zahvaljujući dva crvena kartona koja je zaradila ekipa Arsenala, ali su se u tim odlukama također dogodile i kontroverzne odluke za te crvene kartone. Arsenal je bio bolja momčad u prvom poluvremenu i već u 2. minuti na dodavanje Parteya stativu pogađa mladi Bukayo Saka. Arsenal ipak dolazi do vodstva u 32. minuti nakon prekrasne solo akcije Nicolasa Pepea koji šalje loptu u desnu stranu gola pored nemoćnog Patricia. U 45. minuti se dogodila kontroverzna odluka suca Pawsona koji nakon nespretnog starta Davida Luiza pokazuje na penal, ali mu uz to pokazuje i crveni karton što je po mišljenju mnogih bilo pre oštro. Ruben Neves zabija sigurno sa bijele točke za 1-1. Odmah u 49. minuti Joao Moutinho puca prekrasno iz daljine i lopta se od lijeve vratnice odbija u gol. U 72. minuti Bernd Leno izlazi sa gola i neshvatljivo izbija loptu rukom izvan šesnaesterca i za to dobija zasluženi crveni karton te daje nikakve šanse Arsenalu da dođe do bodova sa 9 igrača na terenu. Arsenal se porazom spušta na 10. poziciju uz 31 bod i prekidaju svoj lijepi niz bez poraza u 5 zadnjih utakmica. Vukovi pobjedom ostaju na 14. mjestu sa 26 bodova te napokon uspijevaju dobiti utakmicu u ligi u 2021. godini.


Manchester United 9 - 0 Southampton


Crveni Vragovi su u ovoj utakmici izjednačili rekordnu pobjedu Premijer Lige u kojoj si izgledali stvarno fantastično. Po Southampton je loše krenulo već u 2. minuti kada Alexandre Jankewitz jako oštro ulazi u koljeno McTominaya i zarađuje zasluženo crveni karton. U 18. minuti United dolazi do vodstva nakon lijepog ubačaja Shawa za Aarona Wan-Bissaku koji zabija sa par metara u gol gostiju. U 25. minuti ovaj puta ubacuje Wan-Bissaka za Marcusa Rashforda koji sa desetak metara zabija po sredini gola. Za 3-0 je zaslužan Jan Bednarek koji nespretno reagira pred svojim golom i šalje loptu u vlastitu mrežu. Na poluvrijeme odlazimo sa rezultatom 4-0 jer u 39. minuti Shaw dobija svoju drugu asistenciju pronalaskom glave Edinsona Cavanija koji precizno pogađa pored McCarthya. Do 69. minute smo čekali za 5-0 kada je precizan bio Anthony Martial na dodavanje Brune Fernandesa. U 71. minuti lopta se odbija do Scotta McTominaya na rubu kaznenog prostora te Škot puca iz prve i zabija za 6-0. Jan Bednarek u 86. minuti dobija crveni karton koji je i u ovoj utakmici bio prestrogo dosuđen kao i za Arsenal u ranijoj utakmici. Penal zabija Bruno Fernandes mirno u lijevu stranu gola. U 90. minuti Martial zabija za 8-0, da bi u 93. minuti Daniel James postavio konačnih 9-0. Crveni Vragovi su ovom pobjedom učvrstili 2. poziciju tablice sa 44 boda i nastavljaju svoj lov za gradskim rivalom Cityem koji je prvi. Southampton ovim ogromnim porazom pada na sada već lošu 12. poziciju uz 29 bodova i nastavljaju svoj loš niz od 4 poraza za redom.


Newcastle 1 - 2 Crystal Palace


Loše predstave je nastavio Newcastle i na domaćem terenu porazom protiv Crystal Palacea u utakmici gdje su imali 21 udarac, ali samo ih je 5 završilo u okviru gola gostiju. Domaćini dolaze do 1-0 već u 2. minuti lijepim golom Jonje Shelveya koji puca sa ruba šesnaesterca i zabija u lijevi kut gola. Gosti se vraćaju u 21. minuti golom Jaira Riedewalda čiji udarac pogađa protivničkog igrača i mijenja smjer lopte koja ulazi u gol. Četiri minute kasnije Palace dolazi do vodstva kada Gary Cahill skače najviše i glavom zabija loptu pored Darlowa koji nije imao previše šanse. Newcastle može žaliti za ovim porazom jer su bili bolji, ali nisu mogli nikako okrenuti susret u svoju korist i sada se nalaze na 16. mjestu sa 22 boda i opasno se približavaju zoni ispadanja. Crystal Palace se ovom važnom pobjedom podigao na 13. poziciju sa 29 bodova i sada vežu 2 pobjede zaredom što im je jako bitno u borbi za opstanak u ligi.


Burnley 0 - 2 Manchester City


Burnley je vječna mušterija Građanima koji ni u ovom susretu nisu uspjeli izvući bodove protiv jakog protivnika s kojim u zadnjih 14 utakmica imaju samo jedan izjednačen rezultat i 13 poraza. Gabriel Jesus donosi vodstvo svojoj momčadi kada iz odbijanca u 3. minuti zabija lagano sa pet metara od gola. U 38. minuti dolaze do 0-2 golom Raheema Sterlinga koji na dodavanje Gundogana loptu samo treba poslati u mrežu, što je i uspio učiniti. City je prijetio do kraja utakmice, ali Nick Pope je uspio obraniti udarce redom Cancela, Gundogana pa Sterlinga. City sada veže već 9 pobjeda zaredom, a zadnji put kada nisu pobijedili je još bilo protiv WBA pod Bilićem kada je bilo 1-1. City ostaje na 1. mjestu sa 47 bodova i snažno grabi prema novoj tituli prvaka. Burnley nakon dvije pobjede sada ima i dva poraza u nizu i nalaze se trenutno na 17. poziciji uz 22 boda, ali i dalje imaju 8 bodova više od 18. momčadi lige.


Fulham 0 - 2 Leicester


Leicester je na ovoj utakmici bio veliki favorit i to su opravdali sa mirno odigranom utakmicom u kojoj nisu dali prevelike šanse Fulhamu. Gosti zabijaju u 17. minuti preko Kelechija Iheanacha kojeg Maddison odlično pronalazi ubačajem i Iheanacho nema težak zadatak glavom zabiti loptu u mrežu protivnika. U 25. minuti Soyuncu ima čistu priliku za pogodak pred golom Areole, ali mu ovaj brani fantastičnom reakcijom. Konačnih 0-2 postavlja James Justin u 44. minuti koji pogađa s lakoćom nakon još jedne odlične asistencije Jamesa Maddisona. Fulham i dalje nastavlja svoj loš niz bez pobjede te su sada na 18. poziciji sa 14 bodova i već se lagano udaljavaju od zone opstanka koja im je sada udaljena 8 bodova. Lisice se i dalje drže u borbi za naslov jer su trenutno na 3. mjestu uz 42 boda.


Leeds 1 - 2 Everton


Zanimljiv susret smo mogli gledati između ova dva suparnika, ali ipak puni plijen odnosi Everton sa ovog teškog gostovanja. Gosti dolaze do vodstva u 9. minuti kada Lucas Digne šalje loptu u šesnaesterac i Gylfi Sigurdsson zakucava loptu po sredini gola. Ezgjan Alioski u 21. minuti puca nako gužve u kaznenom prostoru, no njegov udarac pogađa lijevu vratnicu gola. U 41. minuti nakon ubačaja iz kuta odlično reagira Dominic Calvert-Lewin i loptu zabija glavom sa dva metra. Domaćini uspijevaju doći do pogotka u 48. minuti golom Raphinhe u lijevi donji kut gola Olsena. Leeds je do kraja utakmice imao više prilika, ali je golman Evertona Robin Olsen odigrao odličnu utakmicu i skupio nekoliko fantastičnih obrana. Everton se pobjedom pomakao na 7. mjesto sa 36 bodova i još uvijek prijeti prvoj četvorki jer imaju i 2 manje odigrane utakmice. Leeds je ovim porazom ostao na 11. mjestu uz 29 bodova, ali se sada ipak sve više udaljava od mjesta koje vode u europska natjecanja.


Aston Villa 1 - 3 West Ham


West Ham je i na ovom jako teškom gostovanju pokazao koliko je dobra ekipa. Protiv jake ekipe Ville su odigrali odličnu utakmicu u kojoj su pokazali svoju dominaciju. Prvi pogodak smo čekali sve do 51. minute kada Benrahma dodaje Tomašu Součeku koji loptu šalje u suprotni lijevi kut za 0-1. Već u 56. minuti Čekičari dolaze do 0-2 pogotkom Jessea Lingarda koji lijepo zabija u desni kut nakon asistencije Antonia. Villa u 81. minuti zabija za 1-2 preko Olliea Watkinsa koji puca u bliži kut Fabianskog. Konačnih 1-3 postavlja svojim drugim golom Lingard koji puca po sredini gola i lopta prolazi pored Fabianskog koji je tu mogao puno bolje reagirati. West Ham je ostao na 4. mjestu i sada je na 38 bodova što ih približava na samo 2 boda od prve četiri ekipe. Aston Villa porazom ostaje na 8. poziciji sa 32 boda.


Liverpool 0 - 1 Brighton


Nakon domaćeg poraza od Burnleya, Liverpool gubi još jednu utakmicu na svojem stadionu i to sada protiv Brightona što je malo tko mogao očekivati kao i u susretu protiv Burnleya. Galebovi dolaze u vodstvo u 56. minuti golom Stevena Alzatea koji nakon centaršuta prima loptu i zabija u desni kut gola. Salah u 71. minuti ima veliku priliku, ali njegov udarac iz prve odlazi malo pored desne stative. Zadnju priliku je imao Trossard koji lijepo puca u suprotnu stranu gola, no Kelleher dobro brani njegov udarac. Brighton se ovom užasno važnom pobjedom diže na 15. mjesto sa 24 boda i sada već lagano bježi iz zone ispadanja zahvaljujući odličnoj seriji od 3 pobjede i 1 izjednačenim rezultatom. Liverpool pada na 4. poziciju sa 40 bodova i sada im se već može lagano postavljati u pitanje borba za titulu.


Tottenham 0 - 1 Chelsea


Najveći derbi ovoga kola gledali smo na Tottenham Hotspur stadionu gdje je gost uspio pobijediti u poprilično dosadnoj utakmici sa malo značajnih prilika. U 24. minuti Eric Dier radi faul nad Wernerom te sudac Marriner pokazuje na bijelu točku. Siguran je u izvođenju bio Jorginho koji puca u lijevu stranu gola. U 76. minuti Mount ima dobru priliku sa udarcem izvana, ali mu šut lijepo brani Lloris. U 88. minuti Carlos Vinicius visoko skače i njegov udarac glavom ipak prolazi nekoliko centimetara od lijeve vratnice. Chelsea se novom pobjedom probio na 6. mjesto sa 36 bodova te još imaju šanse za priključak sa vodećom četvorkom za kojom kasne samo 4 boda. Tottenham porazom pada na 8. poziciju sa 33 boda te bih rekao kako za njih u trenutnoj formi nema mjesta u top 4 ekipa, a kamoli za naslov prvaka.


bottom of page